Mainos

Buumi kasvaa Suomessa: Suomalaista laatumunaa viedään nyt myös maailmalle – "uskotaan olevan kysyntää"

Siipikarjaliiton mukaan kananmunien suosio on kasvanut Suomessa viime vuosina tasaisesti. Suomalaista, laadukasta munaa on myös alettu viedä maailmalle. 

Suomalaiset kuluttajat ovat viime vuosina lisänneet kananmunien kulutusta, ja ala ennustaa kulutuksen nousevan tänä vuonna kymmenettä vuotta peräkkäin. Keskimäärin suomalainen syö vuodessa noin 12 kiloa munia eli noin 200 kananmunaa sekä kuorimunina että jalosteina.

Tiesitkö? Perjantaina 13. lokakuuta vietetään kansainvälistä kananmunan päivää.

Siipikarjaliitto ja MTK ry teettivät viime kesänä kuluttajien ostokäyttäytymistä kartoittavan tutkimuksen kananmuniin liittyen. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS.

Tutkimuksen mukaan kananmunia ostetaan entistä enemmän: 98 prosenttia kotitalouksista käyttää kananmunia ruuanlaitossa, välipalana, aamiaisena ja leivonnassa ja joka kuudes kyselyyn vastanneista kertoo lisänneensä munien kulutusta viime vuosina. Kulutuksen lisäämisen yleisimmin mainitut syyt olivat munien terveellisyys, ravitsevuus sekä edullinen hinta. Kuluttajien mielestä kananmuna on erityisen hyvä ja helppo proteiininlähde. Eniten Suomessa kasvaa luomumunien kysyntä.

– Kananmuna-ala iloitsee siitä, että kuluttajat ovat ottaneet kananmunan osaksi terveellistä ruokavaliota. Teettämämme tutkimuksemme mukaan kananmunien terveellisyysmielikuva on vahvistunut. Syynä tähän ovat tieteelliset tutkimustulokset, jotka ovat vakuuttaneet kuluttajat kananmunan hyvistä ominaisuuksista, Siipikarjaliitolta kerrotaan.

Terveyspommi! Suomalaista laatumunaa viedään myös maailmalle

Liitto muistuttaa, että kananmuna on ravintosisällöltään yksi monipuolisimmista ruoka-aineista. Valkuainen sisältää pääosin proteiinia, vettä ja joitain kivennäisaineita. Keltuaisessa on rasvaa, kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiinia.

Nykyisin Suomessa noin 59 prosenttia kanoista elää virikehäkeissä eli pienryhmäkanaloissa, 34 prosenttia lattia- ja ulkokanaloissa ja noin 6 prosenttia luomukanaloissa.

Kananmuna-ala tähyää laadukkailla munillaan myös entistä vahvemmin vientimarkkinoille. Suomalaisia kananmunia ja munajalosteita on aiemmin viety lähimarkkinoille pääasiassa Ruotsiin, Tanskaan ja Saksaan, mutta nyt vienti on aukeamassa myös EU:n ulkopuolisiin maihin. Vientiluvat ovat kunnossa jo Hongkongiin ja ala odottaa viennin aukeavan esimerkiksi Etelä-Koreaan lähiaikoina.

Puhtaassa luonnossa ammattitaidolla tuotetuille turvallisille ja maukkaille suomalaismunille uskotaan olevan kysyntää ja vientiponnistelut ovat käynnissä yhdessä viranomaistahojen kanssa.

***

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja