Savuavasta Moskvasta leviää vahvistamaton video, median mukaan 40 merimiestä on kuollut – venäläinen talk show -isäntä: "Miten onnistuitte menettämään sen?"

Venäjän Mustanmerenlaivaston lippulaiva Moskva upposi 14. päivä huhtikuuta.  Tästä sekä Ukraina että Venäjä ovat yhtä mieltä. Siihen vahvistettu ja varmistettu tieto suurin piirtein loppuukin.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Ukrainan version mukaan sen armeija osui Moskvaan kahdella R-360 Neptune -ohjuksella, joiden tehtävä on juurikin laivojen tuhoaminen. Ohjukset laukaistiin rannikkokaupunki Odessasta, Ukraina kertoo.

Venäjän kertomus ei mainitse ohjuksia. Maan puolustusministeriön mukaan laivalla syttynyt tulipalo aiheutti Moskvan ammusvaraston räjähtämisen, minkä seurauksena lippulaiva vaurioitui vakavasti. Venäjän mukaan laiva upposi myrskyisissä olosuhteissa kun sitä hinattiin satamaan korjattavaksi.

Yhdysvaltalaisviranomainen puolestaan on kommentoinut nimettömästi, että he uskovat Ukrainan versiota tapahtuneesta.

Sosiaalisissa medioissa, kuten Twitterissä, leviää tällä hetkellä kuva ja video, joissa kerrotaan olevan pahasti vaurioitunut Moskva. Kuvan ja videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Venäläismedia: 40 merimiestä kuollut

Moskvan vaurioitumisen tai uppoamisen yhteydessä kuolleiden määrästä ei ole vahvistettua tietoa.

Riippumaton venäläinen media Novaya Gazeta Europe kuitenkin raportoi BBC:n mukaan, että noin 40 Moskvalla palvellutta merimiestä on kuollut. Moskvalla on normaalioloissa ollut noin viisisataa merimiestä.

Lehti perustaa tietonsa erään merimiehen äidin haastatteluun. Äidin mukaan hänen poikansa kertoi laivaan osuneen kolme ohjusta.

– Hän soitti minulle ja itki näkemiensä asioiden vuoksi. Hän oli kauhuissaan, nimettömänä pysytellyt äiti kertoi Novaya Gazeta Europelle.

Katso myös: Venäjä joutuu nyt tarkastelemaan asemaansa Mustallamerellä uudestaan, kun sen lippulaiva Moskva on poissa pelistä

Venäjä joutuu nyt tarkastelemaan asemaansa Mustallamerellä uudestaan, kun sen lippulaiva Moskva on poissa pelistä 2:19

Novaya Gazeta Europe kertoo hankkineensa asiakirjoja, joiden mukaan on mahdollista, että haastatellun äidin poika todella palveli Moskvalla.

Lauantaina Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon, jossa kerrotaan esiintyneen uponneen laivaston miehistöä. Heidät tapaa laivaston komentaja Nikolai Yevmenov.

”Miten onnistuitte menettämään sen?”

Siinä missä Ukrainassa laivan upottamista on juhlittu, niin Venäjällä siitä uutisoitiin valtion hallitsemilla uutiskanavilla aluksi vain pikaisesti.

Merkittäviä sotalaivoja ei kuitenkaan uppoa jatkuvalla syötöllä, eikä asia ole jäänyt Venäjälläkään ilman jatkokäsittelyä.

Jopa yleisesti ottaen Kremlin nuottien mukaan tanssivassa mediassa on ihmetelty, miten näin pääsi käymään.

Suosittu talk show -isäntä Vladimir Solovyev totesi olevansa tyrmistynyt Moskvan uppoamisesta ja  toi näkemyksensä esille myös ohjelmassaan.

The New York Timesin mukaan Solovyev kysyi lähetyksessä sarjan kysymyksiä, joita ei varsinaisesti oltu suunnattu kenellekään.

Jos laiva syttyi palamaan ennen uppoamistaan, niin miksei siinä ollut sammutusjärjestelmiä, Solovyev kysyi. Solovyev myös pohti ääneen, että jos ukrainalaiset ohjukset upottivat laivan, niin miksi Moskvan ohjustentorjuntajärjestelmät eivät tehneet työtään?

– Selittäkää minulle, miten onnistuitte menettämään sen, Solovyev kysyi.

Venäjällä median mahdollisia kriittisiä puheenvuoroja Ukrainan sodan tiimoilta on suitsittu entisestään uudella lainsäädännöllä, joka rankaisee mahdollisesti pitkilläkin vankeustuomioilla niitä, jotka levittävät "väärää tietoa" armeijasta. Laki otettiin käyttöön pian sen jälkeen, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan.

Ukrainan sodasta puhutaankin Venäjällä edelleen sotilaallisena erikoisoperaationa, joskin sota-sanan käyttö on jonkin verran lisääntynyt. Tällä tosin yleensä viitataan siihen, että Venäjä joutuu käymään sotaa Natoa vastaan, koska sen jäsenmaat toimittavat aseapua Ukrainalle.

Kira, 12, pakeni Mariupolista ja joutui miinan räjähdettyä Venäjän joukkojen haltuun – katso orpotytön tarina 3:20
Kira, 12, pakeni Mariupolista ja joutui miinan räjähdettyä Venäjän joukkojen haltuun – katso orpotytön tarina.

Lue myös:

    Uusimmat