Ukrainan sota nyt: Ukrainan ja Venäjän seuraava neuvottelu ensi viikolla, sopivat humanitaarisista käytävistä – Macron: Putin kieltäytyi lopettamasta hyökkäyksiä

MTV Uutiset Live Logo LIVE
MTV Uutiset Live seuraa Ukrainan tilannetta hetki hetkeltä – katso lähetyksiä tästä

Seuraamme Ukrainan sodan ajantasaista tilannetta tässä artikkelissa.

Ukrainan sodan tilanne tiivistetysti:

  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan viime viikon torstaina, 24.2.
  • Suomi toimittaa Ukrainalle puolustusmateriaaliapua, joka sisältää myös aseellista apua
  • EU ja USA sulkevat ilmatilansa kaikilta venäläisiltä lentokoneilta
  • YK:n pakolaisjärjestön mukaan miljoona ihmistä on paennut Ukrainasta naapurimaihin sodan jaloista

23.18: Reutersin mukaan Enerhodarin kaupungin pormestari sanoo, että venäläisten joukkojen kolonna on matkalla kohti läheistä ydinvoimalaa.

22.12: Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoo Twitterissä, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin on kieltäytynyt jälleen kerran lopettamasta hyökkäyksiä Ukrainaa vastaan.

– Puhuin presidentti Putinin kanssa tänä aamuna. Hän kieltäytyy lopettamasta hyökkäyksiään Ukrainaa vastaan tässä vaiheessa, Macron twiittasi.

– On elintärkeää ylläpitää vuoropuhelua inhimillisen tragedian välttämiseksi.

22.03: Venäjä väittää, etteivät sen joukot kohdista iskuja siviilialueille, vaikka todisteet kertovat muuta. Muun muassa tänään Venäjän joukkojen on raportoitu iskeneen siviilikohteisiin, ja Ukraina on kertonut satojen siviilien saaneen surmansa edellisen viikon aikana.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sen sijaan väitti torstaina pitämässään puheessa, että ukrainalaiset käyttäisivät siviilejä ihmiskilpinä.

22.00

Ukrainalainen Lena saapui juuri Suomeen – espoolainen perheenisä haki kaksi ukrainalaisäitiä lapsineen kotiinsa 7:11
Ukrainalainen Lena saapui juuri Suomeen – espoolainen perheenisä haki kaksi ukrainalaisäitiä lapsineen kotiinsa

21.30: Valkoinen talo ilmoitti tänään, että Yhdysvallat aikoo määrätä lisäpakotteita, jotka kohdistuvat useampiin venäläisiin oligarkkeihin, muun muassa miljardööri Alisher Burhanovich Usmanoviin.

20.40: Venäjän joukot ovat avanneet tulen ukrainalaisessa Enerhodarin kaupungissa Euroopan suurimman ydinvoimalaitoksen vieressä, kertoo Ukrainan sisäministeriöneuvonantaja Anton Herashchenko verkkoviestissä. Asiasta kertoo Reuters.

20.29: Ukrainan presidentin neuvottelija Podolyak sanoo, että kolmas neuvottelukierros Venäjän kanssa käydään ensi viikon alussa. Asiasta kertoo Reuters.

20.27: Ukrainassa on kuollut ainakin noin 70 ukrainalaissotilasta Venäjän tykistöiskussa, kertovat brittilehti Guardian ja Britannian yleisradioyhtiö BBC. Isku kohdistui satakunta kilometriä Harkovan länsipuolella sijainneeseen sotilastukikohtaan.

Kuolonuhreista kertoi medioiden mukaan Sumyn alueen johtaja Telegram-kanavallaan. Hän jakoi myös kuvan repaleisesta ja hiiltyneestä nelikerroksisesta rakennuksesta, jonka edustalla pelastajat tekivät etsintöjä.

BBC on kertonut ilmasireenien huutaneen ympäri maata uuden päivän valjettua Ukrainassa. Varoitukset ovat soineet maan pääkaupungin Kiovan lisäksi muun muassa maan länsiosassa sijaitsevissa Ternopilissa ja Rivnessä.

Venäjä on tehnyt viidessä päivässä 56 ohjusiskua ja laukaissut 113 risteilyohjusta, väittää Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Presidentin maanantai-illan lausunnosta on kertonut ainakin uutiskanava CNN ja Guardian.

20.17: Venäjä ei ole uhannut vallata Suomea ja Ruotsia, kertoo Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala STT:lle.

Hautalan kommentit liittyvät Yhdysvaltain YK-lähettiläs Linda Thomas-Greenfieldin sanomisiin, joiden mukaan Venäjä olisi näin tehnyt. Thomas-Greenfield puhui eilen YK:n yleiskokouksessa. 

20.02: Ukrainan ja Venäjän neuvottelut ovat ohi. Ukrainan presidentin neuvonantaja Mihailo Podolyak Twitterissä, että Ukraina ja Venäjä ovat sopineet luovansa humanitaarisia käytäviä, joita voidaan käyttää siviilien evakuointiin.

Kyseessä olivat tähän mennessä toiset Ukrainan ja Venäjän keskenään käymät neuvottelut sitten Venäjän viime viikolla aloittaman hyökkäyksen.

Podolyak kuitenkin totesi, että Ukraina ei saavuttanut neuvotteluissa haluamiaan tuloksia, vaikka käytävistä päästiinkin sopuun.

19.56: Brittilehti Guardian kertoo, että Ukraina ja Venäjä ovat sopineet uusista neuvotteluista. Ne olisi sen mukaan tarkoitus järjestää pian.

19.37: Venäjän presidentti Vladimir Putin on tänään jatkanut kovasanaista retoriikkaansa koskien Ukrainan sotaa puheessaan Venäjän turvallisuusneuvostolle.

Putin muun muassa toisti jälleen oman käsityksensä siitä, että Ukraina ja Venäjä olisivat "samaa kansaa". Putinin mukaan hän ei tule koskaan luopumaan tästä käsityksestä.

Guardianin mukaan hän oli myös kutsunut ukrainalaisia "aivopestyiksi" ja pelotelluiksi. Lisäksi hän toisti valheellisen väitteensä siitä, että Venäjä kävisi taistelua Ukrainassa natseja vastaan.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime viikolla. Muun muassa tänään sen joukkojen on kerrottu iskeneen siviilikohteisiin.

19.23: MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen on Länsi-Ukrainassa Lvivin kaupungissa. Hän kertoo Seitsemän uutisissa, "arjen pudonneen juoksuhautoihin”.

– Ihmiset eivät tee enää tavallisia arkitöitään vaan ovat erilaisissa sotavetoisissa avustushommissa. Kaupungin ympäristöä linnoitetaan ja rakennetaan tiesulkuja, Nurminen luettelee.

– Elämä pyörii täysin sodan ympärillä.

MTV Ukrainassa:"Sota näkyy täällä hyvin konkreettisesti" 2:12
MTV Ukrainassa: "Sota näkyy täällä hyvin konkreettisesti"

19.17: Tuhannet ihmiset eri puolilla Venäjää ovat uhmanneet poliisin uhkauksia ja järjestäneet mielenosoituksia Ukrainan sotaa vastaan. Viranomaiset eivät suvaitse mielenosoituksia. Niihin osallistumisella voi olla vakavia seurauksia, kuten sakkoja, pidätyksiä ja jopa vankeutta. Asiasta kertoo The Guardian.

19.15: Mediayhtiö Bloombergin mukaan Venäjä on laatinut suunnitelmia julkisista teloituksista Ukrainassa, kun venäläisjoukot valtaavat kaupunkeja.

Bloomberg siteeraa eurooppalaista tiedustelupalvelun virkailijaa, jonka mukaan Moskova suunnittelee mielenosoitusten tukahduttamista, vastustajien vangitsemista ja mahdollisesti julkisia teloituksia.

19.09: Ukrainan presidentti Zelenskyi sanoo, että Ukraina on menettänyt muutamia pieniä kaupunkeja. Asiasta kertoo Reuters.

19.02: Ainakin 22 ihmisen kerrotaan saaneen surmansa, kun Venäjän joukot iskivät Ukrainan pohjoisosassa sijaitsevaan Tshernihivin kaupunkiin. Asiasta kertovat pelastusviranomaiset.

18.45: Uutistoimisto AFP:n mukaan myös Moldova on hakenut EU-jäsenyyttä, kertoo maan presidentti. Aiemmin tänään Georgia allekirjoitti hakemuksen jäseneksi.

18.30: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pyytää Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia suoriin neuvotteluihin hänen kanssaan. Ukrainalaisen mukaan tämä on ainoa tapa saada loppu sodalle.

Zelenskyi toivoi myös, etteivät johtajat kohtaisi toisiaan yhtä kaukaa kuin Putin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joiden kohtaamisesta erittäin pitkän pöydän vastakkaisissa päissä levisi aiemmin kuvia internetissä.

– Istu alas kanssani. Mutta älä 30 metrin päähän kuten Macronin kanssa.

18.21: Ranskan presidentti Emmanuel Macron uskoo, että pahin on vielä edessä Ukrainassa. Presidentin arvioista kertoi hänen avustajansa Macronin käytyä puolentoista tunnin mittaisen puhelinkeskustelun Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Avustajan mukaan mikään Putinin puheissa ei rauhoitellut Ranskaa. Sen sijaan Putin vaikutti suhtautuvan määrätietoisesti sodan jatkamiseen. Macronin avustaja kertoi Putinin haluavan ottaa hallintaansa koko Ukrainan. 

18.15: Euroopan unioni on sopinut Ukrainasta sotaa pakenevien tilapäisestä suojelusta. Asiasta kertoo EU:n sisäasiainkomissaari Ylva Johansson Twitterissä. Hän kuvailee päätöstä historialliseksi.

EU:n sisäasioiden neuvosto on tänään kokoontunut päättämään asiasta.

EU-komissio on esittänyt tilapäisen suojelun myöntämistä ukrainalaisille. Tähän kuuluisi oleskelulupa, joka sallisi ukrainalaisten tehdä työtä ja opiskella EU-alueella.

Kyse on niin sanotusta tilapäisen suojelun direktiivistä. Suomi on kannattanut säännöksen aktivointia, sillä tämä takaisi suojelua tarvitseville nopeasti samankaltaisen aseman kaikkialla EU:ssa.

17.59: Presidentti Zelenskyi pyytää länsimaita lisäämään sotilaallista tukea Ukrainalle, sillä muutoin Venäjä etenee hänen mukaansa vielä pidemmälle Eurooppaan. Jos Ukraina kaatuu, seuraavana ovat vuorossa Baltian maat, Zelenskyi arvelee.

17.49: Uutistoimisto AFP:n mukaan venäläinen öljyjätti Lukoil vaatii pysäyttämään Ukrainan sodan. Lukoil on Venäjän suurimpia yrityksiä.

17.35:  Yhdeksän ihmisen kerrotaan kuolleen ja neljän haavoittuneen, kun Venäjän joukot iskivät Ukrainan pohjoisosassa sijaitsevaan Tshernihivin kaupunkiin, kertoo paikallinen kuvernööri. 

Hänen mukaansa Venäjän ilmaiskujen kohteena oli kotien lisäksi kaksi koulua. Pelastustyöntekijät ovat parhaillaan alueella auttamassa ihmisiä.

Voimakas räjähdys tallentui kojelautakameraan Tshernihivissä, Ukrainassa 0:39
Yksi räjähdyksistä tallentui autoilijan kojelautakameraan

17.22: Viron yleisradioyhtiö ERR:n mukaan Viron ulkoministeriö olisi kertonut puoli viiden aikaan iltapäivällä, että kaikki kuusi miehistön jäsentä olisi saatu pelastettua uponneelta virolaiselta rahtialukselta.

Aikaisemmin kerrottiin, että kyseinen rahtialus on uponnut lähellä Odessaa räjähdyksen jälkeen. ERR:n mukaan Venäjän laivasto käytti alusta kilpenään.

Viron ulkoministeriö on kertonut selvittävänsä tapahtumia ja sanonut, että räjähdykseen johtaneet syyt ovat yhä epäselviä.

Virolaisen Postimees-lehden haastattelemien ukrainalaisten viranomaisten mukaan alus olisi voinut joutua myös sukellusveneen upottamaksi.

17.06: Ukrainan ja Venäjän väliset tulitaukoneuvottelut ovat alkaneet Ukrainan rajalla. Neuvotteluiden alkamisesta kertovat muun muassa AFP ja CNN.

Asiasta kertoo myös Ukrainan presidentin neuvonantaja Mykhaylo Podolyak Twitterissä.

16.55: Georgia hakee virallisesti Euroopan unionin jäsenyyttä. Pääministeri Irakli Garibashvili on allekirjoittanut maan jäsenhakemuksen, asiasta julkaistussa lausunnossa kerrotaan.

16.34: Eduskunnan täysistunto osoitti tukeaan ja solidaarisuuttaan Ukrainalle torstaina kyselytunnin aluksi, kun Ukrainan Suomen suurlähettiläs Olga Dibrova oli seuraamassa täysistuntoa. 

– Olemme seuranneet järkyttyneinä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ja sen aiheuttamaa tuhoa ja surua. Eduskunta tuomitsee jyrkästi Venäjän sotilaalliset toimet Ukrainaa ja sen kansaa vastaan, puhemies Matti Vanhanen (kesk.) lausui.

Ukrainan suurlähettiläs sai suosionosoitukset eduskunnan kyselytunnilla 0:26
Katso: Kansanedustajat osoittivat aplodein ja seisomaan nousten kunnioituksensa diplomaattiaitiossa olevalle suurlähettiläälle.

16.16: Ukrainan neuvottelijat ovat saapuneet Valko-Venäjälle neuvotteluihin helikopterilla, kertoo Tass. Asiasta tiedottaa Reuters.

Presidentin neuvonantaja Mykhailo Podolyak sanoi Twitterissä neuvottelujen alkavan neljän aikoihin Suomen aikaa.

Parlamenttiedustaja David Arakhamian mukaan Ukraina haluaa neuvotella Venäjän kanssa ainakin humanitaaristen käytävien järjestämisestä. 

Venäjän delegaation mukaan sen ehdotukset liittyvät "sotilasteknisiin, humanitaaris-kansainvälisiin ja poliittisiin näkökulmiin".

Valko-Venäjän ja Venäjän mukaan neuvottelut käydään Valko-Venäjällä Brestin alueella lähellä Puolan rajaa.

15.56: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kehottaa rauhallisutta Nato-keskusteluun. Katso, miten Haavisto kommentoi ajankohtaista tilannetta.

Haavisto: Suomi tekee yhteistyötä Nato-kumppanuuden puitteissa 2:19
Haavisto: Suomi tekee yhteistyötä Nato-kumppanuuden puitteissa

15.49:

Virolainen rahtialus upposi Ukrainan satamakaupungin edustalla – tämä tapauksesta tiedetään 0:48
Virolainen rahtialus on uponnut lähellä Odessaa räjähdyksen jälkeen – tämä tapauksesta tiedetään nyt

15.47: Pääministeri Sanna Marin vierailee maanantaina 7. maaliskuuta Tallinnassa ja keskustelee Viron pääministeri Kaja KallaksenkanssaPääministerien tapaamisen aiheina ovat Euroopan turvallisuustilanne, Suomen ja Viron kahdenväliset suhteet sekä yhteistyö ajankohtaisissa EU-asioissa.

15.31: Ukrainan varapääministeri vetoaa PayPalin toimitusjohtajaa estämään palvelun käytön Venäjällä.

– Tue Ukrainaa tässä sodassa vapauden ja kansalaistemme elämän puolesta, Mykhailo Fedorov kirjoittaa Twitterissä.

Varapääministeri on julkaissut koko pyynnöstään kuvan Twitterissä.

15.29: MTV Uutiset haastatteli Tassin Suomen-kirjeenvaihtajaa juuri ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Nyt sodan sytyttyä kirjeenvaihtaja Nina Burmstrova-Nyberg jättää tehtävänsä.

MTV Uutiset haastatteli Burmstrova-Nybergia 23. helmikuuta – vain puoli vuorokautta ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Vielä silloin Burmstrova-Nyberg kertoi, että hän on kokenut suomalaismedian Ukraina-uutisoinnin joskus liiankin dramaattisena. Hänen mielestään Venäjän hyökkäävyyttä korostettiin suomalaismediassa liikaa.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan seuraavana päivänä, 24. helmikuuta. 

– Tilanteen kehitys tuli minulle täytenä yllätyksenä. Uskon että se oli yllätys lähes kaikille venäläisille ympäri maailmaa. Olen jättämässä työni tilanteen vuoksi, hän vastaa nyt MTV Uutisille sähköpostilla. 

Lue koko juttu täältä.

Venäläistoimittaja pitää Ukraina-uutisointia Suomessa ylidramaattisena 4:23
Toimittaja Nina Burmstrova-Nyberg antoi MTV Uutisille haastattelun puoli vuorokautta ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Voit katsoa 23. helmikuuta tehdyn haastattelun tästä.

15.24: Kiovassa naiset synnyttävät tällä hetkellä synnytyssairaalan kellarissa. Olosuhteista huolimatta tuoreet äidit kokevat myös onnen hetkiä ja ovat ylpeitä maailman parhaasta hoitohenkilökunnasta.

Raskaana oleva Alena Shinkar istuu sängyllä kiovalaisen synnytyssairaalan kellarissa. Esikoistaan odottava Shinkar koittaa olla stressaamatta ja rauhoittua, mutta toteaa tilanteen olevan hirveä.

– Elämme oikeassa helvetissä. En olisi ikinä voinut kuvitella, että jotain tällaista voisi tapahtua 2000-luvulla, eurooppalaisessa pääkaupungissa.

Lue koko juttu täältä.

15.21: Ranskalainen uutistoimisto AFP on julkaissut kuvia Ukrainan armeijan sotilaista, joiden se kertoo olevan lähellä etulinjaa, Kiovasta koiliseen.

15.08: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoo Twitterissä, että venäläiset joukot ovat mahdollisesti suunnanneet useita raketinlaukaisujärjestelmiä kohti omaa maataan.

Ulkoministeri kertoo Ukrainan pelkäävän, että joukot valmistelevat lavastettua hyökkäystä.

15.06: Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi Ranskan presidentille Emmanuel Macronille, että Venäjän operaation tavoitteet Ukrainassa tullaan joka tapauksessa saavuttamaan.

Kremlin toisti näiden tavoitteiden olevan Ukrainan neutraalius ja demilitarisointi.

Mitä pidempään Ukraina viivyttää neuvotteluita, sitä pidemmäksi Venäjän vaatimuslista muodostuu, Putin totesi.

15.02: Virolaisten omistama rahtilaiva Helt on uponnut Ukrainan rannikolla lähellä Odessan kaupunkia.

Laivanvarustajan mukaan kaksi miehistönjäsentä on pelastuslautalla, mutta neljä on yhä kateissa.

Laiva on saattanut osua miinaan, laivanvarustaja arvioi.

14.55: Kiova on ollut monella tavalla Venäjän hyökkäyksen keskipiste. Ukrainan pääkaupungista torstaina julkaistut kuvat näyttävät, että Kiovan Itsenäisyydenaukion läheisyydessä olevilla ukrainalaisilla sotilailla on myös luppoaikaa.

14.36: Neuvottelut Venäjän ja Ukrainan välillä alkavat noin kello 16, kertoo Ukrainan delegaatioon kuuluva henkilö Reutersin mukaan.

14.29: Venäjän kyber- ja informaatiosota Ukrainassa ei ole ainakaan toistaiseksi häikäissyt, toteaa kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno LimnéllTwitterissä.

– Vaikuttamista on toki ollut, mutta suhteessa fyysisen maailman sotatoimiin niiden merkitys on jäänyt vähäiseksi, Limnéll kirjoittaa.

Limnéllin mukaan laajalti odotettiin, että Venäjä aloittaisi hyökkäyksensä "digitaalisella tulivalmistelulla" Ukrainan kriittiseen infrastruktuuriin.

– Internet toimii Ukrainassa edelleen ja myös pääosa viestintäyhteyksistä, mikä on muun muassa mahdollistanut ukrainalaisille reaaliaikaisen viestinnän sosiaalisen median kanavissa muulle maailmalle, Limnéll toteaa.

Erityisesti Limnéll nostaa esille presidentti Volodymyr Zelenskyinpuheet, joista on laajalti uutisoitu ympäri maailmaa.

– Onko tämä tyyntä ennen myrskyä? Mahdollisesti, tiettyjä merkkejä siitä parhaillaan on. Joka tapauksessa myös kyberrintaman taisteluja kannattaa tarkoin seurata. Sodankäynti kybermaailmassa lisää sodan sumua ja eskalaation mahdollisuutta, Limnéll arvioi.

14.16: Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina selviää Venäjän hyökkäyksestä, aivan kuten se selvisi "toisestakin viruksesta". Zelenskyi viittaa tällä luonnollisesti koronapandemiaan.

Zelenskyin mukaan Venäjä on joutunut nyt muuttamaan strategiaansa sodan suhteen. Aiemmin tänään Naton viranomainen arvioi, että Venäjä pyrkii sotamenestykseen nyt pikemminkin suorilla hyökkäyksillä kuin piirityksellä.

– Venäjän ohjukset ja pommitukset Ukrainan kaupungeissa ovat tunnustus, että he eivät ole onnistuneet missään olennaisessa, Zelenskyi sanoo.

– Kaikki puolustuslinjamme ovat pitäneet. Vihollinen ei ole menestynyt missään strategisessa suunnassa, Zelenskyi katsoo.

Täysimittaisen sodan ensimmäiset tunnit olivat "todella vaikeat", Zelenskyi kuitenkin myöntää.

13.52: Venäjä on muuttamassa sotastrategiaansa Ukrainassa, kertoo Naton sotilasviranomainen CNN:n mukaan.

Sodan aikana on taajaan arvioitu, että Venäjä pyrkisi piirittämään Kiovan.

– He keskittyvät nyt vähemmän kaupunkien piirittämiseen ja enemmän kaupunkeihin hyökkäämiseen, Nato-viranomainen sanoo CNN:lle.

– Kovemmat pommitukset ovat tämän muutoksen sivuvaikutus, viranomainen jatkaa.

Syynä strategian muutokseen ovat Naton viranomaisen mukaan sekä Venäjän kokemat kovat tappiot että hidas eteneminen.

– Venäjän koko logistiikkaketju ei jostain syystä toimi kunnolla.

– Olemme todistaneet yhdistelmän todella huonoa strategiaa, heikkoa valmistautumista ja laskevaa moraalia.

Venäjän joukoilla on pulaa sekä ruoasta, polttoaineesta että varaosista, Naton viranomainen toteaa.

Aikaisemmin torstaina Ukraina viestitti, että se ei ainoastaan puolustaudu, vaan kykenee tällä hetkellä myös vastahyökkäyksiin.

Nato-viranomaisen mukaan Venäjällä on kuitenkin yhä reservejä jäljellä ja sotatilanne voi muuttua nopeasti.

13.47: Ranskan presidentti Emmanuel Macron on keskustellut puhelimitse puolentoista tunnin ajan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, kertoo AFP.

13.41: Venäjällä riippumattoman median ala kapenee entisestään, kun demokratiamielisenä pidetty Eho Moskvy -radioasema suljetaan.

Asiasta kertoi radiokanava itse torstaina Telegram-viestisovelluksessa.

Radion lähetykset estettiin Venäjällä. Syynä on kanavan Kremlin virallisesta linjasta poikkeava tapa uutisoida Venäjän hyökkäyksestä Ukrainassa.

Eho Moskvyn mukaan sekä radiokanava että sen nettisivusto suljetaan.

13.35: Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan on nyt kulunut viikko. Alla olevalta videolta voit katsoa sadan sekunnin tiivistyksen sodan tähänastisista vaiheista.

Venäjän hyökkäyksen vaiheet tiivistettynä 100 sekuntiin – Ukrainassa sodittu nyt viikonpäivät 1:40
Venäjän hyökkäyksen vaiheet tiivistettynä 100 sekuntiin – Ukrainassa sodittu nyt viikonpäivät.

13.14: Maanpaossa elävä Putin-kriitikko ja entinen oligarkki Mihail Hodorkovski oli haastateltavana MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa.

– Suomi ei ole turvassa, jos Putin päättää rankaista Yhdysvaltoja Suomen kautta. Hänen mielestään, jos Suomi ei tue Putinia, Suomi on amerikkalaisten vaikutusvallassa. Jos Putin katsoo että Suomea pitää rangaista niin voitte odottaa jonkinlaisia toimia kuuden kuukauden sisällä.

Voit lukea ja katsoa Hodorkovskin haastattelun sanasta sanaa täältä. Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri Pekka Toveri kävi MTV:n haastattelussa läpi Hodorkovskin väitteet. Voit katsoa Toverin arviot alta.

Mitä Mihail Hodorkovski oikein sanoi? Kenraalimajuri Pekka Toveri käy MTV:n haastattelun kovat väitteet läpi kohta kohdalta 21:35
Mitä Mihail Hodorkovski oikein sanoi? Kenraalimajuri Pekka Toveri käy MTV:n haastattelun kovat väitteet läpi kohta kohdalta.

13.12: Hissejä, liukuportaita ja ovia valmistava Kone on päättänyt väliaikaisesti keskeyttää toimitukset Venäjälle tästä päivästä lähtien. Kone on myös lopettanut uusien tilaussopimusten allekirjoittamisen Venäjällä toistaiseksi.  

Kone on tehnyt lahjoituksen Suomen Punaiselle Ristille ja jatkaa avustustoimintaa ja tukensa antamista heille, joita sota koskettaa.   

– Meille tärkeintä on työntekijöidemme ja heidän perheidensä turvallisuus kaikilla alueilla, joihin sota Ukrainassa vaikuttaa, Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth sanoo. 

13.11: Tshekin hallitus on julistanut hätätilan valmistautuessaan vastaanottamaan suuren joukon pakolaisia Ukrainasta. Asiasta uutisoi CNN.

Maan pääministerin Petr Fialan mukaan hätätila julistetaan puhtaasti teknisistä syistä, jotta Tshekki voi käsitellä mahdollisen pakolaistulvan.

Hätätilan kesto on 30 päivää ja sitä voidaan jatkaa tarvittaessa. Hätätila ei vaikuta millään tavalla Tshekin kansalaisiin, pääministeri sanoi.

13.09: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tekee työvierailun Yhdysvaltoihin ja tapaa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin perjantaina 4. maaliskuuta Washingtonissa.

Valkoisessa talossa järjestettävässä tapaamisessa presidentit keskustelevat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, sodan vaikutuksista Euroopan turvallisuusjärjestykseen sekä Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisestä yhteistyöstä, kertoo Tasavallan presidentin kanslia.

12.59: Venäjä ja Ukraina järjestävät uuden kierroksen rauhanneuvotteluita, kertoo The Kyiv Independent.

Neuvottelut alkavat tänään torstaina Valko-Venäjällä, lähellä Puolan rajaa.

Asiasta kertoo Venäjän presidentin Vladimir Putinin avustaja Vladimir Medinsky.

12.55: Ukraina ei ole pelkästään puolustuskannalla, vaan pystyy myös tekemään vastahyökkäyksiä, kertoo Ukrainan presidentin sotilasneuvonantaja.

– Meille tuleva apu lisääntyy joka minuutti ja vihollisemme vahvuus laskee joka minuutti. Me emme vain puolustaudu, vaan myös vastahyökkäämme, hän sanoo televisiossa.

Venäjän hyökkäyksen alkamisesta on kulunut viikko – tältä näyttää Ukrainan sodan tilanne nyt 21:50
Venäjän hyökkäyksen alkamisesta on kulunut viikko – tältä näyttää Ukrainan sodan tilanne nyt.

12.52: Chełmin kaupungista Kaakkois-Puolasta on julkaistu kuvia, joissa kerrotaan olevan Ukrainasta saapuneita sotapakolaisia.

Ukrainasta on saapunut Puolaan satojatuhansia pakolaisia. Kuvissa tunnelma on rauhallinen ja järjestäytynyt. Useat raportit ovat kuitenkin kertoneet Ukrainasta lähteneiden junien olleen täpötäysiä ja kaaoksen vallassa.

MTV Uutisten kirjeenvaihtajan Petri Sarasteen kokemuksia Ukrainasta pois suuntautuneesta junamatkasta voit lukea täältä.

MTV:n kirjeenvaihtaja pääsi kuin ihmeen kaupalla täpötäyteen junaan Kiovasta Puolaan:"Täysi kaaos" 2:38
MTV:n kirjeenvaihtaja pääsi kuin ihmeen kaupalla täpötäyteen junaan Kiovasta Puolaan: "Täysi kaaos"

12.29: Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on syyttänyt länttä ydinsodan harkitsemisesta torstaisessa tiedotustilaisuudessaan.

Hänen sanojensa mukaan länsi pyörittelee ydinsodan ajatusta jatkuvasti, mutta ydinsota ei ole venäläisten mielessä.

Venäjä kuitenkin nosti ydinasejoukkojensa valmiustilaa viime viikonloppuna ilman lännen provosointia. 

12.22: Mariupol on piiritetty, kertoo Ukrainan sisäministerin neuvonantaja.

12.19: Venäjän hyökkäyksen tarkoituksena on muun muassa estää Ukrainan Nato-jäsenyys, kertoo Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Lavrovin mukaan Venäjä korjaa kaikki ne ongelmat, jotka hänen mukaansa länsimaat ovat luoneet.

Länsimaat eivät voi sivuuttaa loputtomasti Venäjän huolenaiheita, Lavrov arvioi.

Venäjän-vastaisia pakotteita Lavrov kuvaili "itsenäisyydestä maksettavaksi veroksi".

Kremlin mukaan Ukrainassa taistelevat venäläisjoukot ovat sankareita, jotka historia tulee muistamaan samaan tapaa kuin ne sotilaat, jotka sotivat Natsi-Saksaa vastaan.

12.16 Bangladeshilaiseen rahtilaivaan on osunut ohjus Olvian satamassa Ukrainassa, kertoo Reuters. Yksi miehistön jäsen on kuollut iskussa.

11.33: Venäjän sotilaita on sodan ensimmäisen viikon aikana kuollut noin 9 000, väittää Ukrainan armeija.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjän hyökkäysjoukot ovat lisäksi menettäneet esimerkiksi 217 tankkia, 30 lentokonetta, 31 helikopteria, 90 tykkiä ja 900 panssariajoneuvoa.

Venäjän julkiset arviot sen omista tappioista ovat olleet huomattavasti Ukrainan kertomia lukuja pienempiä.

Ukrainan armeijan luvut kertoi The Kyiv Independent.

11.26: Maanpuolustuskorkeakouluakoulun sotataidon laitoksen Antti Parosen mukaan Ukrainan rintamalinjoja arvioidessa jää usein piiloon se, että "karttaan piirretty viiva ei tarkoita sen takana olevan alueen kuulumista täysin valtaajalle".

– Näyttääkin siltä, että ukrainalaisille joukoille tarjoutuu merkittävästi mahdollisuuksia hajautettuun taisteluun, majuri Paronen arvioi Twitterissä.

– Tämä tarkoittaa karkeasti venäläisille joukoille tappioiden tuottamista hyökkäävän kärjen takana. Tällaisessa sodankäynnissä on pitkät perinteet sissitoiminnassa. Moderni panssarintorjunta-aseistus tarjoaa tähän merkittäviä mahdollisuuksia, samoin lennokkien käyttö, Paronen jatkaa.

10.57: Maxorin julkaisemat satelliittikuvat näyttävät sodan aiheuttamia tuhoja Ukrainassa. Satelliittikuvat on otettu helmikuun lopussa.

10.40: Ukrainan presidentin neuvonantaja on vaatinut humanitaaristen käytävien avaamista Ukrainassa, jotta sota-alueille saadaan avustustarvikkeita. 

Ukraina tarvitsee kiireellisesti käytävien avaamista, jotta alueille saadaan ruokaa, lääkkeitä, ambulansseja ja evakuontiapua, sanoo presidentin neuvonantaja Mihailo Podolyak.

Hän julkaisi pyyntönsä Twitterissä torstaina. Podolyak vaati tviitissään kansainvälisiltä järjestöiltä aktiivisia toimia ja vähemmän puhetta. 

10.36: Presidentti Sauli Niinistö on käynyt puolustusvoimain komentajan kanssa vakavan keskustelun Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja käynnissä olevan sodan vaikutuksista Suomen turvallisuuteen ja Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

– Turvallisuusympäristömme on nyt nopeassa ja rajussa muutoksessa. Ymmärrän hyvin suomalaisten tunteman huolen ja tarpeen reagoida tilanteeseen, Niinistö kertoo lausunnossaan.

– Akuutin kriisin keskellä on kuitenkin erityisen tärkeää pitää pää kylmänä ja arvioida jo tapahtuneiden ja mahdollisesti tulevien muutosten vaikutusta turvallisuuteemme huolella – ei viivytellen, mutta huolella. Tätä työtä Suomen ja suomalaisten turvallisuuden eteen teemme taukoamatta. Yhteinen käsitys yhteisestä vastuusta on eilisen jälkeen entistäkin vahvempi, Niinistö jatkaa.

10.27: Ukrainan pelastuslaitoksen mukaan Harkovassa on viimeisen vuorokauden aikana kuollut 24 siviiliä Venäjän pommitusten vuoksi.

Mariupolissa ei tällä hetkellä ole sen enempää sähköä kuin juoksevaa vettäkään, Ukrainan hallinnosta väitetään.

10.12: Kiina kiistää maan neuvotelleen Venäjän kanssa Ukrainaan hyökkäyksen ajankohdasta.

Aikaisemmin uutisoitiin, että kiinalaisviranomaiset kehottivat Venäjää olemaan hyökkäämättä Ukrainaan ennen Pekingin talviolympialaisten päättymistä, kertoi The New York Times läntiseen tiedusteluraporttiin pohjaten.

9.55: Saksa aikoo lisätä sotilaallista tukeaan Ukrainalle Venäjän hyökkäyksen torjumiseksi lähettämällä Ukrainaan 2 700 ilmatorjuntaohjusta aiemmin ilmoittamansa asetuen lisäksi. 

Asiasta uutisoi AFP viitaten nimettömänä pysytelleeseen Saksan hallinnon lähteeseen. 

Lähde kertoi Saksan toimittavan kommunistisen Itä-Saksan armeijan aiemmin käyttämiä neuvostovalmisteisia Strela-ilmatorjuntaohjuksia. 

9.39: Iso-Britannian tiedustelutietojen mukaan Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa kohti etenemässä oleva, yli 60 kilometrinen ajoneuvokolonna on liikkunut vain vähän viimeisen kolme vuorokauden aikana.

Harkova, Chernihiv ja Mariupol ovat olleet viime päivinä Venäjän tykistötulen kohteena. Kaikki kolme kaupunkia ovat kuitenkin edelleen ukrainalaisten hallussa, Britannian tiedustelu sanoo.

9.35: Venäjän puolustusministerin mukaan maan armeija on iskenyt Ukrainassa 1 612 sotilaskohteeseen sodan alkamisen jälkeen. Puolustusministeri tosin käytti sodasta edelleen nimitystä "erikoisoperaatio".

9.30: Kansainvälinen paralympiakomitea on sulkenut Venäjän ja Valko-Venäjän Pekingin talviparalympialaisista.

9.10: Presidentti Tarja Halonen kannustaa ihmisiä auttamaan "pieninkin tavoin" Ukrainaa.

– Venäjän kansainvälisen oikeuden vastainen hyökkäys Ukrainaan jatkuu edelleen. Suomi ja EU ovat pyrkineet tukemaan Ukrainaa monin tavoin. Me kaikki voimme auttaa pieninkin teoin, esimerkiksi tukemalla Punaista Ristiä tai YK-organisaatioiden työtä, Halonen kirjoittaa Twitterissä.

9.07: Ranska tulee vaatimaan YK:n turvallisuusneuvostossa tulitaukoa Venäjän ja Ukrainan välille, kertoi Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian ranskalaisella televisiokanavalla.

Venäjä on YK:n turvallisuusneuvoston jäsen, ja se voi käyttää veto-oikeuttaan.

8.22: Donetsin separatistihallinnon mukaan Venäjälle myönteiseksi kuvaillut joukot voivat tehdä ”kohdistettuja iskuja” Mariupoliin elleivät Ukrainan joukot kaupungissa antaudu.

Venäjän armeijan mukaan se on piirittänyt satamakaupunki Mariupolin, jossa asui ennen sotaa arviolta 430 000 ihmistä. Kaupunki on ollut viime päivinä toistuvan tykistötulen kohteena.

8.04: Venäjä uhkaa antaa kansainvälisen avaruusaseman pudota maahan.

– Koska asetitte meille talouspakotteita Ukrainan vuoksi, saatamme antaa kansainvälisen avaruusaseman ISS:n rojahtaa Maahan. Näin kirjoittaa twitterissä Venäjän avaruushallinnon Roskosmosin johtaja Dmitri Rogozin.

Lue koko juttu täältä.

8.02: MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen on parhaillaan Ukrainassa Lvivin kaupungissa.

– Täällä on ollut yön aikana kaksi ilmahälytystä ja ihmisiä on kehotettu menemään pommisuojiin ja kellareihin, Nurminen kertoo MTV:n Uutisaamun lähetyksessä.

Nurminen saapui Lvivin kaupunkiin kello kahdeksan aikaan eilen illalla. 

– Illan aikana hälytyksiä oli kolme kappaletta. Panssarivaunujen jyrinää täällä kuuluu.

Lue koko juttu täältä.

MTV Uutiset Ukrainan Lvivissä -"Kyllä täällä panssarivaunujen jyrinää kuuluu" 2:40
Katso MTV Uutisten toimittajan raportti Ukrainan Lvivistä.

8.00: Venäjän hyökkäyksen vastaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet ympäri maailmaa.

7.20: Tiedustelutiedoista käy ilmi, että Kiinan virkamiehet olisivat pyytäneet Venäjää olemaan hyökkäämättä Ukrainaan Pekingin talviolympialaisten aikana. Asiasta uutisoiva yhdysvaltalaislehti New York Times (NYT) pohjaa tietonsa tapausta tuntevien Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinnon virkamiesten ja eurooppalaisviranomaisen tietoihin.

Vaikuttaa siltä, että kiinalaisviranomaisilla oli jonkin tason tietoa Venäjän sotasuunnitelmista ennen viime viikolla alkanutta hyökkäystä Ukrainaan.

7.15: Suomen Moskovan suurlähetystö arvioi, että erittäin suuri osuus Venäjällä asuvista suomalaisista on palannut tai on palaamassa Suomeen Ukrainan tilanteen vuoksi. Tarkkaa tietoa ei kuitenkaan vielä ole.

Lähetystön mukaan suomalaisia oli Venäjällä alkuviikosta noin 500, joista noin 200 asuu Pietarissa tai lähialueilla. 

06.23 YK arvioi, että Ukrainassa on kuollut lähes 230 siviiliä ensimmäisen viiden päivän aikana Venäjän hyökkäyksestä. YK:n mukaan yli 520 siviiliä on haavoittunut eri puolilla Ukrainaa. Asiasta uutisoi BBC.

06.00 Venäjä havittelee Hersonin kaupunkiin erillistä separatistien hallintoa. Lue tästä artikkelista lisää.

05:43 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo Telegram-viestisovelluksessa julkaistulla videolla, että Ukraina on viikossa estänyt Venäjän suunnitelmat. Zelenskyi sanoi ihailevansa kaupunkien sankarillisiksi kuvaamiaan asukkaita, jotka ovat vastustaneet venäläisjoukkojen etenemistä.

05.37 Strategisesti merkittävän Hersonin kaupungin pormestari Ihor Kolyhaijev sanoo Facebook-sivuillaan, ettei kaupungissa ole enää Ukrainan armeijan joukkoja. Asiasta kertoo ainakin CNN. Venäjän ja Ukrainan joukot ovat käyneet kaupungin hallinnasta kiivaita taisteluita ja Venäjä on jo aiemmin kertonut saaneensa kaupungin hallintaansa, mutta Ukraina on kiistänyt Venäjän väitteet.

05.35 Kansainvälisen sotarikostuomioistuimen ICC:n pääsyyttäjä Karim Khan kertoo aloittavansa tutkinnan mahdollisista sotarikoksista Ukrainan sodassa. Khan kertoo, että työ todisteiden keräämiseksi on nyt alkanut.

05.23 Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on raportoitu räjähdyksiä yön aikana, kertovat eri kansainväliset mediat. Medioiden mukaan kaksi räjähdystä tapahtui kaupungin keskustassa ja kaksi lähellä yhtä metroasemaa. Lue tästä artikkelista lisää.

05.10 YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Ukrainasta on seitsemän päivän aikana paennut miljoona ihmistä naapurimaihin. Paenneiden määrä on kasvanut yli sadalla tuhannella eilen kerrotusta määrästä.

UNHCR:n pääsihteeri Filippo Grandi muistuttaa tviitissään yhä Ukrainassa asuvien hädästä ja avuntarpeesta.

Keskiviikko 2.3.

23.58: Ukrainan pormestarin Vitali Klitshkon saamien alustavien tietojen mukaan Kiovan päärautatieasemalla tapahtuneessa räjähdyksessä' ei ollut henkilövahinkoja. Ukrainan sisäministeriön mukaan sen alasampuma venäläisohjus osui lämpöputkeen, mistä seurasi aseman ikkunoiden särkyminen ja valtaisa pamahdus, joka Reutersin silminnäkijän mukaan tärisytti maata.

23.38: Kymmenen uutiset koosti, millainen oli Ukrainassa kiihtyneen sodan ensimmäinen viikko. Studiossa vierailleen tutkija Tuomas Forsbergin mukaan ratkaisevaa käännettä ei saatu aikaan, ja tulitauko tulisi todella tarpeeseen.

23.18: Kansainvälinen maksujärjestelmä Swift vahvistaa päättävänsä yhteistyön venäläispankkien ja muiden venäläistahojen kanssa 12. maaliskuuta EU-lainsäädännön vaatimuksesta.

Mikä on SWIFT-järjestelmä? Koko asia pähkinänkuoressa 2:15


Lue myös:

    Uusimmat