Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Näin valtavasti kananmunia suomalaiset popsivat – myynnissä selkeä piikki pääsiäisenä

1:23Suomalaiset kuluttavat valtavan määrän kananmunia – pääsiäiselle osuu myyntipiikkiKananmunien syöminen lisääntyi etenkin koronapandemian aikana, mutta nyt kulutus on tasaantumassa pandemiaa edeltäneelle tasolle.
Julkaistu 08.04.2023 21:51

Joni Piirainen

Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Suomalaiset syövät tänäkin vuonna kymmeniä miljoonia kiloja kananmunia.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK) arvioi, että kaiken kaikkiaan suomalaiset syövät vuosittain noin 65 miljoonaa kiloa kanamunia.

Etenkin pääsiäisen aikaan kananmunien kysyntä kasvaa merkittävästi.  Pääsiäisviikot ovat perinteisesti olleet monille munantuottajille kiireistä aikaa. Tänä aikana munien myynti kasvaa jopa 30 prosenttia. Munia ostetaan koristeltaviksi, leivontaan ja ruoanlaittoon.

– Pakkaamoilla on varastot pääsiäisen aikaan hyvin ohuet ja me huomaamme sen täällä tilalla taas suoramyynnin lisääntymisenä, kertoo kananmunantuottaja Lauri Tapio Sastamalasta.

Kananmunien syöminen lisääntyi etenkin koronapandemian aikana, mutta nyt kulutus on tasaantumassa pandemiaa edeltäneelle tasolle. Suomessa syödään salmonellavapaita kuorimunia, mikä on maailman mittakaavassa ajateltuna poikkeuksellista.

– Suomalaisista kananmunista tehtyä kakkutaikinaahan voi syödä jopa raakana. Sen se salmonellattomuus mahdollistaa, kertoo MTK:n asiantuntija Mari Lukkariniemi.

Lukkariniemen mukaan noin 60 prosenttia ostetuista kananmunista on vapaan kanan munia, alle 30 prosenttia on häkkikanaloiden munia. Loput noin kymmenisen prosenttia on luomumunia ja ulkokananmunia.

Suomessa munantuottajien tilanne on tällä hetkellä kohtalainen. Takana on kuitenkin vaikea vuosi, joka söi monelta tilalta taloudelliset puskurit, jolloin kehittämisen mahdollisuudet heikkenivät. Moni tila onkin vaikeuksissa, kun kustannuskriisi on seurannut toistaan.

– Tästä mennään eteepäin päivä kerrallaan. Ennustaminen on erittäin vaikeaa tällä hetkellä. Raaka-ainemarkkinoilla hinnannousu on hidastunut, mutta ei pysähtynyt. Näkymät eteepäin ovat parhaat kahteen vuoteen, mutta niin sumuiset, että ei pysty näkemään kesää pidemmälle, Tapio kommentoi.

Lisää aiheesta:

Tyhjensikö hamstraus hyllyt? "Puheessa jauhelihapulasta on myös liioittelua" Lihan, maidon ja kananmunien tuotanto väheni viime vuonna Suomessa – kustannusten kasvu on jopa kypsyttänyt tiloja lopettamaanOstatko sinäkin? Näillä pääsiäisruoilla on nyt todella kova kysyntä: "Yleensä jätämme jonkin verran varastoa, mutta nyt menee ihan kaikki"Buumi kasvaa Suomessa: Suomalaista laatumunaa viedään nyt myös maailmalle – "uskotaan olevan kysyntää"Suomessa voi syödä jopa raakana: Kananmunien kulutus on korkeimmillaanMTK tyrmää Lidlin kananmunapäätöksen: "Kaupan ei tarvitse päättää, millaisia tuotteita kuluttaja syö"
RuokaKananmunaPääsiäinenKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • 13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • 09:51
    Jäätelö

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • 07:46
    Jauheliha

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!