Ukrainan sota pitkittyy, ellei Venäjä lisää voimaa, sanoo sotatieteiden tohtori – Ukrainalle voi avautua mahdollisuus vastahyökkäyksiin

Suomalaisten reserviläisten karttapalvelu Ukrainan sodasta – tältä näyttää tilanne nyt 10:37
Katso kartta-analyysi Ukrainan sodasta: Tämä on rintamien tilanne tällä hetkellä.

Sodan voimasuhteet voivat muuttua ajan kanssa. Jos aseapu jatkuu tai kiihtyy, voi Ukraina saada itselleen mahdollisuuden vahvempiin vastaiskuihin hyökkääjää vastaan.

Sotatieteiden tohtori Antti Paronen arvioi, että venäläiset joukot ovat menestyneet Itä-Ukrainassa, vaikka Venäjän käyttämä termi suurhyökkäyksestä ei pidäkään paikkaansa.

– Suurhyökkäys on sellaisenaan termi, joka liitetään satojen tuhansien, jopa miljoonien sotilaiden operaatioon, jossa joukkojen ja tulenkäytön painopiste on onnistuttu luomaan, Paronen analysoi Twitterissä.

– Tämän mielikuvan myötä tarkastellen venäläisillä ei ollut edes edellytyksiä suurhyökkäykseen. Vaikka joukkojen käyttöä rajattiinkin Itä-Ukrainaan, tappiot, muiden operaatioalueiden tilanteet, logistiset haasteet ja lukuisat muut tekijät eivät puhu suurhyökkäyksen puolesta. Tulokset ovat tästä konkreettisin osoitus.

Kulutussodan piirteitä

Parosen mukaan venäläisten hyökkäys on kuitenkin saavuttanut menestystä, sillä Itä-Ukrainan operaatioalueelle on muodostumassa lähes kulutussodan tilanne, jossa tavoitteita saavutetaan toisen osapuolen välttäessä tappioita.

– Ukrainalaisethan ovat vetäneet ryhmityksiään tämän vaiheen käynnistyttyä ja pyrkineet välttämään turhia tappioita joukkojensa osalta. Sodan muodostuessa tällaiseksi, voi aktiivinen vaihe kestää pitkään, vuosiakin, Paronen ennakoi.

Tilanteen merkittävään muuttumiseen tarvittaisiin hänen mukaansa hyökkääjän osalta huomattavasti lisää joukkoja tai esimerkiksi aivan uudenlainen lähestyminen ilmaoperointiin.

Myös Ukrainan länsimailta saama aseapu voi vaikuttaa sotatapahtumiin merkittävästikin.

– Jatkuvan lännen aseavun myötä täydennetään toki kalustotappioita ja korvataan suorituskykyjä, mutta mahdollisesti rakennetaan operatiivista ratkaisukykyä. Tämä tarkoittaisi kaluston vastaanottamista, tarkistamista, kouluttamista henkilöstölle ja joukkojen organisointia iskukykyiseksi vastahyökkäysvoimaksi. Tämä on mittava haaste, mutta aseavun jatkuessa antaa mahdollisuuden vastahyökkäyksiin.

Lue myös:

    Uusimmat