Ukraina väittää upottaneensa kaksi Venäjän sotalaivaa

Yöoperaatio Krimillä: Ukraina väittää videon näyttävän räjähdyksen sotalaivan kyljessä 0:44
Ukrainan julkaisema video väittää näyttävän räjähdyksen sotalaivan tai sotalaivojen kyljessä.

Ukrainan sotilastiedustelu väittää upottaneensa kaksi Venäjän sota-alusta perjantaina 10. marraskuuta.

Ukraina väittää upottaneensa yhden Akula-luokan aluksen ja yhden Serna-luokan aluksen. Molemmat ovat maihinnousualuksia.

Myös Ukrainan puolustusministeriö listaa päivittäisessä katsauksessaan Venäjän menettäneen kaksi sota-alusta.

Hyökkäys sotalaivoja vastaan tehtiin meridroneilla, Ukraina väittää.

Väitteensä tueksi Ukraina julkaisi alla olevan satelliittikuvan, jonka se kertoo olevan Krimin niemimaan Uzkan lahdelta, jota Venäjä miehittää.

Väitteitä sotalaivojen uppoamisesta ei ole vahvistettu. 

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin mukaan venäläinen sotakommentaattori väittää, että Ukraina hyökkäsi Uzkan lahdelle neljällä miehittämättömällä veneellä  

Uzkan lahden hyökkäys oli yksi kolmesta Ukrainan perjantaisesta iskusta Krimin niemimaalle, venäläiskommentaattori sanoo. Uzkan lahden lisäksi Ukraina väitetysti hyökkäsi venäläislähteen mukaan droneilla öljyvarastoa vastaan Feodosiassa ja ohjuksella Venäjän turvallisuuspalvelun tukikohtaa vastaan Tshornomorskissa.

Video näyttää räjähdykset

Ukrainan armeijan sotilastiedustelu julkaisi perjantaina jutun alussa olevan videon väitetystä iskusta Venäjän sotalaivoja vastaan. 

Videolla vaikuttaa näkyvän, miten todennäköisesti vedessä kulkevat tai mahdollisesti juuri sen yläpuolella lentävät alukset tai lennokit räjähtävät väitettyjen venäläisalusten tai -aluksen kyljessä.

Video on varsin todennäköisesti samasta hyökkäyksestä, jonka seurauksena Ukraina väittää kahden venäläisaluksen uponneen. Videon kuvausaikaa tai -paikkaa ei ole kuitenkaan tiettävästi vahvistettu.

Alusten kyydissä oli Ukrainan tiedustelun väitteiden mukaan sekä miehistöä että kalustoa, kuten BTR-82-panssariajoneuvo.

Ukraina iskenyt voimalla Mustallamerellä

Ukraina on tehnyt loppukesän ja syksyn aikana useita hyökkäyksiä Venäjän Mustanmerenlaivastoa vastaan. Ukrainan kohteina ovat olleet muun muassa sota-alukset, merivoimien infrastruktuuri ja myös laivaston komentokeskus.

Ukraina on Krimillä ja Mustallamerellä hyökännyt lisäksi myös Venäjän strategista ilmapuolustusta, kuten S-400-ilmatorjuntajärjestelmiä, vastaan. 

S-400-ohjusjärestelmän kantama on jopa liki 400 kilometriä, joten niiden peittoalue on merkittävä. Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) on pitänyt S-400-järjestelmien tuhoamista erityisen merkittävänä, sillä se on avannut ilmatilaa Ukrainan iskuille.

– Venäjällä on perinteisesti vahva ilmapuolustus, koska niiden ilmavoimat ovat täysin alivoimaiset länteen verrattuna, Toveri kertoi MTV Uutisille syyskuussa.

Lisää Toverin näkemyksiä Ukrainan tekemistä ohjus- ja dronehyökkäyksistä voi lukea tai katsoa alla olevasta linkistä tai videosta.

Ukraina on kiihdyttänyt iskujaan Mustallamerellä – Pekka Toveri arvioi sotatilannetta 6:19
Näin Pekka Toveri kommentoi Ukrainan Mustanmeren hyökkäyksien kiihtymistä syyskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat