Lue ex-oligarkki Mihail Hodorkovskin haastattelu sanasta sanaan – "Suomi ei ole turvassa, jos Putin päättää rankaista Yhdysvaltoja"

Mihail Hodorkovski MTV:lle:"Neutraali asema ei Suomea pelasta, mutta Nato voisi mahdollisesti pelastaa" 11:49
Katso videolta koko haastattelu.

Maanpaossa elävä Putin-kriitikko ja entinen oligarkki Mihail Hodorkovski oli haastateltavana MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa. 

Nyt puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri (kenraalimajuri evp) arvioi kohta kohdalta MTV Uutiset Liven suorassa lähetyksessä, mitä Hodorkovskin vastaukset tarkoittavat Suomen kannalta. Katso lähetys jutun yläpuolella olevalta videolta. 

Mirja Kivimäki, toimittaja: Monet asiantuntijat sanovat että sota Ukrainassa on irrationaalinen, jopa järjetön, ja että se johtaa Venäjän poliittiseen ja taloudelliseen tuhoon. Miksi presidentti Putin kuitenkin tekee tämän kaiken?

Mihail Hodorkovski: Minun on vaikea antaa rationaalista motiivia Putinin toimille, mutta voimme yrittää ymmärtää, miksi näin kävi. Hän elää illuusiomaailmassa, jossa hän puhdistaa Ukrainan Banderasin kannattajista ja natseista – ja jossa hänet olisi pitänyt ottaa vastaan riemuiten, erityisesti venäjänkielisessä Harkovassa. Kun Harkovan asukkaat puolustavatkin Ukrainan vapautta ja itsenäisyyttä – Putinin illuusiossa se tarkoittaa petosta. Hän antoi käskyn pyyhkiä maan päältä Harkovan ja sen asuinkorttelit maailman kartalta. Minun on henkisesti melkein mahdotonta kestää tätä. 

MK: Ymmärrän. Me olemme täällä huolissamme Ukrainasta, mutta myös omasta turvallisuudestamme. Onko mielestänne odotettavissa, että  sota voi levitä Ukrainan ulkopuolelle? Jos niin minne? Baltian maihin? Kenties Suomeen? 

MH: Kymmenen tai jopa seitsemän päivää sitten tämä kysymys olisi ollut minusta naurettava. Tällä hetkellä kysymys ei enää naurata. Mielestäni siinä maailmassa,  jossa tällä hetkellä Putin elää – Nato on tuskin olemassakaan tai se on vain heikko organisaatio. Tässä vaiheessa täytyy todeta, että minullakin on jo epäilyksiä Naton tehokkuudesta. Siksi Putin on valmis siirtämään sotatoimiaan Ukrainan ulkopuolelle. Se ei kuitenkaan tapahdu tänään eikä huomenna. 

Mielestäni Suomella ja Baltian mailla on tällä hetkellä kaksi vaihtoehtoa: Joko he osoittavat Putinille, että maat kannattavat täysin tai osittain hänen toimiaan. 

Silloin tulee ymmärtää, että Putin tulee haluamaan vaikuttaa maanne politiikkaan – ainakin kansainvälisissä asioissa. Hän haluaa  myös vaikuttaa siihen kuka maatanne johtaa. Hänen tulehtuneessa mielessään tämä on hänen suurvalta-asemaansa kuuluva oikeus.  

Toinen vaihtoehto on henkisesti valmistautua vastustamaan  Putinia –  ja kyllä, tarkoitan tätä myös sotilaallisesti – mikäli Ukraina ei nyt onnistu pysäyttämään häntä.  

Ukraina ei taistele vain omasta puolestaan, vaan koko Euroopan turvallisuuden puolesta ja myös minun maani puolesta. 

MK: Onko Suomi siis mielestänne vaarassa, ja täsmälleen ottaen millaisessa vaarassa? 

MH: Suomi ei ole turvassa, jos Putin päättää rankaista Yhdysvaltoja Suomen kautta. Hänen mielestään, jos Suomi ei tue Putinia, Suomi on amerikkalaisten vaikutusvallassa. Jos Putin katsoo että Suomea pitää rangaista niin voitte odottaa jonkinlaisia toimia kuuden kuukauden sisällä. 

MK: Venäjän hyökkäys Ukrainaan on lisännyt nopeasti Nato-kannatusta Suomessa. Miten Putin mahdollisesti reagoisi, jos Suomi ilmoittaisi nyt hakevansa Naton jäsenyyttä?

MHI:Hän tuskin vastaisi siihen suoralla vihalla mutta kuitenkin pelon tuntein, koska hän ei voi olla varma siitä, etteikö Nato ei suojelisi jäsenmaitaan.  Hän ei ole niin mielipuoli, että olisi valmis itsemurhaan. Tässä on avainkysymys se, kuinka valmis Nato on valmis suojelemaan jäseniään.  Suuremmassa vaarassa tällä hetkellä ovat tietysti Puola ja Baltian maat.  Putin voi aloittaa operaation Baltiaa vastaan, jos hän onnistuu Ukrainan kohdalla. Silloin mikään neutraali asema, jota Putin ei edes pidä enää neutraalina – se ei Suomea pelasta. Nato i se ehkä voisi pelastaa.

MK: Tarkennan vielä kerran: Onko mielestänne isku Natoon kuuluvaan Baltiaan oikeasti mahdollinen?  

MH: Tällä hetkellä olen melko varma siitä. Putin on ylitytänyt jo kaikki aiemmat rajat. Riski että Puolan lentokenttiin isketään, on minusta jo suhteellisen suuri.  

MK: Suomi on ylläpitänyt suhdetta Venäjään silloinkin kun muut Euroopan maat eivät ole niin tehneet. Presidentillämme Sauli Niinistöllä näyttäsi olevan jonkinlaiset puhevälit Putiniin. Onko tällä suhteella mielestänne konkreettista vaikutusta?

MH: Tällä hetkellä ei ole. Putinilla on ollut yhteyksiä myös Ranskan presidentti Macroniin. Sitä yhteyttä presidentti käytti ainoastaan uhkailuun. Presidenttinne voi olla seuraava viestikanava uhkauksien välittämiseen. 

Jos kuitenkin Putin arvioi, että hän jää tappiolle Ukrainassa - jos hän katsoo, että tilanne vaarantaa hänen valtansa tai sotilasoperaationsa – eikä hän pysty täyttämään tehtävää jonka on itselleen asettanut – ja se tehtävä on Ukrainan täysi  kontrolli, siitä olen täysin varma –  sellaisessa tilanteessa hän varmasti alkaisi etsiä pehmeämää ratkaisua tilanteeseen. Silloin presidenttinne kontakti Putiniin voi osoittautua hyödylliseksi mm. humanitaarisen avun järjestämisessä. 

MK: Puhutaan vähän presidentti Putinista itsestään: Uskotteko että Putin voitaisiin syöstä vallasta Ukrainan tilanteen vuoksi? Voisiko Venäjällä kenties tapahtua vallankaappaus tai vallankumous? 

MH: Uskon että Putin on tehnyt katastrofaalisen virheen. Tällä hetkellä Venäjällä on kaksi vaihtoehtoa: Toinen on Iranin tie. Se tarkoittaa talouden syvää romahdustaja valtion sisäistä hajaannusta. Sellainen tarkoittaisi maan taantumistatakaisin jonnekin 50-luvulle. Se on Venäjälle todella huono tie, se tarkoittaisi katastrofia koko kansalle. 

Se toinen vaihtoehto on hallinnon vaihto. Väitän että se tapahtuu lyhyellä aikavälillä – ehkäpä vuoden – viiden vuoden sisällä, luultavasti pikemmin kuin myöhemmin. Putin on tehnyt katastofaalisen virheen, kuten kaikki diktaattorit jossain vaiheessa. 

MK: Mihail Hodorkovski, lämmin kiitos tästä haastattelusta ja kaikkea hyvää. Näkemiin. 

MH: Näkemiin!

Lue myös:

    Uusimmat