Ulkoministeri Haavisto: Ukrainan ammushankintojen tilanne on surullinen

Kirjeenvaihtaja: EU pohtii, miten pitää Ukrainalle tehty miljoona-ammuslupaus 2:31
Näin MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja kommentoi EU:n vääntöä Ukrainalle toimitettavista ammuksista.

Kärjistyneet taistelut Sudanissa ja Ukrainan ammuspula nousivat pääaiheiksi ulkoministerien kokousta Luxemburgissa maanantaina.

Kokoukseen saapuessaan toimitusministeristön ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kuvaili ammushankintojen tilannetta surulliseksi ja avasi kokouksen jälkeen asian teollisuuspoliittista luonnetta.

Sodan ja kriisin oloissa tuotantoa on lisätty, mutta Ukrainalle luvatun miljoonan tykistöammuksen täyttäminen on osoittautunut haastavaksi. Vaikeuskerrointa tuo se, että osa maista Ranskan johdolla vaati yhteishankintojen koskevan vain EU-alueella ja Norjassa tuotettuja ammuksia.

– Tässä on tosiaan sellaista EU:n sisäistä, mielestäni vähän turhaa, jonkinlaista kauppapoliittista keskustelua siitä, missä ammukset tuotetaan, Haavisto sanoi.

"Niitä kaliibereja pitäisi ostaa siteltä, missä niitä on saatavilla"

Haavisto huomautti, että tuotantoa ei ole tarkoitettu kuitenkaan sodanaikaan, vaikka tuotantoa jossain määrin voi lisätä. Haaviston mukaan olisi todella järkevää, että ammuksia voisi ostaa kaikkialta ja lupausta Ukrainalle toteutettaisiin niin.

– Kun on vielä kysymys joistain kaliibereista, jotka ovat harvinaisia eurooppalaisessa tuotannossa. Niin sitä suuremmalla syyllä niitä kaliibereja sitten pitäisi ostaa sieltä, missä niitä on saatavilla, oli sitten uutta tai vanhaa varastoa.

Haavisto totesi myös EU:n neuvoston puheenjohtajamaan Ruotsin nostaneen asian esille. Asiaa on tarkoitus ratkoa suurlähettilästasolla ensi viikolla.

EU:n puolustusministerit haluavat Ukrainalle ammuksia kahdella miljardilla ja eurooppalaisen ammustuotannon kiihdyttämistä 2:04
EU:n puolustusministerit haluavat Ukrainalle ammuksia kahdella miljardilla.

Taustalla kireää keskustelua

Ammustuotanto on jo aiemmin tuottanut kireää keskustelua ja myös kriittisiä kysymyksiä siitä, miltä ammustuotannon tasapaino näyttää tällä hetkellä Venäjän ja Ukrainan vertailussa. Haavisto sanoi kokouksen jälkeen, että hän ei voi antaa virallista tai epävirallista arviota tuosta tasapainosta.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba luonnehti torstaina Twitterissä turhauttavaksi EU:n kyvyttömyyttä viedä käytäntöön päätöstä yhteishankinnoista.

Ulkoministerit myös kuulivat Kulebaa kokouksessa videoyhteydellä. Haavisto kertoi omasta näkemyksestään ammusostosten rajauksista varsin selväsanaisesti jo, kun hän saapui kokoukseen Luxemburgissa.

– Se on surullista sen vuoksi, että siinä ammusten hankkiminen Ukrainaan sitten lykkääntyy. Suomella on ollut se linja, että hankitaan ammuksia sieltä mistä saadaan, eli viedään näitä yhteishankintoja nopeasti eteenpäin, hän sanoi.

Haavisto myös sanoi, että Ukrainan suunnittelema keväthyökkäys varmasti seisoo tai kaatuu sen mukaisesti, onko Ukrainalla materiaalia.

Miten Suomi voi auttaa Ukrainaa? 5:55
Katso video: Näin presidentti Niinistö kannustaa Suomea valmistamaan ammuksia Ukrainan avuksi sotaan Venäjää vastaan.

Uusi pakotepaketti tilkitsee aukkoja

EU:lla on suunnitteilla myös uusi Venäjän vastainen pakotepaketti sen hyökkäyssodan takia. Uusien pakotteiden odotetaan keskittyvän ennen kaikkea jo asetettujen pakotteiden aukkojen tilkitsemiseen ja henkilölistauksiin.

Myös Haaviston tiedotustilaisuus kokouksen jälkeen vahvisti tätä viestiä.

Useilla jäsenmailla on yhä riippuvuuksia venäläisestä ydinvoimasta. Suomessa energiayhtiö Fortumin tiedetään olevan tilanteessa, jossa se pystyisi tarvittaessa korvaamaan venäläisen ydinpolttoaineen jonkinlaisen siirtymäajan jälkeen.

Myös Haavisto vahvisti tämän näkemyksen kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat