Ukrainalaisäiti lapsineen jumissa vallatussa kaupungissa: "Uskomatonta ja kamalaa"

Kolmen lapsen äiti kertoo kanadalaisen CBC News -kanavan haastattelussa, millaista on elää miehitetyssä kaupungissa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Venäjän hyökättyä Ukrainaan yli kaksi miljoonaa ihmistä on tähän mennessä paennut ulkomaille. Toiset ovat jääneet ja yksi heistä on Oleksandra Zhovtyuk perheineen.

Oleksandra ja hänen kolme lastaan ovat edelleen kotonaan Venäjän valtaamassa Hersonissa.

Tilanne tuntuu uskomattomalta

Oleksandra kertoo 8. maaliskuuta julkaistussa CBC News -sivuston haastattelussa kuluneista päivistä ja tuntemuksistaan sodan keskellä.

– Se oli kuin kamala painajainen enkä vieläkään pysty uskomaan sitä, mitä oikein tapahtuu. Aivoni yrittävät vain blokata kaiken tuon informaation, koska se uskomatonta ja kamalaa, hän kertoo.

Esikoinen pelkää, keskimmäinen luulee leikiksi

Oleksandralla on kolme lasta. 7-vuotias esikoinen ymmärtää kaiken, mitä tapahtuu ja on peloissaan. Keskimmäinen, 4-vuotias, luulee heidän olevan mukana jonkinlaisessa leikissä ja hänelle Oleksandra kertoo, että ei ole syytä huoleen ja että nyt pitää vain keskittyä. Nuorin lapsi on vuoden ikäinen. 

Oleksandra on kehottanut lapsiaan pysymään rohkeina. Hän on painottanut, että heidän tulee joka tilanteessa kuunnella häntä tarkkaan. Pommitusten aikaan he piileskelivät Oleksandran isoäidin kellarissa ja lapset olivat todella peloissaan pommituksista johtuvista kovista äänistä.

Oleksandran haastattelu. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Oleksandran pahin pelko on, että hänelle tapahtuu jotain ja lapset jäisivät yksin. Haastattelun aikaan hän kertoi, että Hersonista ei nyt pääse pois. Hänestä tuntuu kamalalta se, että hän ei pysty tekemään mitään. 

Ruokaa vielä jonkin verran 

Oleksandra arvioi, että heillä on ruokaa pariksi viikoksi. Ruoka ja lääkkeet alkavat hänen mukaansa olla Hersonissa vähissä.

Perhe yrittää tehdä sellaisia ruokia, joista riittää syötävää pitkäksi aikaa, esimerkiksi keittoja. Esimerkiksi lihaa ei ole kovin paljon. Oleksandra kertoo, että maanviljelijät tuovat kaupunkiin jonkin verran perunoita ja hedelmiä.

Oleksandra kertoo paikallisten auttavan toisiaan. Hän on ylpeä kaupungissa vallitsevasta auttamisen hengestä.

Lue uusimmat tiedot Ukrainan sodasta.

Lähteet: CBC News, CNN

Lue myös:

    Uusimmat