Ukraina saamassa miljoona tykistöammusta EU-maiden varastoista toukokuun loppuun mennessä

Miten Suomi voi auttaa Ukrainaa? 5:55
Katso video: Näin presidentti Niinistö kannustaa Suomea valmistamaan ammuksia Ukrainan avuksi sotaan Venäjää vastaan.

EU-maiden johtajat aloittivat torstaina huippukokouksensa Brysselissä. Kaksipäiväisessä kokouksessa etsitään polkua EU:n pitkän aikavälin kilpailukyvyn turvaamiseksi.

Torstaina keskusteltiin pitkään ja perusteellisesti siitä, että miten EU lisää ammustuotantoa Ukrainaan, sanoi MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola Brysselistä.

– Ukraina on saamassa toukokuun loppuun mennessä miljoona tykistöammusta EU-maiden varastoista. EU tekee myös jättimäisen yhden miljardin euron tilauksen näistä ammuksista.

Ennen huippukokousta oli enteitä, että poliittiset johtajat saattaisivat haluta kasvattaa Euroopan rauhanrahastoa 3,5 miljardilla eurolla. Ristiriitaisesta nimestään huolimatta rahastosta rahoitetaan muun muassa Ukrainan ammustoimituksia, joista EU:n ulkoministerit saivat sovittua maanantaina.

– Sitä aiotaan kasvattaa ehkä vielä 3,5 miljardilla. Tavallaan kasvatetaan puskuria mahdollisiin tämän kevään, kesän ja syksyn sotilaallisiin tukioperaatioihin, eli paljon on tapahtumassa Ukrainan tukemisessa tällä hetkellä, Piuhola sanoo

Pakotteet tilkittäviksi

EU on langettanut Venäjälle jo kymmenen pakotepakettia Venäjän laajennettua hyökkäyssotaansa Ukrainassa. Nyt poliittiset johtajat keskittyvät siihen, että pakotteiden kiertäminen vaikeutuisi.

Pakotteiden kiertämiseen viittaavat muun muassa muutokset vientitilastoissa.

Tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksesta Bofitista tviittasi helmikuussa, että esimerkiksi vienti Turkista Venäjälle lisääntyi joulukuussa edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna 122 prosenttia ja Kazakstanista 48 prosenttia.

Eurooppa-neuvosto on virallisempi nimi torstain ja perjantain huippukokoukselle.

Lue myös:

    Uusimmat