Ukraina: 20 siviiliä kuollut iskussa Luhanskissa – MTV seuraa Ukrainan sotaa

Tulisade tallentui videolle Azovstalin tehdasalueella – ammusten tyypistä ei ole varmuutta 1:10
Tulisade tallentui videolle Azovstalin tehdasalueella – ammusten tyypistä ei ole varmuutta

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

  • Ukrainan joukot näyttäisivät edenneen Venäjän rajalle Harkovassa
  • Nato: Venäjän hyökkäys Itä-Ukrainassa pysähtynyt
  • Britannia: Venäjä menettänyt kolmanneksen sotaan lähetetyistä joukoistaan
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

23.35: Reutersin silminnäkijä: Azovstalista evakuoidut ukrainalaissotilaat saapuvat Novoazovskiin

Mariupolin Azovstalin terästehtaasta evakuoidut ukrainalaissotilaat saapuivat myöhään maanantai-iltana Novoazovskiin Itä-Ukrainaan. 

Silminnäkijä kertoi Reutersille, että osaa evakuoiduista ukrainalaissotilaista kannettiin busseista ulos paareilla. 

Aiemmin tänään Venäjän puolustusministeriö kertoi, että Azovstaliin avattiin humanitäärinen käytävä haavoittuneiden ukrainalaissotilaiden kuljettamiseksi terveydenhuollon luo. 

Novoazovskin kaupunki on Venäjän tukemien separatistien hallussa. 

22.55: Ukraina: 20 siviiliä kuollut iskussa Luhanskissa

Ukraina kertoo 20 siviilin kuolleen Venäjän iskussa Donetskin ja Luhanskin alueella maanantaina. Kuolleiden joukossa on Ukrainan armeijan mukaan lapsia. 

Ukrainan armeijan ryhmä sanoi lausunnossaan Facebookissa, että yli 40 rakennukseen, mukaanlukien kouluun, osui.

Uutistoimisto Reuters ei heti voinut vahvistaa tietoja iskuista ja kuolleista. 

20.54: EU-kiistelee uusista Venäjä-pakotteista

EU-maiden ulkoministerien tapaamisen yhteydessä ei voitu välttyä pakotekeskustelulta, vaikka se ei ollutkaan maanantaina järjestetyn kokouksen varsinaisia pääaiheita.

EU-komissio esitteli toissa viikolla ehdotuksensa uusista pakotteista Venäjää vastaan. Kuudennesta pakotepaketista ei ole kuitenkaan vielä löydetty jäsenmaiden kesken sopua.

Sovun esteenä on Unkari, joka vastustaa venäläisen öljyn tuontikieltoa. Energiakauppaan puuttumista on pidetty tärkeänä, koska energian myyminen EU-maihin on Venäjälle merkittävä tulonlähde.

Tähän mennessä EU on puuttunut pakotteillaan venäläisenergian osalta vasta kivihiilen tuontiin.

18.16: Deutsche Welle: "Putin menettämässä luottamuksensa sodassa pärjäämisen suhteen", sanoo Venäjän entinen pääminitseri

Venäjän entinen pääministeri Mikhail Kasyanov kertoo saksalaisen Deutsche Wellen haastattelussa uskovansa, että Venäjän presidentti Putin on "jo alkanut ymmärtää häviävänsä sodan".

Kasyanovin mukaan Putinin luottamusta Ukrainan sodassa pärjäämiseen on horjutettu. Hän uskoo, että Venäjän joukkojen kenraalit ovat saattaneet johtaa Putinia harhaan liittyen sodan tilaan. 

Kasyanov toimi pääministerinä Putinin hallinnon alla 2000-luvun alussa, ennen kuin hänet erotettiin tehtävästä. 

15.53: Venäjä: Azovstalin terästehtaasta humanitäärinen käytävä

Venäjän puolustusministeriön mukaan Mariupolin Azovstalin terästehtaasta on avattu humanitäärinen käytävä, kertoo valtio-omisteinen Venäjän kansainvälinen tietotoimisto RIA Novosti.

Ministeriön mukaan käytävää käytetään haavoittuneiden ukrainalaissotilaiden kuljettamiseen terveydenhuollon piiriin Venäjän kontrolloimaan Novoazovskin kaupunkiin, valtio-omisteinen Venäjän uutistoimisto TASS kertoo.

15.30: Atria myi pikaruokayhtiö Sibylla Rusin Venäjällä

Atria on myynyt Venäjällä pikaruokaliiketoimintaa harjoittavan tytäryhtiönsä Sibylla Rusin venäläiselle yhtiölle. Sibylla-tuotemerkki ei kuulu kauppaan.

Ostaja on Agricultural Complex Mikhailovskiy, joka kuuluu Cherkizovo Groupiin. Kauppahinta on noin 8 miljoonaa euroa.

Atria myi jo viime vuonna samalle yhtiölle lihatuotteita valmistaneen Pit-Productin. Cherkizovo on Venäjän suurin lihatuotteita valmistava yritys.

Sibyllan tuotteita myydään yli 3 000 toimipisteessä Ruotsissa, Baltian maissa ja Puolassa. Suomessa ketjuun kuuluu muutama myyntipiste. Sibylla-tuotteita myydään eniten huoltoasemien yhteydessä olevista grilli- ja myyntipisteistä.

Sibylla perustettiin Ruotsissa vuonna 1932. Atrialle Sibylla siirtyi 1990-luvun lopulla.

14.21: Tappio Harkovassa osoittaa, ettei Venäjä pysty valloittamaan suurkaupunkeja: "Ei riittävästi joukkoja, tahtoa ja kykyä"

Brittikenraalin mukaan venäläisjoukkojen perääntyminen Harkovan lähistöltä osoittaa, ettei Venäjän armeija pysty valtaamaan suuria kaupunkeja.

Harkova oli ennen sodan alkua Ukrainan toiseksi suurin kaupunki, jossa asui noin 1,4 miljoonaa ihmistä.

– Se vain osoittautui aivan liian suureksi tavoitteeksi Venäjän armeijalle. Sillä ei ole riittävästi joukkoja, tahtoa ja kykyä vallata suuria kaupunkeja, sanoi kenraali Sir Richard Barrons yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Lue aiheesta lisää täältä.

13.49: McDonald's myy ravintolansa Venäjällä

Pikaruokajätti McDonald's ilmoittaa aloittaneensa Venäjän liiketoimintansa myymisen, mikä tarkoittaa 850 ravintolaa ja noin 62 000 työntekijää. Yritys kertoo, että liiketoiminnan jatkaminen Venäjällä olisi sen arvojen vastaista. Yritys kertoo tavoitteenaan olevan, että liiketoiminnan ostaja palkkaisi myös työntekijät.

Yrityksen suunnitelmissa on alkaa poistaa yrityksen symboleita ravintoloista. Se pitää tuotemerkkinsä oikeudet itsellään, joten ostaja ei voi käyttää "Mäkkärin" nimeä, tunnuksia tai brändiä muutenkaan. Yritys sulki kaikki ravintolansa Venäjällä jo maaliskuussa.

13.29: Kremlin nieltävä taas uusi pettymys: Itä-Ukrainan jättimotin tavoittelusta todennäköisesti luovuttu

Venäjä ei todennäköisesti kykene piirittämään Itä-Ukrainan pullistumassa olevia ukranalaisjoukkoja, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Kremlin vetäydyttyä Kiovan suunnalta ryhmitti se sotilaansa Itä-Ukrainaan. Operaatio toteutettiin nopeasti, eikä tarjolla ollut ilmeisesti sen enempää kunnon huoltoa kuin lepoakaan, mitä kritisoitiin.

Itä-Ukrainassa hyökkäävien vahvistettujen venäläisjoukkojen arvioitiin pyrkivän piirittämään etelän Donetskin ja pohjoisemman Iziumin kaupunkien väliset ukrainalaisjoukot.

Tähän tavoitteeseen Venäjä pyrki viikkotolkulla niin sanotulla tulijyrällä, kertoo Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja Petteri Kajanmaa. Tulijyrä etenee siten, että ensin epäsuoralla tulella pehmitetään puolustusasemia, minkä jälkeen raskas panssarikalusto työnnetään eteenpäin.

Nopea tai edes kestävä eteneminen on jäänyt haaveeksi ja nyt ISW toteaa, että Venäjä ei todennäköisesti usko jättimotin syntymiseen enää itsekään. ISW jakaa ajatuksen Luhanskin alueen hallinnollisen johtajan Serhiy Haidainin kanssa.

