Vapaan kanan munia, ulkokananmunia vai luomua? Tässä kananmunien todelliset erot

Maistuvatko kalliit luomumunat oikeasti paremmilta kuin halpikset? 7:00 Maistuvatko kalliit luomumunat oikeasti paremmilta kuin halpikset?
KATSO MYÖS VIDEO: Kananmunien sokkomakutesti. Erottaako joukosta luomumunan?

Kananmunien todelliset erot ovat monelle epäselviä: mitä oikeasti tarkoittavat luomumunat, vapaan kanan munat, ulkokananmunat ja virikehäkkimunat?

Ruokakaupan kananmunaosastolta löytyy erilaisia munanimikkeitä, joista voi päätellä kananmunien tuotantotavan.

Tiedätkö sinä, miten esimerkiksi vapaan kanan munat ja ulkokananmunat eroavat toisistaan? 

Leima kananmunassa kertoo tuotantotavan – tässä eri munien erot

Eri tuotantotapojen kananmunat merkitään numerotunnisteella. Kananmunan kuoressa olevan leiman ensimmäinen numero kertoo tuotantotavan. Siipikarjaliiton sivuilla kerrotaan eri munien todelliset erot.

0 = luomukananmunat

Luomumunat tuotetaan luonnonmukaisen tuotannon säädöksiä noudattaen lattiakanaloissa, joissa kanat elävät vapaina. Kanat kuopivat, kylpevät, munivat pesiin, nukkuvat orsilla ja ulkoilevat sään ja olosuhteiden salliessa vähintään kesäkuun alusta lokakuuhun. Kanat ruokitaan pääosin luomurehulla. Luomukanaloissa on oltava ikkunat ja ulkoilualueet. Eläimiä on lattia-alaa kohti vähemmän kuin tavanomaisessa tuotannossa, ja myös parvikoko on rajoitettu.

Luomumunat tunnistaa EU:n luomumerkistä eli vihreästä lehtimerkistä ja sen käyttö on pakollista kaikissa EU:ssa valmistetuissa valmiiksi pakatuissa luomuelintarvikkeissa. Kansallisia merkkejä, kuten Aurinkomerkkiä ja Leppäkerttumerkkiä voidaan käyttää luomumerkin lisäksi.

1 = ulkokananmunat

Ulkokanojen munat tuotetaan lattiakanaloissa, joissa linnuilla on päiväsaikaan mahdollisuus liikkua laidunalueella. Kokonaan sisälle linnut voidaan sulkea enintään 12 viikon ajaksi vuosittain. Kanat saatetaan sulkea sisälle esimerkiksi sääolosuhteiden vuoksi. Ruokaviraston hyväksymän ulkokanalan tuottamien munien vähittäismyyntipakkauksissa lukee ”Ulkokanojen munia”.

Kannattaako kaupasta ostaa siis vapaan kanan munia, ulkokananmunia vai jotain muuta? Riippuu siitä, mikä itsellesi on tärkeää. Vapaat kanat liikuskelevat nimensä mukaisesti lattiakanaloissa vapaasti. Ulkokanat pääsevät lisäksi myös ulkoilemaan laidunalueelle. 

2 = lattiamunat eli vapaan kanan munat

Lattiamunat tuotetaan lattiakanaloissa, joissa kanat voivat liikkua vapaasti, kuopia jaloillaan, kylpeä pehkussa, istua orsilla ja munia pesiin. Pakkauksissa käytetään virallisia merkintöjä "lattiakanojen munia" ja "lattiakanalasta" tai kauppanimiä kuten "vapaan kanan munia" ja "vapaa" tai "onnellisen kanan munia".

3 = virikehäkkimunat

Virikehäkkimunat otettiin käyttöön sen jälkeen kun perinteiset häkkikanalat poistuivat käytöstä koko EU:n alueella vuonna 2012. Siipikarjaliiton mukaan vielä vuonna 2009  yli puolet Suomessa myytävistä kananmunista tuotettiin perinteisissä häkkikanaloissa.

Ylen mukaan pohjoismaisittain mitattuna suurin osa myytävistä kananmunista on vapaiden kanojen munia. Suomi on poikkeus Pohjoismaissa ja jopa Euroopassa suurella virikehäkkituotannon määrällä.

Virike- eli varustelluissa häkeissä kanoille on tehty pesät, orret ja kuopsutuspaikka. Virikehäkissä tuotettuja munia myydään muun muassa kauppanimillä "orsikanalan munia" tai "virkku".

Monet suomalaiset kaupat ja elintarvikeyritykset ovat jo luopuneet myös virikehäkkimunien myynnistä. Esimerkiksi S-ryhmä tiedotti luopuvansa virikehäkkikanojen munista vaiheittain vuoden 2026 loppuun mennessä.

Katso myös video: Oletko kokeillut tätä? Helppo tapa kananmunien kypsentämiseen

Oletko kokeillut tätä? Helppo tapa kananmunien kypsentämiseen 0:51
Oletko kokeillut tätä valmistustapaa?

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran toukokuussa 2021. Juttua täydennetty marraskuussa 2023.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat