Ukrainalta historiallinen vaatimus: Ympäristön tuhoamista tutkittava sotarikoksena

Ukraina pyrkii asettamaan maailmanlaajuisen standardin ekomurhan tutkimiselle sotarikoksena.

– Ukraina on "historian ensimmäinen maa", joka tutkii ympäristötuhoa sotarikoksena, sanoi valtakunnansyyttäjä Andriy Kostin lehdistötilaisuudessa perjantaina ukrainalaismedia The Kyiv Independentin mukaan.

– Tuhoamalla tarkoituksellisesti ympäristöä Venäjä yrittää tuhota ukrainalaisten tulevaisuuden. Tarkoituksellista ympäristön joukkotuhoamista kutsutaan ekomurhaksi, joka on rikos Ukrainaa valtiona ja tulevaisuuttamme vastaan, Kostin sanoi.

Ukraina tekee yhteistyötä kansainvälisten kumppaneidensa kanssa syyttäjien ja tutkijoiden kouluttamisessa.

Tavoitteena on Kostinin mukaan "luoda mekanismi ja standardit, joiden avulla voidaan saattaa oikeuden eteen ne, jotka tekevät samoja rikoksia muualla maailmassa".

Vakavia luontotuhoja

Valtakunnansyyttäjänvirasto ilmoitti kesäkuussa Ukrainan tutkivan yli 200:aa ympäristöön kohdistunutta sotarikosta ja 15:ta ekomurhatapausta.

Yksi vakavimmista tapauksista on Kahkovan vesivoimalaitoksen tuhoaminen 6. kesäkuuta, mikä aiheutti valtavat tulvat Ukrainan eteläosassa, sekä laajan humanitaarisen ja ympäristön kriisin.

Teosta aiheutui veden ja maaperän saastumista, eläinten ja kasvien kuolemia sekä Kahovkan tekojärven kuivuminen.

Toinen keskeinen ongelma on venäläisjoukkojen jälkeensä jättämät miinat ja räjähtämättömät taisteluvälineet, jotka ovat tehneet lähes kolmanneksen Ukrainan maaperästä turvattomaksi.

Pääministeri Denys Shmyhalin mukaanUkrainassa on tähän mennessä kuollut noin 250 ihmistä miinojen takia ja yli 500 on loukkaantunut.

Lue myös:

    Uusimmat