Poliisi varoittaa: Etäopiskelu lisännyt palvelunestohyökkäyksiä – "Todennäköisesti lasten ja nuorten tekemiä"

Kouluvalmentaja kuuntelee oppilaita nyt etäyhteydellä – oppilaita vaivaa yksinäisyys, myös koronavirus pelottaa 4:31
Kouluvalmentaja kuuntelee oppilaita nyt etäyhteydellä – oppilaita vaivaa yksinäisyys, myös koronavirus pelottaa

Yleisimpiin verkko-oppimisympärtistöihin kohdistuneiden palvelunestohyökkäysten määrä on kasvanut sen jälkeen, kun Suomen kouluissa siirryttiin epäopiskeluun koronavirusepidemian myötä, varoittaa poliisi.

Katso yllä oleva video: Kouluvalmentaja kuuntelee oppilaita nyt etäyhteydellä – oppilaita vaivaa yksinäisyys, myös koronavirus pelottaa.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan palvelunestohyökkäyksiä on tehty lähes päivittäin, ja niiden määrä on kasvussa. Toistaiseksi hyökkäykset eivät ole aiheuttaneet merkittäviä vahinkoja.

Kyberturvallisuuskeskus kuvailee hyökkäyksiä "varsin kotikutoisiksi".

– Todennäköisesti ne ovat lasten ja nuorten tekemiä, toteaa tietoturva-asiantuntija Markus Happonen.

"Alaikäisenä tehdystä rikollisesta teosta jää tieto poliisille"

Keskusrikospoliisin Kyberrikostorjuntakeskus huomauttaa, että palvelunestohyökkäys tai sen yritys ovat rikoksia, joista voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen.

– Alaikäisenä tehdystä rikollisesta teosta jää tieto poliisille, vaikka alaikäistä ei rikoksesta voidakaan tuomita. Alaikäisellä on kuitenkin vahingonkorvausvastuu, vaikka häntä ei rikoksesta tuomittaisikaan, ja vahingonkorvaukset voivat olla merkittävät. Sillä ei ole korvausvastuun osalta merkitystä, ymmärtääkö lapsi, että kyseessä on rikos, rikoskomisario Marko Leponen kertoo.

Juttua korjattu kello 10.18: KRP korjasi tiedotettaan: Alaikäisenä tehdystä rikoksesta jää tieto poliisille, mutta ei tule rikosrekisterimerkintää.

Lue myös:

    Uusimmat