Tunteet kuumenivat eduskunnan kyselytunnilla – näin Marin vastasi väitteisiin "Rahaa on" -fläppitaulusta

Tunteet kuumenivat eduskunnan kyselytunnilla ilmasto- ja talouskeskustelussa 2:24
Tunteet kuumenivat eduskunnan kyselytunnilla ilmasto- ja talouskeskustelussa

Kuluvan vaalikauden toiseksi viimeisellä eduskunnan kyselytunnilla tunteet kuumenivat ilmastopolitiikka- ja velkakeskusteluissa.

Oppositiopuolue perussuomalaiset syytti hallitusta liian kunnianhimoisesta ilmastopolitiikasta.

– Vihreä siirtymä kurjistaa Suomea, nostaa kustannuksia ja heikentää kansalaisten taloustilannetta. Ettekö lainkaan kadu tekemiänne tulevia polttoaineen hinnankorotuksia ja kohtuuttomien ilmastotavoitteiden vaikutuksia tavallisille suomalaisille, kyselytunnin aloittanut perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (ps.) kysyi.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) vastasi toteamalla, että Suomi on hyötynyt vihreästä siirtymästä.

– Päinvastoin on niin, että eduskunnan vahvalla tuella ja hallituksen toimien ansiosta – ja kiitos yritysten, jotka uskaltavat katsoa huomiseen – Suomessa tapahtuu energiassa pyrkimystä puhtaan energian suurvallaksi, joka on tulevaisuutta. Teidän näkemyksenne katsoo pikemminkin peruutuspeiliin.

Myöhemmin Saarikko kimpaantui perussuomalaisten syytöksiin siitä, että hallituksen toimet nostavat polttoaineen hintoja.

– Tämä teidän kritiikkinne olisi paljon uskottavampaa, jos teidän oma vaihtoehtonne tämän vuoden budjetiksi pitäisi sisällään esimerkiksi bensaveron alennuksen, mutta kun näin ei taida kuitenkaan olla.

 – Miten te kehtaatte syyttää täällä muita puolueita, Saarikko sanoi.

Kokoomus kuittaili hallitukselle fläppitaulusta

Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen moitti hallitusta siitä, että se jättää seuraavalle hallitukselle mittavan velkaperinnön.

– Rinteen-Marinin hallituksen velanotto alkoi jo ennen kuin kriiseistä oli tietoakaan. Rahaa on, luki hallitusneuvotteluissa fläppitaululla. Se raha on ollut lainarahaa, ja seuraava hallitus aloittaa neuvottelunsa sanoilla velkaa on.

– Oletteko tyytyväinen siihen velkaperintöön, jonka jätätte seuraavalle hallituksella ja nuorille sukupolville?

Pääministeri Sanna Marin (sd.) piti heittoja fläppitaulusta erikoisina, ja kiisti, että fläppitaulu olisi ollut esillä ainakaan SDP:n tai puheenjohtajien neuvotteluhuoneessa vuoden 2019 hallitusneuvotteluissa.

– Sekin on kyllä mediassa kumottu, että jossakin pääneuvottelupöydässä olisi tällainen taulu ollut. Ymmärtääkseni edellisellä pääministeri Rinteellä ei ollut mitään tekemistä tämän kanssa.

Fläppitaulun toi esille ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) IS:n ja konfliktinratkaisujärjestö CMI:n  vaalitentissä.

– Ilmeisesti se on jossakin huoneessa ollut, mutta sillä ei ollut mitään tekemistä neuvotteluiden kanssa. Kovin olette ihastuneet tähän fläppitauluun, ehkäpä sen teille löydämme niin voimme lähettää sen kokoomuksen ryhmähuoneeseen, Marin totesi.

Marin lisäsi, että velkaantumisen taittamiseksi tärkein lääke on talouskasvu ja työllisyyden parantaminen, ja että suurin osa hallituksen ottamasta velasta selittyy kriiseillä.

Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) puuttui useasti kyselytunnilla välihuutoihin ja muun muassa huomautti, että kyseessä ei ole puolueiden, vaan hallituksen kyselytunti.

– Nyt on kyselytunnilla sellainen hälinä, että ikään kuin olisi tänä vuonna vaalit mahdollisesti tulossa, hän sanoi.

Eduskuntavaalit pidetään 2. huhtikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat