Yli 15 000 ihmistä kadonnut Ukrainan sodan aikana – todellinen luku voi olla vielä suurempi

6:14
Katso myös: Suomalaiset haluavat auttaa ukrainalaisia – SPR kertoo, miten se näkyy

Yli 15 000 ihmistä on kadonnut Ukrainan sodan aikana, kertoo Kansainvälinen kadonneiden ihmisten komissio (ICMP) uutistoimisto Reutersille. 

ICMP:n Euroopan ohjelmajohtajan Matthew Hollidayn mukaan on epäselvää, kuinka moni kadonneista on pakkosiirretty, vangittu Venäjällä, erotettu perheistään tai kuollut ja haudattu tilapäishautoihin.

Kadonneiden etsintä tulee kestämään vuosia sodan päättymisenkin jälkeen. Arvio 15 000 kadonneesta on varovainen, sillä ainoastaan Mariupolin kaupungissa viranomaiset arvioivat noin 25 000 ihmisen kuolleen tai kadonneen.

– Luvut ovat suuria ja Ukrainan kohtaamat haasteet ovat laajoja. Samanaikaisesti he vielä taistelevat Venäjää vastaan, Holliday sanoo.

ICMP perusti heinäkuussa toimiston Kiovaan, jotta se voisi auttaa ukrainalaisia dokumentoimaan ja etsimään kadonneita ihmisiä. Järjestö pitää päämajaansa Haagissa ja se perustettiin Jugoslavian hajoamissotien aikaan 1990-luvulla. 

ICMP on alkanut kerätä DNA-näytteitä Kiovassa ja valmistautuu monivuotiseen prosessiin, joka voi myös auttaa syyttäjiä sotarikostapausten laadinnassa.

– Keskeistä on nyt ottaa käyttöön kaikki oikeat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että mahdollisimman moni henkilö voidaan tunnistaa, Holliday kertoo.

– Valtaosa niistä kadonneista henkilöistä, jotka ovat kuolleet, ovat sotarikosten uhreja, ja syylliset on saatava vastuuseen, Holliday lisää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja