Suomessa asuva venäläiskirjeenvaihtaja on jättämässä valtiollisen Tass-uutistoimiston: "Minulle ja tuntemilleni tavallisille venäläisille tilanne on kuin maailmanloppu"

MTV Uutiset haastatteli Tassin Suomen-kirjeenvaihtajaa juuri ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Nyt sodan sytyttyä kirjeenvaihtaja kertoo jättävänsä uutistoimiston.

Venäjän valtio-omisteisen uutistoimisto Tassin Suomen-kirjeenvaihtaja Nina Burmistrova-Nyberg jättää tehtävänsä.

MTV Uutiset haastatteli Burmistrova-Nybergia 23. helmikuuta – vain puoli vuorokautta ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Vielä silloin Burmistrova-Nyberg kertoi, että hän on kokenut suomalaismedian Ukraina-uutisoinnin joskus liiankin dramaattisena. Hänen mielestään Venäjän hyökkäävyyttä korostettiin suomalaismediassa liikaa.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan seuraavana päivänä, 24. helmikuuta. 

– Tilanteen kehitys tuli minulle täytenä yllätyksenä. Uskon että se oli yllätys lähes kaikille venäläisille ympäri maailmaa. Olen jättämässä työni tilanteen vuoksi, hän vastaa nyt MTV Uutisille sähköpostilla. 

Riippumatonkin venäläismedia joutuu kiertämään sota-sanaa

Toimittaja Nina Burmistrova-Nyberg muistuttaa, että valtaosa Venäjän mediasta ei voi käyttää sanoja sota tai hyökkäys viranomaisten ohjeistuksen vuoksi.

– Esimerkiksi Novaja Gazeta, joka on riippumaton venäläismedia, on aiemmin käyttänyt sanoja "sota" ja "hyökkäys". Nyt, voidakseen jatkaa toimintaansa, he kirjoittavat "erityisoperaatiosta" mutta jättävät sanan ympärille lainausmerkit. Toinen vaihtoehto on kirjoittaa "tilanteesta, jota ei saa kutsua sodaksi". 

Burmistrova-Nybergin mukaan Venäjän media kyllä uutisoi sanktioista ja lännen reaktioista totuudenmukaisesti, mutta lännen reaktiot esitetään epäoikeudenmukaisina.

– Minulle ja tuntemilleni tavallisille venäläisille koko tilanne on kuitenkin kuin maailmanloppu.

"Kymmenissä kaupungeissa ympäri Venäjää on järjestetty protesteja"

Yhdeksän vuotta Suomessa asunut perheellinen Burmistrova-Nyberg kokee, että suomalaismedia ei kerro riittävästi venäläisten parissa syntyneestä vastarinnasta Ukraina-sotaa kohtaan.

– Suomen media ei nykytilanteessa kiinnitä juuri lainkaan huomiota kymmenissä kaupungeissa ympäri Venäjää järjestettyihin protesteihin. Näin annetaan kuva etteivät tavalliset venäläiset vastusta sotaa. Tällaisessa tilanteessa mielipidemittauksiin ei voi luottaa, hän kirjoittaa.

Ukraina-tilanne herättää Burmistrova-Nybergin mukaan suomenvenäläisissä monenlaisia näkemyksiä.

– Tunnetaan myötätuntoa ukrainalaisia kohtaan, pyritään auttamaan miten voidaan, ja samalla pelätään perusteettomia ennakkoluuloja itseä ja erityisesti venäläistaustaisia lapsia kohtaan.

Toimittaja Nina Burmistrova-Nyberg antoi MTV Uutisille haastattelun puoli vuorokautta ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Voit katsoa 23. helmikuuta tehdyn haastattelun tästä.

Venäläistoimittaja pitää Ukraina-uutisointia Suomessa ylidramaattisena 4:23

Jutusta korjattu kirjoitusvirhe Nina Burmistrova-Nybergin nimessä 6.3. kello 20.04.

Lue myös:

    Uusimmat