Venäläiskanava väittää: Putin kuolee pian – tilalle kaksoisolento?

Vladimir Putinilla oli nuorena outo lempinimi ja sille oli syynsä 1:29
Miksi Vladimir Putinia kutsuttiin koodinimellä "koiperhonen"? Kirjeenvaihtaja Outi Parikka kertoo lempinimen taustat.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin, 71, heikentyneestä terveydentilasta on levinnyt tällä viikolla jälleen uusia väitteitä. Niiden mukaan Putinin terveys olisi heikentynyt merkittävästi. Asiasta kirjoittaa Newsweek.

Putinille on myös ennustettu viime aikoina muun muassa "välitöntä kuolemaa".

Väitteet ovat peräisin General SVR -nimiseltä Telegram-kanavalta, joka on julkaissut useita väitteitä Putinin terveydentilasta Ukrainassa käytävän hyökkäyssodan aikana. Kanavan ylläpitäjän identiteetistä on esitetty erilaisia spekulaatioita, mutta toistaiseksi hänen henkilöllisyydestään ei ole varmaa tietoa.

General SVR viittaa kertomuksissaan nimettömiin lähteisiin. Todisteiden puutteen vuoksi kanavan julkaisuihin on syytä suhtautua suurella varauksella.

Tilalle kaksoisolento?

Kanava väittää, että Kremlin sisäpiirissä käytäisiin tällä hetkellä keskustelua siitä, mitä tapahtuu, kun nykyisestä presidentistä aika jättää.

– Yleinen käsitys on, että on mahdollista käyttää jonkin aikaa kaksoisolentoja oikean Vladimir Putinin kuoleman tai vallasta luopumisen jälkeen, General SVR kirjoittaa.

– Lähes kaikki asianomaiset osapuolet ovat valmiita "kokoontumaan" kaksoisolennon ympärille, jota voidaan kontrolloida. Ainoa ongelma on se, että kuka tätä kaksoisolentoa valvookin, se edellyttää keskinäistä luottamusta, jota ei yksinkertaisesti ole olemassa, General SVR jatkaa.

Kanavan mukaan Putinin seuraajaksi on valmisteltu Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n päällikkö Nikolai Patrusevia

Patrusevin kerrotaan olevan korkeiden virkamiesten suosikki uudeksi presidentiksi. Patrusevia on pidetty Putinin luottomiehenä, ja kaksikon uskotaan tunteneen toisensa presidentin KGB-ajoilta, 1970-luvulta asti.

Huhuja Putinin syöpähoidoista

General SVR on väittänyt aiemmin Putinin joutuneen muun muassa salamurhayrityksen kohteeksi, ja että hänelle olisi ollut määrä tehdä hätäleikkaus viime joulukuussa.

Putinin terveyshuolista on esitetty väitteitä myös muissa lähteissä. 

MTV Uutiset kertoi huhtikuussa, että Pentagonin papereihin olisi kirjattu ukrainalaisiin ja venäläisiin lähteisiin pohjautuva vahvistamaton huhu, jonka mukaan Putin olisi käynyt maaliskuussa 2023 hoidoissa väitetyn syövän vuoksi. 

Lisäksi The Moscow Times kertoi Proekt Median raportista, jonka mukaan Putin olisi pitänyt viime vuosina lähellään kilpirauhassyöpään erikoistuneita huippulääkäreitä.

Kreml ei ole vahvistanut Putinin kärsivän minkäänlaisista terveydellisistä ongelmista.

Lue myös:

    Uusimmat