Mainos

Ulkomaisten lääkäreiden työskentely Suomessa entistä helpompaa

Huhtikuun alussa voimaan tullut asetus mahdollistaa EU-maiden ulkopuolelta tuleville lääkäreille lailliset lääkärinoikeudet jo ennen kielitaitoa ja ammattiosaamista mittaavien kuulustelujen suorittamista.

Aikaisemmin EU-alueen ulkopuolelta tulleet lääkärit ovat joutuneet työskentelemään harjoittelijoina niin kauan kunnes kolmeportainen kuulustelujärjestelmä on suoritettu hyväksytysti. Ilman kuulusteluja lääkärin toimilupa voidaan kuitenkin myöntää vain kahden vuoden määräajaksi.

EU-maiden ulkopuolelta tulevien lääkäreiden kielitaito ja ammatillinen osaaminen kartoitetaan keskitetysti Tampereen yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Kuulustelujen hylkäysprosentti on korkea, vain neljännes osallistuneista läpäisee tentit.

-Kyllä joillakin tulee tenttikertoja kuusi seitsemän kertaa, jolloin aikaa on siihen mennyt muutamia vuosia. Kyllähän meidän täytyy tietysti tasoa pitää yllä ja tasoa vaatia, koulutuspäällikkö Pirkko Hervonen Tampereen yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta kertoo.

Kuulusteluputken venyminen on aiheuttanut ongelmia lääkäripulaa potevilla alueilla. Mäntän sairaalassa ulkomainen työvoima on jo pitkään ollut tervetullutta. Lääkärinoikeuksien viipyminen on kuitenkin hankaloittanut käytännön työskentelyä. Kuulustelukäytännön uudistusta pidetäänkin erinomaisena asiana.

- Se on hyvä ja tervetullut asia, helpottaa huomattavasti näiden lääkäreiden työskentelyä sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. Antaa heille lisää oikeuksia ja mahdollistaa sen, että heitä mielellään palkataankin töihin. Esimerkiksi näkisin, että virolaiset lääkärit, jotka asuvat tässä lähellä, puhuvat aika hyvin suomea ja osaavat hyvin länsimaista lääketiedettä, heille olisi paljon tarjota töitä, leikkausosaston ylilääkäri Arvo Lehtovirta Mäntän sairaalasta kertoo.

Venäläinen Konstantin Pavlov työskentele Mäntän sairaalan sisätautiosastolla. Pietarissa lääkäriksi valmistunut Pavlov ei ole käynyt ammatti- ja kielitaitoa kartoittavassa tenteissä. Normaalissa potilastyössä toimivan lääkärin onkin ollut tyytyminen harjoittelijan nimikkeeseen ja noin 1000 euron kuukausipalkkaan.

- Mä tuntu, että mä tietää riittävästi. Tietysti täytyy joka päivä opiskella edelleen. Mutta se täytyy jokaisen lääkärinkin, opiskella joka päivä - suomalaisenkin, Pavlov kertoo.

Pavlovin mukaan roikkumaan jääneet tentit ovat kohtuuttoman vaikeat. - Liian laaja tentti. Ja mun mielestäni erittäin erikoisia kysymyksiä, Pavlov valittaa.

Laillisia lääkärinoikeuksia odottelee tällä hetkellä kolmisensataa kuulustelujen kanssa takkuavaa ulkomaalaista lääkäriä.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 08.04.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.