Ukrainan presidentti Zelenskyi Venäjän aloittamasta taistelusta Itä-Ukrainassa: "Suurin osa Venäjän armeijasta on keskittynyt tähän hyökkäykseen"

Viikkoja odotettu suurhyökkäys on alkanut Itä-Ukrainassa, kertoo Ukrainan presidentti Zelenskyi 1:43
Video: Viikkoja odotettu suurhyökkäys on alkanut Itä-Ukrainassa, kertoo Ukrainan presidentti Zelenskyi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo Telegram-tilillään Venäjän suurhyökkäyksen Itä-Ukrainaan Donbassin alueelle alkaneen.

– Voimme vahvistaa, että Venäjän joukot ovat aloittaneet taistelun Donbassista, johon he ovat valmistautuneet jo pitkän aikaa. Suuri osa Venäjän armeijasta on nyt keskittynyt tähän hyökkäykseen, Volodymyr Zelenskyi kirjoittaa.

– Ei ole väliä, paljonko Venäjä tuo sotilaita tänne, me taistelemme. Puolustamme itseämme, Zelenskyi jatkoi.

Hieman ennen Zelenskyin kirjoitusta Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kertoi Venäjän aloittaneen hyökkäyksen.

– Tämä on helvetti. Hyökkäys, josta on puhuttu viikkoja, on alkanut. Taisteluja Rubitshnessa, Popasnassa ja myös muissa kaupungeissa taistellaan.

Ukrainan kansallisen turvallisuusneuvoston sihteeri Oleksi Danilovin mukaan Venäjä on yrittänyt murtaa Ukrainan puolustusta lähes koko rintamalinjalla Donetskin, Luhanskin ja Harkovan alueilla.

Ukrainan armeija kertoi puolestaan aiemmin maanantaina Facebookissa, että Venäjä on jatkanut lisäyksiköiden muodostamista Rostovin alueella ja miehittämällään Krimin niemimaalla. Joukkoja on suunniteltu käytettävän suojaamaan hallintorakennuksia sekä elintärkeää infrastruktuuria vallatuilla alueilla.

Ukrainan armeija sanoo Venäjän pyrkivän tällä hetkellä saamaan Donetskin ja Luhanskin alueet täysin hallintaansa ja aiemmin valtaamiensa alueiden säilyttämiseen.

Ainakin kahdeksan kuoli maanantaina Luhanskin alueella

Ukrainan viranomaisten mukaan ainakin kahdeksan ihmistä kuoli maanantaina venäläisten pommituksissa. Kuvernööri Haidain mukaan neljä ihmistä sai surmansa, kun he yrittivät paeta Kreminnan kaupungista, jonka Venäjä valtasi maanantaina.

Venäjän maanantaina tekemässä ohjusiskussa läntiseen Lvivin kaupunkiin kuoli ainakin seitsemän ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat