Mainos

Ukrainassa pelätään taas uusia tulvia

Uudet tulvat uhkaavat Lounais-Ukrainassa sijaitsevaa Transkarpatiaa keväällä, sillä talvi on ollut runsassateinen.

Viranomaisten mukaan Tiszan ja sen sivujokien vedenpinnat ovat jo nousemassa, ja tulvavaara on todellinen, kun lumet alkavat sulaa Karpatian vuoristossa. Viranomaiset ja mm. Ukrainan tiedeakatemian tutkijat varoittivat äskettäin, että tulvat saattavat toistua syksyisin ja keväisin useiden vuosien, jopa kymmenen vuoden ajan.

Tarkkaa syytä Tiszan ja sen sivujokien viimeaikaiseen uhitteluun tutkijat eivät ole sanoneet. Runsaiden sateiden, ilmaston lämpenemisen ja ilmansaasteiden lisäksi yhtenä syynä pidetään Karpatian vuoristossa tehtyjä valtavia avohakkuita. Tiszajoen padot murtuivat viime marraskuussa Transkarpatiassa Slovakian, Unkarin ja Romanian rajan tuntumassa. Yli 12 000 asuinrakennusta jäi veden alle 118 kylässä ja parikymmentä ihmistä menehtyi vesivyöryssä. Myös yli 100 000 asukkaan Mukachevon kaupunki oli kokonaan veden vallassa.

Tuhannet ihmiset jäivät kodittomiksi, sillä osa rakennuksista on täysin korjauskelvottomia. He asuvat edelleen tilapäismajoituksissa kouluissa, urheiluhalleissa tai sukulaistensa luona. Tulvavedet pilasivat myös ihmisten talveksi varaamat ruokavarastot. Avustustyöntekijät arvioivat, että jopa neljännes Transkarpatian 1,3 miljoonasta asukkaasta on ainakin osittain avustusjärjestöjen toimittaman avun varassa.

Jälleenrakennus ei ole alkanut

Jälleenrakennustyöt eivät ole päässeet alkuun, vaikka Ukrainan hallitus on luvannut taloudellista apua sekä korottomia lainoja rakennusten kunnostamiseksi. Myös avustustyöt ovat kangerrelleet, sillä tulvat katkoivat tieyhteydet vuoristoiselle maaseudulle, eikä paikallisilla avustusjärjestöillä ole enää varaa käyttää helikoptereita ruoka- ja vaateavun perille viemiseksi.

Helpottaakseen tilannetta Ukraina, Unkari ja Romania ovat perustaneet YK:n alaisuudessa toimivan teknisen yhteistyökomission Transkarpatiaan. Komissio aloitti työskentelynsä perjantaina. Kolmen maan puolustusministeriöiden koordinoiman komission tehtävänä on mm. avustaa tulva-alueen jälleenrakentamisessa sekä mahdollisten uusien tulvien ennaltaehkäisyssä. Transkarpatiassa asuu ukrainalaisten ja venäläisten lisäksi suuret vähemmistöt mm. unkarilaisia, romanialaisia ja slovakkeja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.