Ulkoministeri Haavisto kommentoi MTV:lle "rahaa on" -fläppitaulukohua, josta Antti Rinne pahoitti mielensä: "Aika vähäpätöinen asia varmaan nyt"

Pekka Haavisto kommentoi fläppitaulukohua 0:48
Pekka Haavisto kommentoi fläppitaulukohua

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan hän on nähnyt kiistellyn ja kielletyn fläppitaulun, mutta pitää keskustelun merkitystä siitä vähäisenä. Haavisto kommentoi fläppitaulukohua MTV Uutisille eduskunnassa Nato-äänestyksen jälkeen tänään.

Kohu sai alkunsa, kun Pekka Haavisto viihdytti yleisöä Ilta-Sanomien ja konfliktinratkaisujärjestö CMI:n järjestämässä vaalitentissä pari viikkoa sitten.

Haavisto sanoi nähneensä hallituksen taipaleen alkumetreillä Säätytalon neuvotteluissa Antti Rinteen fläppitaulun, jossa luki "rahaa on". Rinne oli tuolloin pääministeri.

– Ja tätä on sitten noudatettu, Haavisto totesi viitaten hallituksen moitittuun rahapolitiikkaan.

Rinne syytti Haavistoa myöhemmin tahallisesta vääristelystä. 

– Minusta Haavisto teki sen tahallaan. Hän halusi synnyttää vaalipelossa sellaisen mielikuvan, että tällainen taulu olisi jossain ollut ja sillä olisi neuvotteluja ohjastettu, Rinne kommentoi Ilta-Sanomille.

Haavisto: Olen tällaisen fläppitaulun tosiaan nähnyt

Haavisto sanoo nyt, että hän ei ole seurannut tarkemmin Rinteen kommentteja asiasta.

– Asia on varmaan nyt aika vähäpätöinen, Haavisto sanoi MTV Uutisten haastattelussa. 

– Olen tällaisen fläppitaulun tosiaan nähnyt, ja ilmeisesti tällainen on ilmeisesti ollut olemassa. Se on ollut yksi sellainen metodi, jota siellä hallitusneuvotteluissa on käytetty. On suunniteltu erilaisia tulevaisuusmenoja sellaisella rakenteella, että ei keskitytä rahasummaan vaan keskitytään siihen, mitä asioita tarvitsisi tehdä. Ja sitten lopuksi käyty läpi tätä rahan ja kehyksien riittävyyttä. Se on ollut yksi metodi, joka on ollut siellä käytössä.

Myös Marin kimpaantui tauluviittauksista

Viime viikolla muun muassa kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen moitti hallitusta siitä, että se jättää seuraavalle hallitukselle mittavan velkaperinnön.

– Rinteen-Marinin hallituksen velanotto alkoi jo ennen kuin kriiseistä oli tietoakaan. Rahaa on, luki hallitusneuvotteluissa fläppitaululla. Se raha on ollut lainarahaa, ja seuraava hallitus aloittaa neuvottelunsa sanoilla velkaa on, Grahn-Laasonen totesi kuluvan vaalikauden toiseksi viimeisellä eduskunnan kyselytunnilla.

– Oletteko tyytyväinen siihen velkaperintöön, jonka jätätte seuraavalle hallituksella ja nuorille sukupolville?

Pääministeri Sanna Marin (sd.) piti heittoja fläppitaulusta erikoisina, ja kiisti, että fläppitaulu olisi ollut esillä ainakaan SDP:n tai puheenjohtajien neuvotteluhuoneessa vuoden 2019 hallitusneuvotteluissa.

– Sekin on kyllä mediassa kumottu, että jossakin pääneuvottelupöydässä olisi tällainen taulu ollut. Ymmärtääkseni edellisellä pääministeri Rinteellä ei ollut mitään tekemistä tämän kanssa.

– Ilmeisesti se on jossakin huoneessa ollut, mutta sillä ei ollut mitään tekemistä neuvotteluiden kanssa. Kovin olette ihastuneet tähän fläppitauluun, ehkäpä sen teille löydämme niin voimme lähettää sen kokoomuksen ryhmähuoneeseen, Marin totesi.

Lue myös:

    Uusimmat