Uusi uhkaus Venäjältä: Avaruusasema ISS voidaan pudottaa maahan – syynä Venäjälle määrätyt pakotteet

0:19
Kerroimme aiemmin: Venäjä iski Kiovan TV-torniin.

Venäjä uhkaa antaa kansainvälisen avaruusaseman pudota maahan.

– Koska asetitte meille talouspakotteita Ukrainan vuoksi, saatamme antaa kansainvälisen avaruusaseman ISS:n rojahtaa Maahan. Näin kirjoittaa twitterissä Venäjän avaruushallinnon Roskosmosin johtaja Dmitri Rogozin.

Rogozin muistuttaa, että ISS pysyy avaruudessa vain sen vuoksi, että Venäjän Progress-avaruusalus korjaa sen kiertorataa. Tämä on totta.

Kaiken lisäksi Progress myös auttaa ISS:ää välttelemään avaruusromua, kirjoittaa Gizmodo.

Roskosmosin johtajan uhkauksilla on siis katetta. Ilman venäläisten apua ISS "putoaa" kiertoradaltaan ja syöksyy Maahan johonkin melkoisen sattumanvaraiseen paikkaan.

– Jos lopetatte yhteistyön kanssamme, kuka estää 500 tonnin avaruusasemaa putoamasta kontrolloimattomasti Yhdysvaltoihin tai Eurooppaan? Se voi myös pudota Kiinaan tai Intiaan. ISS ei lennä Venäjän yli, joten riski on teidän, kirjoittaa Rogozin.

Rogozin ei ole mielissään Venäjän vastaisista talouspakotteista, niiden asettajat pitäisi hänen mukaansa tutkia Alzheimerin taudin varalta.

– Pakotteet putoavat vielä päähänne, uhoaa Rogozin.

ISS ei ole putoamassa aivan heti, joten Nasalla on aikaa keksiä varasuunnitelma avaruusaseman pitämiseksi radallaan.

Tällä hetkellä rataa korjaa siis ISS:ään telakoitu Progress, joka polttaa rakettejaan aika ajoin.

Yhdysvaltalainen avaruus- ja puolustustarvikkeiden valmistaja Northrop Grumman on jo kerinnyt tarjota apuaan, kirjoittaa uutistoimisto AFP. Sen Cygnus -rahtiraketti on vienyt avaruusasemalle säännöllisesti tarvikkeita.

Myös Elon Musk on kertonut, että hänen avaruusyhtiönsä SpaceX voi auttaa, jos tarvetta ilmenee.

ISS on ollut miehitettynä vuodesta 2000 lähtien. Se on tähän saakka selvinnyt geopoliittisista kuohuista, myös Krimin niemimaan miehityksestä vuonna 2014.

Hyökkäys Ukrainaan saattaa kuitenkin olla liikaa aseman länsimaisille rahoittajille. Avaruusasema on Kanadan, Euroopan, Japanin, Venäjän ja Yhdysvaltojen avaruushallinnon yhteishanke.

Asemalla on tällä hetkellä neljä Yhdysvaltalaista astronauttia, kaksi venäläistä ja yksi Euroopan avaruusjärjestön ESA:n astronautti.

SpaceX:n alus toi neljä astronauttia perille ISS-avaruusasemalle – katso millaisen aluksen kyydissä matka sujui!

0:16

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja