Venäjällä tulipalo puolustusministeriön laitoksessa lähellä Ukrainan rajaa, Harkovan eläintarhan leijonat pääsivät turvaan Odessaan – MTV seuraa sotaa

Yhdysvaltain tuki Ukrainalle vahvistuu – edustajainhuoneen puhemies teki yllätysvierailun Kiovaan 2:09
Vapunpäivän tärkeimmät käänteet Ukrainassa: Yhdysvaltain tuki Ukrainalle vahvistuu – USA:n edustajainhuoneen puhemies teki yllätysvierailun Kiovaan

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 1. toukokuuta.

Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Mariupolin evakuointi jatkuu huomenna maanantaina, tänään evakuoitiin noin 80 ihmistä
  • Venäjän mukaan 46 siviiliä on evakuoitu Azovstalin tehdasalueelta
  • USA:n edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi tapasi Zelenskyin Kiovassa
  • Ukrainan ulkoministeri Kuleba on pyytänyt Kiinalta turvatakuita
  • Venäjän ulkoministeri sanoi, että Yhdysvaltain ja Naton on lopetettava Ukrainan asevarustelu
  • Brittiarvio: Venäläissotilaita kaatunut Ukrainassa 15 000
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta

23.00: Kuvernöörit: Venäjän iskuissa Itä-Ukrainassa kuoli kahdeksan siviiliä 

Kahdeksan siviiliä on kuollut Venäjän tykistötulituksessa Itä-Ukrainan Donetskissa ja Harkovassa, kertovat alueiden kuvernöörit.

Lymanin kaupungissa Donetskin alueella kuoli neljä ja haavoittui 11 ihmistä, kertoi kuvernööri Pavlo Kyrylenko Telegram-viestipalveussa.

Lisäksi yksi ihminen kuoli vammoihinsa Lymanin lähellä, Krylenko lisäsi.

Lyman on entinen rautateiden solmukohta, joka tunnetaan nimellä "punainen kaupunki" punatiilisten teollisuusrakennusten takia. Se on yksi niistä paikoista, joiden otaksutaan joutuvan venäläisjoukkojen hallintaan Ukrainan joukkojen vetäydyttyä sieltä.

Harkovan kaupungissa ja sitä ympäröivillä alueilla kolme ihmistä kuoli ja kahdeksan haavoittui tykistötulen osuttua asutusalueille, Harkovan alueen kuvernööri Oleh Synjehubov kertoi Telegramissa. 

22.14 Hersonissa valuutta vaihtuu hryvniasta ruplaksi

Venäjä pyrkii lujittamaan hallintaansa Hersonin kaupungista Etelä-Ukrainassa, arvioi Britannian puolustusministeriö tänään julkaisemassa katsauksessaan Ukrainan sodasta.

Ministeriön mukaan on selviä merkkejä siitä, että Venäjä yrittää vakiinnuttaa poliittisen ja taloudellisen valtansa Hersonissa, jonka se valtasi sodan alkuvaiheessa maaliskuun alussa.

Hersoniin perustettu Venäjä-mielinen hallinto on esimerkiksi ilmoittanut, että alueen valuutta vaihtuu Ukrainan hryvniasta Venäjän ruplaan neljän kuukauden siirtymäjakson aikana. Ruplan käyttäminen maksuvälineenä alkoi Hersonissa tänään.

Kremlin perustama hallinto on myös ilmoittanut, että Hersonin paluu Ukrainan hallintaan on "mahdotonta". Ukrainan joukot ovat tehneet viime viikkoina vastahyökkäyksiä Hersonin alueella.

21.58: Mariupolin evakuointi jatkuu huomenna

Mariupolista Kaakkois-Ukrainasta on evakuoitu YK:n ja Punaisen ristin operaatiossa tänään arviolta 80 ihmistä.

Kaupungissa arvellaan olevan vielä satatuhatta siviiliä ja pommitetun Azovstalin terästehtaan kätköissä vielä tuhat lisää. 

Operaation on määrä jatkua huomisaamuna.

21.55: Venäjällä tulipalo puolustusministeriön laitoksessa lähellä Ukrainan rajaa

Venäjällä syttyi tänään tulipalo puolustusministeriön laitoksessa Belgorodin alueella lähellä Ukrainan rajaa. Yksi ihminen sai lieviä vammoja, kertoi kuvernööri Vjatsheslav Gladkov Telegram-viestipalvelussa.

Sosiaalisessa mediassa näkyi, kuinka mustat savupatsaat nousivat alueelta. Lisäksi näkyi poliiseja, jotka ohjasivat liikennettä pois paikalta ja helikoptereita pyörimässä alueen yläpuolella, kertoi CNN.

Niin ikään Ukrainan rajan läheisyydessä olevan Kurskin alueen kuvernööri kertoi aiemmin Telegramissa, että osa rautatiesiltaa oli romahtanut. Henkilövahinkoja ei sattunut.

– Kyse oli sabotaasista. Rikostutkinta on aloitettu, kuvernööri Roman Starovoit arvioi.

Hän ei nimennyt ukrainalaisia sabotaasin tekijöiksi ja lupasi lisätietoja myöhemmin.

Venäjä on syyttänyt monesti Ukrainan joukkoja Venäjän maa-alueelle tehdyistä hyökkäyksistä.

21.52: Harkovan eläintarhan kovia kokeneet leijonat pääsivät turvaan Odessaan 

Kaksi Harkovan eläintarhaan Koillis-Ukrainassa taistelujen takia loukkuun jäänyttä leijonaa on pääsyt aloittamaan uuden elämän Odessassa.

Odessan eläintarhan johtajan Ihor Beliakovin mukaan hän ja hänen sijaisensa olivat ajaneet Harkovaan hakemaan leijonat turvaan. Matka-aika venähti 18 tuntiin, koska retkue joutui välttelemään sodan etulinjoja.

– Leijonat olivat hiljaa koko matkan. Matkan varrella ei ollut välikohtauksia eikä meitä pommitettu, Beliakov kertoi yhdysvaltalaisen uutiskanavan CNN:n haastattelussa.

Leijonat toipuvat Beliakovin mukaan matkasta ja aiemmista koettelemuksistaan nyt Odessassa.

– Ne ovat syöneet hyvin ja toiveissa on, että nämä kaksi kuusivuotiasta leijonaa saisivat vielä pentuja.

Leijonat on nyt myös nimetty uudelleen Leijonakuningas-elokuvan mukaan Mufasaksi and Nalaksi. 

Beliakov kutsuu Harkovan eläintarhan työntekijöitä sankareiksi, koska he ovat saaneet niin monta eläintä pois kaupungista turvaan.

18.38: Ukraina lykkää Mariupolin muiden alueiden evakuointia maanantaihin

Reutersin mukaan Mariupolin kaupunginvaltuusto on kertonut lykkäävänsä Mariupolin muiden alueiden evakuointia huomiseen maanantaihin. Tänään Mariupolista on evakuoitu Azovstalin terästehtaan alueelta siviilejä. 

16.41: Punainen Risti vahvistaa siviilien evakuoinnin Mariupolista

BBC:n mukaan myös Punaisen Ristin kansainvälinen komitea vahvistaa Mariupolin siviilien evakuoinnin olevan käynnissä. Evakuointi tehdään yhteistyössä YK:n ja sodan osallisten kanssa. 

16.15: Video näyttää Azovstalista evakuoituja siviilejä

Yli 40 siviiliä evakuoitiin Mariupolin Azovstalin terästehtaalta tänään sunnuntaina. Uutistoimisto Reutersin videolla näkyy, kuinka siviilejä tuodaan väliaikaiselle majoitusleirille läheiseen Bezimmen kylään Donetskiin. 

Videolla evakuointibusseja saattavat venäläisjoukot sekä YK:n tunnuksilla varustetut ajoneuvot.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi torstaina, että siviilien evakuoinneista käydään tiiviitä neuvotteluja Venäjän kanssa. Sunnuntain evakuoinnit ovat merkki siitä, että jonkinlainen sopimus on saatu aikaiseksi.

Azovstalin tehtaalta evakuoituja siviilejä kuljetettiin väliaikaismajoitukseen Donetskiin – raskaasti aseistautuneet venäläissotilaat valvoivat tilannetta 1:03

16.04: Yli 9 000 Venäjän sotarikosta tutkinnassa 

Ukrainan valtakunnansyyttäjän mukaan tutkinnassa on yli 9 000 Venäjän sotarikosta, kertoo CNN

– Olemme jo tunnistaneet tiettyjä sotarikollisia. Esimerkiksi Kiovan alueella on 15 ihmistä, heistä 10 Butshassa. Pidämme heidät vastuussa kidutuksesta, raiskauksista ja ryöstöstä, sanoo valtakunnansyyttäjä Iryna Venedictova.

15.42: Azovstalin tehdasalueelta evakuoitu siviilejä Bezimennen kylään Donetskiin

Mariupolista, Azovstalin terästehtaan alueelta evakuoidut siviilit ovat saapuneet YK:n symbolein merkityillä busseilla Bezimennen kylään Donetskin alueelle, kertoo Reuters. Siviilejä on 40 hengen joukko.

13.55: Venäjän mukaan 46 siviiliä on evakuoitu Azovstalin tehdasalueelta

Mariupolin saarretulta Azovstalin terästehtaan alueelta on evakuoitu kymmeniä siviilejä, Venäjä kertoi tänään sunnuntaina.

Venäjän puolustusministeriön mukaan 46 siviiliä pääsi lähtemään alueelta eilen, ja he ovat saaneet ruokaa ja suojan.

Azovstalin laaja tehdasalue on Venäjän tuhoaman Mariupolin kaupungin ainoa alue, jossa on vielä Ukrainan joukkoja. Tehtaan suojissa on ukrainalaisten mukaan sotilaiden lisäksi satoja siviilejä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan maan hallinto tekee kaikkensa saadakseen siviilit evakuoiduksi Mariupolista.

12.18: Venäjä tuhonnut lentokonehallin Odessassa

Reutersin mukaan Venäjän puolustusministeriö kertoo Venäjän tuhonneen ohjusiskussa lentokonehallin sotilaslentokentällä Odessassa tänään. Hallissa oli Yhdysvaltain ja Euroopan maiden toimittamia aseita.

Venäjä tuhosi myös kiitotien lentokentällä. 

11.27: Ukraina julkaisi videon Venäjän sotilaskolonnan tuhoamisesta

Ukrainan kansalliskaarti julkaisi eilen videon, jolla sen mukaan näkyy iskuja Venäjän sotilaskolonnaan Izjumissa, Itä-Ukrainassa.

Kansalliskaartin mukaan kolonnaan kuului 30 sotilasyksikköä, mukaan lukien BDM-rynnäkköpanssarivaunuja ja MT-LB -miehistönkuljetusvaunuja.

Videota ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä.

Ukrainan mukaan Venäjä yritti vallata Lymanin kaupunkia Donetskissa, sekä Sjeverodonetskin ja Popasnan kaupunkeja Luhanskissa siinä kuitenkaan onnistumatta. Ukrainan mukaan taistelut jatkuvat.

Ukrainan julkaisemalla videolla näkyy sen mukaan iskuja Venäjän sotilaskolonnaan Harkovan lähistöllä 0:22

11.12: USA:n edustajainhuoneen puhemies Pelosi tapasi Zelenskyin Kiovassa

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on tavannut Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa. Pelosin matkasta Kiovaan ei ollut kerrottu etukäteen julkisuuteen.

Voit lukea aiheesta lisää täältä.

10.43: Britannian puolustusministeriö: Venäjä yrittää vakiinnuttaa valtansa Hersonissa

Venäjä pyrkii lujittamaan hallintaansa Hersonin kaupungista Etelä-Ukrainassa, sanoo Britannian puolustusministeriö tuoreimmassa katsauksessaan Ukrainan sodasta.

Ministeriön mukaan on selviä merkkejä siitä, että Venäjä yrittää vakiinnuttaa poliittisen ja taloudellisen valtansa Hersonissa, jonka se valtasi maaliskuun alussa.

Hersoniin perustettu Venäjä-mielinen hallinto on esimerkiksi ilmoittanut, että alueen valuutta vaihtuu Ukrainan hryvniasta Venäjän ruplaan.

Britannian puolustusministeriö kertoi myös hiljattain Venäjän suunnittelevan Hersoniin lavastettua kansanäänestystä, jolla olisi tarkoitus oikeuttaa Venäjän miehitys.

9.21: Ukrainan ulkoministeri pyytänyt Kiinalta turvatakuita

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on pyytänyt Kiinan valtiollisen uutistoimiston Xinhuan haastattelussa Kiinaa tarjoamaan Ukrainalle turvatakuut.

– Ehdotamme, että Kiinasta tulee yksi Ukrainan turvallisuuden takaajista. Tämä on merkki kunnioituksestamme ja luottamuksestamme Kiinan kansantasavaltaa kohtaan.

Kuleban haastattelu sisälsi Kiinan valtionmedian julkaisemaksi harvinaisen suorasanaista kritiikkiä Venäjää kohtaan.

Länsimaat ja Ukraina ovat yrittäneet saada Kiinaa tuomitsemaan strategisen kumppaninsa Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan, mutta Kiina on pitänyt kiinni virallisesti puolueettomasta linjasta.

9.03: Zelenskyi: Ukraina tuhonnut yli 1 000 venäläispanssarivaunua

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi uutiskanava CNN:lle, että Ukraina olisi tuhonnut jo yli 1 000 venäläispanssarivaunua. 

Zelenskyi lisäsi, että Ukraina on tuhonnut myös lähes 200 Venäjän ilma-alusta sekä noin 2 500 panssaroitua ajoneuvoa. 

– Näistä tappioista huolimatta venäläisjoukoilla on edelleen varusteita lisähyökkäysten käynnistämiseen, Zelensky sanoi CNN:lle.

6.08: Ruotsin puolustusministeri: Ilmatilan loukkaamista ei voida hyväksyä

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist sanoo, että Ruotsin ilmatilan loukkaamista ei voida hyväksyä.

Hultqvist kommentoi SVT:lle toiminnan olevan epäammattimaista ja yleiseen turvallisuustilanteeseen nähden erittäin sopimatonta.

Puolustusministerin mukaan Ruotsin itsemääräämisoikeutta tulee aina kunnioittaa.

Venäläinen sotilaskone loukkasi perjantaina illalla Ruotsin ilmatilaa Blekingen eteläpuolella.

Ruotsin puolustusvoimat vahvisti useiden tiedotusvälineiden tiedot lauantai-iltana.

Kone loukkasi Ruotsin ilmatilaa lyhyen aikaa, jonka jälkeen se poistui alueelta.

5.26: Zelenskyi: Venäläisöljyyn kohdistettava rajoituksia lähitulevaisuudessa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo uusimmassa jokailtaisessa puheessaan, että Ukraina odottaa lähitulevaisuudessa päätöksiä venäläisen öljyyn kohdistuvista rajoituksista.

Ainakin yhdysvaltalaismediat New York Times ja Bloomberg kirjoittavat, että Euroopan unionissa ollaan aikeissa ehdottaa venäläisen öljyn tuontiin kohdistuvaa kieltoa.

Kielto tulisi voimaan vuoden loppuun mennessä, ja sitä ennen rajoitukset tulisivat voimaan asteittain.

Molemmat mediat perustavat tietonsa asiaa tunteviin lähteisiin.

Voit lukea edellisen päivän tapahtumista lauantain 30.4. seurannasta.

Lue myös:

    Uusimmat