– Venäjä todennäköisesti priorisoi Severodonetskin taistelun jatkossa. Venäjä yrittää valoittaa kaupungin pohjoisesta ja etelästä, mikä saisi aikaan pienemmän piirityksen kuin mitä Venäjä alun perin yritti, ISW kirjoittaa.

Severodonetsk sijaitsee Luhanskissa ja ennen sotaa siellä asui yli 100 000 asukasta. Kaupunki sijaitsee Donetsin joen liepeillä.

Lue aiheesta lisää täältä.

12.46: Venäjän Donetsjoen katastrofi "spekuloitua suurempi tappio" – joen pohjaan upposi muutakin kuin pataljoona ja panssareita

Läntisten sotilasarvioiden mukaan Venäjän surkeasti sujunut joenylitysoperaatio on osoitus "järisyttävästä taktisen tajun puutteesta", The New York Times kirjoittaa.

Venäjän katsotaan menettäneen kokonaisen pataljoonan yrittäessään ylittää viime viikolla Donetsjokea Itä-Ukrainassa. Tappioluvuiksi on arvioitu yli 400 kuollutta ja haavoittunutta.

Eläköitynyt yhdysvaltalainen kenraalimajuri Mick Ryan kävi joenylityksiä läpi Twitterissä sekä yleisellä tasolla että Venäjän näkökulmasta.

– Tämänkaltaisia operaatioita yritetään normaalisti vain päähyökkäyssuunnalla tai suunnalla, josta halutaan tehdä päähyökkäyssuunta. Venäjä selvästi aikoi panostaa tähän suuntaan ja heittää paljon taisteluvoimaa siihen, Ryan kirjoittaa.

– Näin ollen tämä on todennäköisesti suurempi takaisku venäläisille kuin jotkut ovat spekuloineet. Kyllä, Venäjä menetti paljon kalustoa, mutta he ovat jo tottuneet siihen. Ehkä tärkeintä on, että joenylityksen torjumalla Ukraina on estänyt Venäjää etenemästä suuntaan, jota se selvästi piti tärkeänä koko hyökkäyksensä kannalta, Ryan jatkaa.

Lue aiheesta lisää täältä.

Ukraina julkaisi videon Donets-joelta, jossa Venäjä menetti kokonaisen pataljoonan päivässä 2:00
Ukraina julkaisi videon Donets-joelta, jossa Venäjä menetti kokonaisen pataljoonan päivässä.

12.42: Ukraina: Venäjä tehnyt ilmaiskuja Odessaan

Ukrainan mukaan Venäjä on jälleen iskenyt ilmaiskuin eteläiseen satamakaupunkiin Odessaan. Ukrainan viranomaisten mukaan kaksi henkilöä on loukkaantunut, ja useita rakennuksia vaurioitunut. 

Viime viikolla Venäjä iski Ukrainan mukaan hypersoonisilla Kinzhal-ohjuksilla ostoskeskukseen ja kahteen hotelliin.

10.19: Valko-Venäjä siirtänyt erikoisjoukkojaan Ukrainan rajalle – Britannia: Sitoo ukrainalaissotilaita

Valko-Venäjä on ilmoittanut siirtäneensä erikoisjoukkojaan Ukrainan vastaiselle rajalle, kertoo Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

Brittien mukaan Valko-Venäjä on siirtänyt myös ilmapuolustusta, tykistöä ja ohjusyksiköitä harjoitusalueille.

Vaikka Valko-Venäjä ei hyökkäisi joukoillaan Ukrainaan, sitoo sotilaiden läsnäolo rajaseudulla silti Ukrainan asevoimia, toteaa Iso-Britannia.

– Näitä joukkoja ei voida siirtää Donbassin alueen operaatioihin, Britannian puolustusministeriö kirjoittaa.

Lue aiheesta lisää.

9.40: Ukraina julkaisi videon Venäjän vastaiselta rajalta

Ukrainan puolustusministeriön julkaisemalla videolla väitetään olevan ukrainalaissotilaita Venäjän vastaisella rajalla Harkovan alueella. 

Sotilaat poseeraavat rajapölkyn ympärillä ja lähettävät viestinsä presidentti Volodymyr Zelenskyille. 

Harkovan alueen kuvernöörin mukaan Ukrainan joukot ovat saavuttaneet Venäjän vastaisen rajan. Asiasta ovat myös raportoineet useat ulkopuoliset sotatilannetta tarkkailevat tahot.

Ukrainan joukot edenneet Venäjän rajalle Harkovan alueelle – katso hetki, kun sotilaat kertovat saavutuksestaan 0:28

7.40: ISW-ajatushautomo: Venäjä vaikuttaa hylänneen suunnitelman piirittää ukrainalaisjoukot Iziumiin

ISW:n mukaan Venäjä näyttää epäonnistuneen yrityksessä edetä koko Donetskin alueelle ja työntää Ukrainan joukot Iziumin kaupunkiin. 

Ajatushautomo arvioi, että Venäjä keskittyy sen sijaan taisteluun Sjeverodonetskin kaupungista.

Venäjä kärsi viime viikolla , minkä arvioitiin olevan suuri taktinen epäonnistuminen yrityksessä edetä pidemmälle sisämaahan.

Ukraina julkaisi videon Donets-joelta, jossa Venäjä menetti kokonaisen pataljoonan päivässä:

Ukraina julkaisi videon Donets-joelta, jossa Venäjä menetti kokonaisen pataljoonan päivässä 2:00

7.23: Ukraina: Yli 27 000 venäläistä kaatunut 

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjän joukkoja on kaatunut noin 27 400. Lukua ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä, mutta Ukrainan arviot ovat tähän mennessä olleet lähellä ulkopuolisia arvioita.

Britannian puolustusministeriö on arvioinut Venäjän menettäneen noin kolmanneksen joukoista, joita se on Ukrainaan lähettänyt sodan aikana.

5.41: Ukrainalaissotilaat näyttävät edenneen Venäjän rajalle Harkovassa

Ukrainan sotilaiden kerrotaan edenneen Venäjän rajalle lähellä Harkovaa Koillis-Ukrainassa. Asiasta kertoo muun muassa Ukrainan sotatilannetta päivittävä karttapalvelu Liveuamap.com. 

Venäjän joukot eivät saaneet haltuunsa Kiovaa, ne ovat vetäytyneet Harkovan ympäriltä ja niiden suurhyökkäys Donbassissa on pysähtynyt, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi sunnuntai-iltana.

Viikonloppuna Ukrainan kerrottiin onnistuneen työntämään Venäjän joukot kauemmas Harkovasta. 

SUNNUNTAI 15.5.

23.32: Yhdysvaltalaissenaattori: Venäjä nimettävä terrorismia tukevaksi valtioksi

Yhdysvaltain senaatin republikaanijohtajan Mitch McConnellin mielestä presidentti Joe Bidenin pitäisi nimetä Venäjä terrorismia tukevaksi valtioksi. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

– Minun mielestäni se olisi hyvä idea, McConnell sanoi tavatessaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa Ukrainassa eilen.

McConnell ja kolme muuta republikaanisenaattoria vierailevat huomenna maanantaina Helsingissä. He tapaavat presidentti Sauli Niinistön, jonka kanssa he puhuvat muun muassa Suomen Nato-hakemuksesta.

21.45: Naton Stoltenberg: Ukraina voi voittaa sodan

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg uskoo, että Ukraina voi voittaa meneillään olevan sodan Venäjää vastaan. Samalla hän kehotti Naton jäsenmaita jatkamaan sotilaallisen avun lähettämistä Ukrainalle.

Taistelukentällä Venäjän sota ei ole hänen mukaansa sujunut suunnitelmien mukaan. Venäjän joukot eivät saaneet haltuunsa Kiovaa, ne ovat vetäytyneet Harkovan ympäriltä ja niiden suurhyökkäys Donbassissa on pysähtynyt, Stoltenberg sanoi BBC:n mukaan.

Ukrainan armeija tosin myönsi tuoreessa päivityksessä, että sen omat joukot ovat kärsineen takaiskuja ja että Venäjän joukot ovat edenneet Donbassissa useilla alueilla.

20.40: Ukrainalaislehti: Venäläissotilas vahvistaa kaapatussa puhelussa kiellettyjen aseiden käytön

Venäläissotilas vahvistaa Ukrainan turvallisuuspalvelun kaappaamassa puhelussa Venäjän joukkojen käyttäneen Ukrainassa kiellettyjä aseita. Asiasta kertoo ukrainalainen The Kyiv Independent -lehti.

– Fosforipommit, rypälepommit – he ovat antaneet meille mahdollisuuden käyttää kaikkea, mikä on kiellettyä, venäläinen sotilas sanoo ystävälleen. 

Lue myös:

    Uusimmat