Ukrainan avaruusvirasto: Pohjois-Korean käyttämiä rakettimoottoreita valmistettiin Venäjää varten

Ukrainan avaruusviraston virkaatekevän johtajan Juri Radtshenkon mukaan rakettimoottorit, joita Pohjois-Korean kerrotaan käyttäneen ohjuksissaan, oli valmistettu Ukrainassa. Ne oli kuitenkin tarkoitettu käytettäväksi ainoastaan Venäjälle toimitettavissa avaruusraketeissa.

Aiemmin Ukrainan turvallisuus- ja puolustusneuvoston edustaja Oleksandr Turtshinov kiisti, että Ukraina olisi koskaan toimittanut Pohjois-Korealle ohjusteknologiaa tai rakettimoottoreita, kertoo New York Times. Lehden mukaan myös kyseisiä moottoreita valmistava tehdas kiisti mahdollisuuden, että sen moottoriteknologiaa tai tietoa siitä olisi vuotanut Pohjois-Koreaan.

Aiemmin New York Times kertoi, että Pohjois-Korea onnistui mannertenvälisessä ohjuskokeessa, koska se oli hankkinut rakettimoottoreita laittomilta markkinoilta. Moottorit olivat todennäköisesti peräisin ukrainalaiselta tehtaalta. Lehden mukaan tiedot voivat auttaa selventämään, miksi Pohjois-Korea yllättäen onnistui ohjuskokeessa epäonnistuttuaan aiemmin useasti.

Moottoreita tehtiin yli 200

Radtshenkon mukaan kyseisiä moottoreita valmistettiin ukrainalaistehtaassa vuoteen 2001 saakka. Niitä käytettiin avaruusraketeissa, joita valmistettiin Venäjälle ja kaikkiaan niitä valmistettiin 233, hän sanoi.

Radtshenkon mukaan Venäjällä on tällä hetkellä 7-20 tällaista rakettia ja se voi tehdä mitä haluaa niiden moottoreilla ja piirustuksilla ja toimittaa niitä kenelle vain. Ukraina ei hänen mukaansa ole toimittanut moottoreita millekään toiselle maalle.

Venäjän varapääministeri Dmitri Rogozin sanoi, että Pohjois-Korea ei olisi voinut kopioida ukrainalaismoottoreita ilman salakuljetettuja moottoreita tai piirustuksia ja apua ukrainalaisilta asiantuntijoilta. Hänen mukaansa kyse on "tavalla tai toisella salakuljetetuista tavaroista, jotka rikkovat tämänhetkisiä kansainvälisiä kieltoja".

1:53

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja