Valko-Venäjä siirtänyt erikoisjoukkojaan Ukrainan rajalle – Britannia: Sitoo ukrainalaissotilaita

Ukrainan joukot edenneet Venäjän rajalle Harkovan alueelle – katso hetki, kun sotilaat kertovat saavutuksestaan 0:28
Ukrainan joukot edenneet Venäjän rajalle Harkovan alueelle – katso hetki, kun sotilaat kertovat saavutuksestaan

Valko-Venäjä on ilmoittanut siirtäneensä erikoisjoukkojaan Ukrainan vastaiselle rajalle, kertoo Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

Brittien mukaan Valko-Venäjä on siirtänyt myös ilmapuolustusta, tykistöä ja ohjusyksiköitä harjoitusalueille.

Vaikka Valko-Venäjä ei hyökkäisi joukoillaan Ukrainaan, sitoo sotilaiden läsnäolo rajaseudulla silti Ukrainan asevoimia, toteaa Iso-Britannia.

– Näitä joukkoja ei voida siirtää Donbassin alueen operaatioihin, Britannian puolustusministeriö kirjoittaa.

Luhanskin ja Donetskin seudulla on Ukrainan Harkovan alueen vastahyökkäyksen ohella käynnissä sodan tämän hetken merkittävin taistelu.

Venäjä on pyrkinyt rakentamaan jättimottia Iziumin ja Donetskin kaupunkien välille, mutta viimeisimpien tietojen mukaan se on luopumassa ajatuksesta. Syynä on yksinkertaisesti se, ettei Venäjä ole onnistunut läpimurron aikaansaamisessa.

Sodan ensipäivien aikana spekuloitiin, että Valko-Venäjä liittyy ennemmin tai myöhemmin Venäjän "erikoisoperaatioon". Näin ei ole käynyt, joskin Valko-Venäjä on tukenut Venäjän hyökkäyssotaa antamalla maan joukkojen toimia alueellaan. Tällä oli merkitystä eritoten sodan ensiviikkoina, kun Venäjä yritti sodan valloittaa pääkaupunki Kiovaa.

– Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka todennäköisesti tasapainoilee Venäjän hyökkäyksen tukemisen ja suoran sotilasyhteenoton välillä. Hän ei halua päälleen länsimaiden sanktioita, Ukrainan vastaiskua ja armeijan mahdollista tyytymättömyyttä, Britannia arvioi.

Ennen Ukrainan sodan alkua Venäjä ja Valko-Venäjä järjestivät näyttävän yhteisen sotaharjoituksen. Valko-Venäjä on käytännössä Venäjän satelliittivaltio.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös:

    Uusimmat