Näin sota näkyy tavallisen ukrainalaisen elämässä – "Eniten sattuu se, kun soitan perheelleni"

Näin sota näkyy tavallisen ukrainalaisen elämässä – Victorian pankkikortti ei toimi ja ihmiset hamstraavat ruokaa 3:06
Näin ukrainalainen Victoria kuvailee tämän hetkistä elämää Ukrainassa – "Jatkuva stressi"

Sota runtelee Ukrainaa ja vaikuttaa myös tavallisen ihmisen elämään. MTV Uutiset haastatteli Kiovan tuntumassa asuvan, aiemmin Tšernobylin matkaoppaana työskennelleen Victoria Vilchinskayan, joka kertoo elämän rullaavan osassa Ukrainaa melko normaalisti tilanteeseen nähden.

Victoria asuu tällä hetkellä muutaman kymmenen kilometrin päässä Ukrainan pääkaupungista Kiovasta. Hän kuvailee tilannetta lähiseudullaan melko rauhalliseksi, vaikka hän onkin kuullut pommitukset läheltä.

– Lähin pommisuoja on 300–400 metrin päässä kotoani. Jos kuulemme ilmahälytyksen, meillä on noin 15-20 minuuttia aikaa ehtiä suojaan.

Osa Victorian Kiovassa asuvasta lähipiiristä viettää lähes kaiken aikansa pommisuojissa.

– He eivät uskalla lähteä kotoa. Eniten sattuu se, kun soitan perheelleni enkä tiedä, pitäisikö heidän olla täällä vai minun siellä tai muualla.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta maasta lähteminen ei ole vaihtoehto Victorialle, mutta hän ymmärtää myös heitä, jotka lähtevät.

– Tämä on meidän kotimaamme. Mihin muka voisimme lähteä? Kukaan ystävistäni ei ole lähtenyt. Toki, jokaisen tulee miettiä itsensä kannalta paras vaihtoehto.

Victorian lähipiirissä kukaan ei ole voinut käydä töissä sodan syttymisen jälkeen. Tähän vaikuttavat muun muassa se, että julkinen liikenne on pysäytetty ja metroasemia käytetään pommisuojina.

– Raha ei ole ensisijainen asia, josta ihmiset ovat nyt huolissaan. He ovat enemmän huolissaan huomisesta ja siitä, ovatko heidän läheisensä turvassa ja terveitä.

Kauppojen hyllyt tyhjenevät hetkessä

Sotatila näkyy Victorian mukaan ruokakaupoissa osittain tyhjinä hyllyinä.

– Kauppojen hyllyt ovat melko täynnä tavaraa, mutta kun niitä täytetään, ne katoavat hetkessä. Ihmiset varautuvat, koska eivät tiedä, mitä huomenna tapahtuu.

Victorialla itsellään oli vaikeuksia maksaa kaupassa, sillä hänen pankkikorttinsa oli lakannut toimimasta. Myöskään käteisen nostaminen tai rahan siirtäminen ei onnistunut, vaikka tilillä on rahaa.

– Saimme lopulta rahaa vaihtamalla sitä rahanvaihtopisteellä.

Victorian on edelleen hankala uskoa todeksi sitä, että Venäjä on todella hyökännyt Ukrainaan.

– Kansamme ei todellakaan ansainnut mitään tällaista. En toivo tällaista epävarmuutta huomisesta edes pahimmille vihollisilleni.

Katso Victorian koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös: 


Lue myös:

    Uusimmat