Mediat: Venäjä käytti uponnutta virolaisalusta ihmiskilpenä – virolaismeppi: "Selkeä viesti Putinilta"

Virolainen rahtialus upposi Ukrainan satamakaupungin edustalla – tämä tapauksesta tiedetään 0:48
Virolaisen rahtialuksen raportoitiin uponneen Ukrainan rannikolla.

Virolaisomisteisen rahtilaiva Heltin raportoidaan uponneen Mustallamerellä Odessan kaupungin rannikolla Ukrainassa. Tuoreimpien tietojen mukaan Venäjän laivasto käytti alusta ihmiskilpenä.

Viron yleisradioyhtiö ERR:n mukaan Venäjän laivasto käyttivät todennäköisesti Helt-rahtialusta eräänlaisena kilpenä ennen suunniteltua maihinnousua Odessan kaupunkiin. Laivan uskotaan osuneen miinaan.

Aluksen omistavan virolaisen Vista Shipping Agencyn johtajan Igor Ilvesin mukaan alus on voinut osua miinaan. Hän kertoi uutistoimisto Reutersille, että kaksi miehistön jäsentä on löytynyt pelastuslautalta, ja neljä on yhä kateissa, STT kertoo.

New York Timesin mukaan venäläiset joukot pakottivat Heltin vaaralliseen osaan Mustaamerta harhauttaakseen huomion Venäjän laivaston liikkeistä. Lehden mukaan miehistöä uhattiin aseellisesti.

Viron yleisradioyhtiö ERR:n mukaan Viron ulkoministeriö olisi kertonut puoli viiden aikaan iltapäivällä, että kaikki kuusi miehistön jäsentä olisi saatu pelastettua.

Viron Ukrainan-suurlähettiläs kertoo Postmees-lehdelle, että Viron ulkoministeriö tutkii tapausta.

Virolainen europarlamentaarikko Riho Terras sanoo Twitterissä, ettei kyse ollut sattumasta.

– Tämä on selvä provokaatio ja viesti Putinilta. Hän tarkoituksella härnää ja yrittää nöyryyttää meitä, yrittää haastaa Natoa.

Myös virolainen parlamentaarikko Marko Mihkelson sanoo, että alus oli venäläisten hallussa jo keskiviikkona, ja sitä käytettiin ihmiskilpenä.

Alus ollut suomalaisomistuksessa

Virolaisen Postimees-lehden haastattelemien ukrainalaisten viranomaisten mukaan alus olisi voinut joutua myös sukellusveneen upottamaksi, STT kertoo.

STT:n mukaan vuonna 1985 rakennettu Helt-rahtialus on ollut aiemmin myös suomalaisomistuksessa, jolloin sen nimi on ollut Carisma. 

Helt-aluksen omisti aikoinaan suomalainen Gran Ship Oy ja rahtaustoimintaa hoiti tuolloin Prima Shipping, joka oli myös osakkaan Gran Shipissä.

Prima Shipping Groupin toimitusjohtajan Christian Grönqvistin mukaan alus myytiin kuitenkin jo useampi vuosi sitten Viroon. 

Haavisto lähetti osanottonsa

STT:n mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi eduskunnassa olleensa yhteydessä Viroon asiasta.

– Olen ollut Viron ulkoministeri Eva-Maria Liimetsiin yhteydessä niistä huolestuttavista tiedoista, että virolainen alus Helt olisi Mustallamerellä ajanut miinaan tai siellä olisi tapahtunut räjähdys. Ilmeisesti siellä on merimiehiä kuollut tässä räjähdyksessä, hän sanoi.

Haaviston mukaan Suomi on ilmaissut osanottonsa Virolle.

– Tämä kuvaa tätä sodan karmeutta, että aivan syyttömät siviilit voivat joutua tällaisten tapahtumien uhriksi. Tämä tieto on järkyttävä, että Mustallamerellä on tällainen onnettomuus tapahtunut.

Päivitetty klo 22.25: Päivitetty tiedolla, että kaikki miehistön jäsenet olisi saatu pelastettua.

Lue myös:

    Uusimmat