EU kannustaa jäsenmaita valmistamaan ammuksia Ukrainalle – Suomi tuskin pystyy auttamaan: "Ei pystytä toimittamaan"

EU:n puolustusministerit haluavat Ukrainalle ammuksia kahdella miljardilla ja eurooppalaisen ammustuotannon kiihdyttämistä 2:04
EU:n puolustusministerit haluavat Ukrainalle ammuksia kahdella miljardilla

EU:n puolustusministerit ovat luonnostelleet kolme polkua Ukrainan ammuspulan ratkaisemiseksi.

Ensin jäsenmaiden tulisi tarjota Ukrainalle kaikki varastoistaan liikenevät ammukset.

Toiseksi EU aikoo ostaa ammuksia yhteishankintana samaan tapaan kuin koronarokotteita. Sen toivotaan lisäävän tuotantoa ja laskevan hintoja. 

Kolmanneksi jäsenmaita kannustetaan tehostamaan ammustuotantoaan.

– On aivan välttämätöntä, että siirrymme sotatalouden mentaliteettiin varastojemme ja puolustusteollisuuden suhteen, sanoo Euroopan unionin sisäasioiden komissaari Thierry Breton.

EU:n pyrkimyksistä huolimatta tuotantoa ei vauhditeta silmänräpäyksessä.

Se tiedetään muun muassa Puolustusvoimia varustavalla Lapuan patruunatehtaalla, jossa tuotantolinjat jyskyttävät nyt yötä myöten.

Tilauskirjat ovat täynnä vuodeksi eteenpäin.

– Tosiaan tällä hetkellä aika suureen osaan kyselyistä joudutaan vastaamaan, että ei pystytä toimittamaan, sanoo tehtaanjohtaja Pekka Himanka Nammo Lapualta.

Lapualla on investoitu uusiin tuotantolinjoihin ja koneistoihin, minkä lisäksi tehtaalle palkattiin viime vuonna 40 uutta työntekijää.

– Tämä on alana sellainen, että nopeita muutoksia ei pystytä tekemään. Se vaatii useita vuosia, että pystytään moninkertaistamaan tuotantoa.

Lue myös:

    Uusimmat