Ukrainan tilanne synnytti ilmiön, jossa verkossa pyritään häiriköimään Venäjän tukijoiksi oletettuja – KRP varoittaa: "Voi olla rangaistava teko"

Internetin syövereistä on noussut esiin uusi verkkohäirinnän muoto, jossa aktiivisia mielipidevaikuttajia uhkaillaan perättömillä lastensuojeluilmoituksilla 9:09
Tammikuussa 2020 kerroimme tuolloin uudesta verkkohäirinnän muodosta, jossa ihmisiä uhkailtiin perättömillä lastensuojeluilmoituksilla. Tutustu ilmiöön yllä olevalla videolla.

Poliisin tietojen ja havaintojen mukaan Ukrainan tilanne on synnyttänyt ilmiön, jossa verkon käyttäjät ovat alkaneet tehdä verkkorikoksia niitä toimijoita kohtaan, joiden katsotaan liittyvän Venäjän hyökkäykseen tai tukevan sitä.

Keskusrikospoliisin (KRP) kyberrikostorjuntakeskus varoittaa blogikirjoituksessaan lähtemästä mukaan rikolliseen verkkotoimintaan edes kriisitilanteessa. Poliisi muistuttaa, että oli motiivi mikä tahansa, se ei oikeuta lain rikkomiseen.

– Vaikkapa tahallinen sähköpostien ”spämmääminen” voi täyttää palvelunestohyökkäyksen tai tietojärjestelmän ja tietoliikenteen häirinnän tunnusmerkistön ja olla siten rikoslain mukaan rangaistava teko, poliisi kirjoittaa. 

Esille nousseet verkkorikokset ovat olleet esimerkiksi virastoihin, suurlähetystöihin, yrityksiin ja henkilöihin kohdistuneita palvelunestohyökkäyksiä.

Lue myös:

    Uusimmat