Ulkoilu voi vähentää likinäköisyyttä

Tuoreen brittitutkimuksen perusteella nuorena paljon ulkoilevien silmät saattavat pysyä paremmassa kunnossa läpi elämän.

Tutkimuksessa käytettiin terveys- ja haastattelutietoja yli kolmeltatuhannelta keskimäärin 72-vuotiaalta. Joukosta 370 oli likinäköisiä.

Kun tutkijat selvittivät, miten paljon osallistujat olivat ulkoilleet eri ikäkausina, he havaitsivat likinäköisyyden noin viidenneksen harvinaisemmaksi niillä, jotka olivat olleet paljon ulkoilmassa 14–39-vuotiaana.

Likinäköisyys ja ulkoilu on yhdistetty toisiinsa aiemminkin. Esimerkiksi koululaisten likinäköisyyttä on saatu ehkäistyä lisäämällä päivittäistä ulkoilua. Eräässä kiinalaistutkimuksessa tähän riitti 40 minuuttia enemmän ulkoilua päivässä.

Tutkimuksissa ei ole löydetty tarkkaa mekanismia havainnon takana. Sellaista ei löytynyt nytkään, mutta tulosten perusteella vaikutus ei johdu ainakaan D-vitamiinista. Mahdollinen selitys on suurempi altistus auringon UVB-säteilylle.

Myös koulutustaso vaikutti tuloksiin: likinäköisyys todettiin kaksi kertaa yleisemmäksi korkeasti koulutetuilla kuin vähän kouluja käynneillä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Miten silmät suojataan auringolta?

Silmätautien erikoislääkäri Tiina Leivo neuvoo suojaamaan silmät auringolta.

Suojaa silmäsi auringolta 26:15

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja