Ulkoasiainvaliokunta moitti aseellista väliintuloa väläyttänyttä puheenjohtajaansa: Jussi Halla-aho myönsi käyneensä liian kovilla kierroksilla

Ulkoasianvaliokunta moitti puheenjohtajaansa: Jussi Halla-aho myönsi käyneensä liian kovilla kierroksilla 4:00
Halla-aho: Otan vastaan myös rakentavan kritiikin.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) sai valiokunnalta moitteet eilisistä kommenteistaan, joissa hän kehotti länttä aseelliseen väliintuloon Ukrainassa.

Halla-aho totesi eilen, ettei lännen sotilaallista väliintuloa Ukrainassa voi sulkea pois. Hän kehotti englanninkielisessä twiitissään EU:ta, YK:ta ja NATO:a pysäyttämään venäläislaumojen hyökkäyksen.

Tämänpäiväisessä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kokouksessa Halla-ahon kommentit saivat osakseen arvostelua.

Kommentit Suomen kannan vastaisia

Arvostelijoiden mielestä Halla-ahon mielipide ei edusta Suomen kantaa. Vaarana on, että valiokunnan puheenjohtajan mielipiteet voidaan tulkita myös Suomen näkemyksiksi.

Asiaan kiinnitti huomiota myös eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.).

Valiokunnassa vieraillut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vastasi median kysymykseen voimankäytöstä siten, ettei aseellinen voimankäyttö Ukrainassa ole Suomen eikä EU:n keinovalikoimassa. Muuten hän ei halunnut asiaa kommentoida.

Valiokunnan jäsenistä muun muassa Jouni Ovaska (kesk.) ja Jussi Saramo (vas.) pitivät ongelmallisena, jos valiokunnan puheenjohtaja poikkeaa Suomen virallisesta linjasta.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) oli samaa mieltä. Hänen mukaansa asiasta keskusteltiin ja puheenjohtaja Halla-aho otti kritiikistä opikseen.

Halla-aho: Kierroksia saattoi olla vähän liikaa

Halla-aho itse piti kohua lähinnä median synnyttämänä. Hän kuitenkin myönsi melko suoraan, että vikaa saattoi olla hänessä itsessäänkin.

– Otan vastaan myös rakentavan kritiikin, jota valiokunta haluaa sanomisistani esittää. Olemme varmaan olleet itse kukin aika kovilla kierroksilla tämän kriisin takia ja itselläni on ollut tarve sanoittaa sekä omia tuntemuksiani, että uskoakseni aika monen ihmisen tuntemuksia tästä kriisistä, ja siinä on joskus se vaara, että tuota kierroksia saattaa olla vähän liikaakin, mutta siihen täytyy kiinnittää huomiota, pyöritti Halla-aho ajatuksiaan.

Halla-aho sanoi pyrkineensä kommenteillaan tuomitsemaan Venäjän laittomat toimet Ukrainassa ja korostamaan sopimusvaraisen järjestelmän tärkeyttä. Halla-aho siis selitti pyrkineensä kommentoimaan hyvän asian puolesta pahaa vastaan.

– Aina se ei onnistu parhaalla mahdollisella tavalla, mutta siitä pitää oppia, totesi Halla-aho lopuksi.


Lue myös:

    Uusimmat