Alkaako pakolaisia tulla seuraavaksi Turkista? – Haavisto kehottaa pitämään silmällä

Euroopan varauduttava myös turkkilaispakolaisiin 2:07

Vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto muistuttaa, että EU:n on varauduttava turkkilaispakolaisiin maan viimeaikaisten tapahtumien vuoksi.

Turkki on heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen puhdistanut tuhansia kansalaisiaan viroista. Maa on myös uhannut kuolemantuomion palauttamisella.

– Muun muassa joukko tuomareita ja opettajia on irtisanottu tehtävistään median mukaan. Tietysti tiedämme vielä melko vähän, mitä on nyt tapahtumassa, aloittaa vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto.

Haavisto muistuttaa, että kun tuhansia akateemisesti koulutettuja on irtisanottu, he saattavan hyvinkin nähdä ainoana vaihtoehtonaan hakeutua ulos kotimaastaan.

– Tätä minusta pitää nyt Turkin osalta seurata, ettei siellä synny tilannetta, jossa ihan turkkilaisia pakolaisia ja siirtolaisia alkaa sitten Turkin omien toimien vuoksi hakeutua kohti Eurooppaa.

Haavisto puhui torstaina Helsingissä uuden EU:ta luotaavan kirjan julkistamistilaisuudessa. Haavisto on itse yksi Järistyksiä Euroopan unionissa -kirjan (Toim. Jyrki Karvinen, Docendo 2016) kirjoittajista.

Turkin ja Venäjän suhteita pidettävä silmällä

Kansanedustaja Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan myös Turkin ja Venäjän suhteita on nyt pidettävä silmällä, vaikka maiden yhteistyön kehittyminen on sinällään hyvä asia.

– Samalla se on kuitenkin EU:lle ja Yhdysvalloille signaali, että Turkki ei ole näistä riippuvainen vaan harjoittaa itsenäistä politiikkaa, täsmentää Tuomioja.

EU on riippuvainen Turkista pakolaiskriisin vuoksi, sillä Turkki ottaa vastaan Syyriasta tulevia ihmisiä eikä päästä heitä etenemään EU-alueelle. Pakolaissopimuksen ylläpitämiseksi Turkki vaatii EU:lta muun muassa viisumivapauden vauhdittamista.

EU onkin saanut paljon kritiikkiä siitä, että olisi Turkin vietävissä. Suomalaispoliitikot arvioivat toisin.

– Kyllä EU:lla on ihan oma toimivaltansa, emmekä me saa olla Turkin panttivankina turvapaikanhakijoiden suhteen, sanoo Tuomioja.

– En usko, että Turkki voi EU:lle sanella esimerkiksi omaa jäsenyyttään unionissa. Siihen on tietyt ehdot. Euroopan on pidettävä esimerkiksi ihmisoikeuskysymyksissä omista arvoistaan kiinni, arvioi Haavisto.

Nato-maa Turkki ilmoitti torstaina, että maa on valmis tekemään puolustusyhteistyötä myös muiden kuin Naton kanssa. Yhtenä vaihtoehtona väläytettiin toimimista Venäjän kanssa Syyriassa. Aiemmin maiden näkemykset Syyrian-kriisin ratkaisemiseksi ovat olleet eriävät.

Lue myös:

    Uusimmat