Ulkoministerit ratkovat ajankohtaisia ongelmia maanantaina Luxemburgissa – asialistalla ammushankinnat sekä Sudanin tilanne

EU-alueen ulkoministerit kokoontuvat maanantaina Luxemburgiin ratkomaan ajankohtaisia ulkosuhteisiin liittyviä asioita. Suomesta paikalla on toimitusministeristön ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Asialistaa Luxemburgissa täyttävät muun muassa Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa liittyvät asiat. Lisäksi viikonloppuna sotatilanne Sudanissa pakotti useat unionin jäsenmaat aloittamaan diplomaattikuntansa ja kansalaistensa evakuoinnit maasta.

Yksi murheenkryyneistä kokouksessa on EU-maiden yhteiset ammushankinnat, joiden kanssa tilanne on hankala.

Ampumatarvikkeiden yhteishankinnat ovat keskeinen osa EU-maiden päätöstä toimittaa Ukrainalle miljoona raskasta tykistöammusta. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba luonnehti kuitenkin torstaina Twitterissä turhauttavaksi EU:n kyvyttömyyttä viedä käytäntöön päätöstä yhteishankinnoista.

Ulkoministerien on määrä kuulla Kulebaa kokouksessa videoyhteydellä.

Ennen kaikkea Ranskan johdolla ammushankinnoista on tullut teollisuuspoliittinen hanke, koska uuden hankittavan materiaalin on oltava eurooppalaista tuotantoa. Samaan aikaan kapasiteettia Euroopassa ei tällä hetkellä ole riittävästi, jotta ammuksia yhteishankinnoista saataisi toimitettua Ukrainalle riittävän nopeasti.

Sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton on kiertänyt eurooppalaisia asetehtaita, selvittänyt pullonkauloja ja puhunut tuotannon lisäämisen puolesta. Ranskalaista lähestymistapaa on kuitenkin kritisoitu siitä, että Ukrainan kannalta olisi tärkeää saada ammuksia maahan mahdollisimman nopeasti.

Pakotteita Moldova-vehkeilystä

Myös pakotteet ovat käsittelyssä Luxemburgissa.

Moldovaa on tarkoitus tukea henkilöpakotteilla, joista ulkoministerien odotetaan kertovan maanantaina. Pakotteet koskevat vehkeilyä, jonka tavoitteeksi on kerrottu Moldovan länsimielisen hallituksen kaataminen.

Väitteiden keskiössä on ollut Venäjä-mielinen israelilaismoldovalainen oligarkki Ilan Shor. Muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on aiemmin kertonut maansa tiedustelun saaneen haltuunsa asiakirjoja, jotka ovat hänen mukaansa kertoneet Venäjän aikeista tuhota Moldova.

Venäjä on kiistänyt väitteet.

EU:ssa on aluillaan myös yhdennentoista pakotepaketin sorvaaminen Venäjälle sen hyökkäyssodasta Ukrainassa, mutta näiden pakotteiden odotetaan keskittyvän jatkossa yhä enemmän henkilöihin ja langetettujen pakotteiden aukkojen tilkitsemiseen.

Esimerkiksi ydinvoimapakotteiden odotetaan yhä nousevan tuoreen paketin valmistelussa keskusteluun, mutta monet diplomaatit ovat pakotekierros toisensa perään pitäneet ydinvoimapakotteiden menestymismahdollisuutta olemattomana.

Useilla jäsenmailla on yhä riippuvuuksia venäläisestä ydinvoimasta. Suomessa energiayhtiö Fortumin tiedetään olevan tilanteessa, jossa se pystyisi tarvittaessa korvaamaan venäläisen ydinpolttoaineen jonkinlaisen siirtymäajan jälkeen.

Lounastamassa Georgian ulkoministeri

Ulkoministerit keskustelevat maanantaina myös muun muassa Libanoniin, Kiinaan, Iraniin ja Sudaniin liittyvistä asioista.

Sudanissa käydään taisteluja maan asevoimien ja Rapid Support Forces -nimisen puolisotilaallisen joukon kenraalien johtamien joukkojen välillä. Useat maat ovat evakuoineet maasta kansalaisiaan, ja sunnuntaina tulivat tiedot myös ensimmäisten evakuoitujen suomalaisten pääsystä Sudanin rajojen ulkopuolelle.

Lounaskeskustelun ulkoministerit puolestaan käyvät Georgian ulkoministerin Ilia Darchiashvilin kanssa.

Georgialle ei myönnetty EU:n ehdokasmaan asemaa Moldovan ja Ukrainan kanssa viime kesänä. Maan lainsäädännön katsotaan kehittyneen huolestuttavaan suuntaan muun muassa maan EU-kelpoisuuden kannalta.

Satoja siviilejä kuollut Sudanin taisteluissa – tästä levottomuudet johtuvat 13:19
Satoja siviilejä kuollut Sudanin taisteluissa – tästä levottomuudet johtuvat

Lue myös:

    Uusimmat