MTK tyrmää Lidlin kananmunapäätöksen: "Kaupan ei tarvitse päättää, millaisia tuotteita kuluttaja syö"

kananmuna (1)
Shutterstock

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK syyttää saksalaista kauppajätti Lidliä kaksilla korteilla pelaamisesta.

Lidl tiedotti eilen luopuvansa suomalaisista virikehäkkimunista vastuullisuuteen vedoten. MTK ihmettelee, miksi kauppajätti ei tarjoa edullisuutta arvostaville asiakkailleen vaihtoehtona suomalaisia virikehäkkimunia, vaikka niitä olisi markkinoilla hyvin saatavilla.

MTK ihmettelee Lidlin päätöstä linjata Suomessa myymiensä kananmunien tuotantotapaa eläinten hyvinvointiperusteilla. Kananmunantuotannossa on vasta neljä ja puoli vuotta sitten siirrytty virikehäkkeihin, joissa on huomioitu kanojen hyvinvointia. Niissä on orret, pesäpaikat ja kuopsutusmahdollisuus kanoille.

– Suomalainen kananmunantuotanto on maailman huippua. Meillä on lukemattomia vahvuuksia. Kanojemme nokkia ei typistetä, kananmunissa ei ole salmonellaa ja antibioottien käyttö on hyvin vähäistä. Niitä käytetään vain sairauksien hoitoon, ei ennaltaehkäisevästi. Kuluttaja voi turvallisesti syödä kaikkia kotimaisia kananmunia ja nuolla taikinakulhonsa toisin kuin monessa muussa maassa, sanoo MTK:n eläinlääkäri Leena Suojala.

MTK:n mukaan on hyvä, että kuluttajilla on valittavanaan erilaisilla tuotantotavoilla tuotettuja kananmunia. Kananmunantuotantomme koostuu kolmesta tuotantotavasta: virikehäkeistä, jonka osuus on yli 60 prosenttia, lattiatuotannosta, jonka osuus on noin 30 prosenttia ja luomusta, jonka osuus on viisi prosenttia.

Kaikkien tuotantotapojen menekki on ollut viime vuosina hyvää ja niiden osuus kokonaismäärästä ei ole vaihdellut paljoakaan. Luomun osuus on kasvanut hitaasti. Kaikille tuotantomuodoille on tilaa, koska kulutus on viiden viime vuoden aikana kasvanut 20 prosenttia ja salmonellattomien muniemme viennille on tilausta.

– Meillä kaupan ei tarvitse päättää millaisia tuotteita kuluttaja syö. Se rooli ja valinta kuuluu kuluttajille. Virikehäkkimunilla on tärkeä osa kuluttajien kananmunien hankinnassa, MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala jyrähtää.


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja