Venäjän epäillään käyttäneen ensimmäistä kertaa hypersoonista Zircon-ohjusta Ukrainassa

Venäjän fregatti lähti matkaan pohjoisesta 1:08
Venäjän puolustusministeriön julkaisemalla videolla näkyy sen mukaan Zircon-ohjuksen testaus toukokuussa 2022. Ministeriön mukaan ohjus ammuttiin Barentsinmereltä.

Länsimaisten asiantuntijoiden mukaan ohjuksen pysäyttäminen on haastavaa.

Venäjän epäillään alustavan analyysin mukaan käyttäneen hypersoonista Zircon-ohjusta viime viikolla Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan tehdyssä ohjusiskussa, sanoi Kiovan rikosteknisen tutkimuslaitoksen johtaja Oleksandr Ruvin. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Reutersin mukaan Ruvin kirjoitti Telegram-kanavallaan, että analyysissä on käytetty ohjuksen sirpaleita, jotka olivat peräisin Kiovaan tehdystä ohjusiskusta.

Ruvin liitti viestinsä yhteyteen myös videon väitetyistä ohjuksen jäänteistä, joissa hänen mukaansa näkyy 3M22 Zircon -ohjukselle tyypillisiä elementtejä. Ruvinin mukaan ohjuksen moottorin ja ohjausmekanismin osissa ja sirpaleissa on erityisiä merkintöjä.

Jos tiedot pitävät paikkansa, kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun Venäjä olisi käyttänyt kyseistä ohjustyyppiä Ukrainan sodassa.

Venäjä on aiemmin kertonut saaneensa Zircon-ohjuksen testaukset päätökseen kesäkuussa 2022.

Näin hypersooniset ohjukset toimivat – suurvallat kisaavat modernien ohjusten kehittämisestä 5:20
Näin hypersooniset ohjukset toimivat – suurvallat kisaavat modernien ohjusten kehittämisestä 

Venäjän mukaan Zircon-ohjuksen kantama on yli tuhat kilometriä ja se kulkee yhdeksänkertaisella äänennopeudella.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kuvannut Zircon-ohjusta uuden sukupolven vertaansa vailla olevaksi asejärjestelmäksi.

Länsimaisten asiantuntijoiden mukaan ohjuksen nopeus, käsiteltävyys ja lentokorkeus tekevät sen seuraamisesta ja pysäyttämisestä haastavaa.

Zircon suunniteltiin alun perin mereltä laukaistavaksi, mutta myöhemmin siitä on kehitetty myös maalta laukaistava versio.

Ruvinin analyysissa ei kerrottu, oliko ohjus laukaistu maalta vai mereltä. Ruvinin mukaan ohjuksen jäänteissä olleet merkinnät viittasivat siihen, että ohjus oli hiljattain koottu.

Venäjä ei toistaiseksi ole kommentoinut asiaa, Reuters kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat