Ulkokanaloiden suosio lisääntyy – Laitilassa kanalan ovet laitetaan säppiin vain kovilla pakkasilla: "Ala siirtyy kohti eläinystävällisempää suuntaa"

2:08

Suurin osa Suomessa tuotettavista kananmunista tuotetaan yhä virikehäkeissä, mutta lattia-, ulko- ja luomukanojen kananmunien kysyntä kasvaa vauhdilla. Suomen suurin ulkokanala aloitti tänä keväänä Laitilassa. Ala uskoo suomalaisten kananmunatuotteiden löytävän nopeasti myös vientimarkkinoille.

Laitilan Untamalan kylässä sijaitsee yksi Suomen suurimmista ulkokanaloista.

Juhani Torikan ja Topi Oikarin pyörittämä 25 000 kanan ulkokanala oli nuorille yrittäjilleen selkeä tavoite.

– Uskomme, että ala siirtyy kohti eläinystävällisempää suuntaa. Kanat ulkoilevat päivittäin 8-10 tuntia. Hyvällä säällä kanoja on paljon ulkona, sateella sitten vähän vähemmän, Torikka kertoo.

Kamerat valvovat kaikkea

Parinkymmenen tuhannen nokan laumalla riittää ulkoilutilaa kymmenen hehtaarin verran. Kanat pääsevät ulos vapaasti, ja vain kovilla pakkasilla luukut on laitettava kiinni.

Lajityypilliseen käyttäytymiseen kuuluvat lukuisat hiekkakylvyt, sisällä taas automaatio ja kamerat valvovat kaikkea.

– Rehut ja vedet ja muut ovat niin hyvässä seurannassa, että pystymme kanamääräisesti katsomaan kaikkien vesi- ja ruokamäärät millilitralleen ja grammalleen, kertoo Oikari.

Kananmuna voi olla seuraava vientituote

Suomessa on viisi suurta munapakkaamoa, joiden tuotanto keskittyy pääasiassa kotimaahan. Vientiin kananmunista menee vain 15 %.

Laitilalaisyritys on saanut vientikanavia auki sekä kananmunille että munajalosteille, niin Aasiaan kuin Eurooppaan.

– Suomalainen muna on laadukas, salmonellavapaa, antibioottivapaa ja hormonivapaa. Tämä ei ole itsestäänselvyys maailmalla. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja