Ukrainan avuntarve on pysynyt sodan ajan ennallaan, mutta tunnelma muuttui puolessa vuodessa – "Oli hyväksytty, että sota tulee jatkumaan pitkään"

Vuosi sotaa - tällaista apua Ukraina tarvitsee 10:24
Huomenta Suomessa keskusteltiin Suomen Punaisen Ristin ja Kirkon Ulkomaanavun edustajien kanssa siitä, kuinka Ukrainan tarvitsema apu on muuttunut vuoden aikana.

Ukrainan sotaa on käyty pian tasan vuosi, eikä Ukrainan avuntarve ole sinä aikana vähentynyt, mutta kuinka se on muuttunut? Siitä keskusteltiin Huomenta Suomessa Kirkon ulkomaanavun ja Suomen Punaisen Ristin edustajien kanssa.

Suomen Punaisen Ristin katastrofiavun päällikkö Marko Korhosen mukaan tilanne Ukrainassa jatkuu erittäin vaikeana.

– Tilanne on kuitenkin ehkä tasaantunut niin, että ihmiset haluavat hakea uutta normaalia, joka valitettavasti on sodan ja sen uhan alla eläminen. Sitten kun mennään Itä-Ukrainaan, niin tilanne on vielä huonompi, Korhonen sanoo.

Vielä huonompi tilanne tarkoittaa Korhosen mukaan elämää hätäavun varassa, missä rahasta, ruoasta ja elintarvikkeista on pulaa.

Kirkon ulkomaanavun viestintäpäällikkö Erik Nyströmin mukaan ukrainalaisten avuntarpeet ovat pysyneet samankaltaisina pian vuoden kestäneessä sodassa.

– Arjen järjestäminen, henkinen tuki sekä lasten ja nuorten tilanne sekä koulutus, Nyström listaa avuntarpeita.

Korhonen ja Nyström ovat molemmat käyneet Ukrainassa useamman kerrankin. Nyström viimeksi tämän vuoden helmikuussa ja sitä ennen viime vuoden elokuussa.

Nyström vertaa saamiaan tunnelmia elo- ja helmikuun välillä.

– Sinnittelyä oli ehkä enemmän. Oli ehkä hyväksytty, että sota tulee jatkumaan pitkään. Se kyllä vaikuttaa mielialaan.

Korhonen komppaa ja lisää, että talvi on myös vaikuttanut osaltaan ukrainalaisten hätään ja mielialaan.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Suomalainen Ulriikka työskentelee Kouluprojektien parissa Ukrainassa 0:54
Suomalainen Ulriikka työskentelee Kouluprojektien parissa Ukrainassa.

Lasten ja nuorten koulutus tärkeää

Kirkon ulkomaanavun viestintäpäällikkö Erik Nyström kertoo jutelleensa viime Ukrainan käynnillään monien opettajien ja koulupsykologien kanssa. Opettajat ja psykologit kertoivat Nyströmille havainnoistaan, kuinka lapset ovat joutuneet aikuistumaan liian varhain.

– Eräs 12-vuotias oli kertonut, että hän seuraa nykyään uutisia. Hänestä oli siis tullut aikuinen.

Nyström painottaa, että lasten ja nuorten pääsy kouluun on tärkeää sodan keskelläkin.

– Koulu tuo turvaa sekä turvallisia aikuisia lapsille ja nuorille. Jaksaminen perheissä paranee, kun lapsilla ja nuorilla on paremmat oltavat sekä pääsy opetuksen pariin kouluun. Koulutus tuo myös tulevaisuuden näkymiä.

Suomalaiset ovat olleet aktiivisia auttamaan Ukrainaa sodan alkamisesta lähtien. SPR:n katastrofiavun päällikkö Marko Korhosen mukaan suomalaisten halussa ja teoissa auttaa Ukrainaa, ei ole nähtävissä lopahdusta.  

Lue myös:

    Uusimmat