Yöisku merellä? Tämän videon väitetään todistavan räjähdykset Putinin sotalaivojen kyljissä

Yöoperaatio Krimillä: Ukraina väittää videon näyttävän räjähdyksen sotalaivan kyljessä 0:44
Ukrainan julkaisema video väittää näyttävän räjähdyksen sotalaivan tai sotalaivojen kyljessä.

Ukrainan mukaan sen tekemässä merihyökkäyksessä vaurioitui kaksi venäläistä sota-alusta.

Ukrainan armeija väittää hyökänneensä kahta Venäjän Serna-luokan kuljetusalusta vastaan Krimin niemimaan läheisyydessä. Serna-alukset tunnetaan myös nimellä Project 11770.

Ukrainan armeijan sotilastiedustelu jakoi videon väitetystä iskusta. Videolla vaikuttaa näkyvän, miten todennäköisesti vedessä kulkevat tai mahdollisesti juuri sen yläpuolella lentävät alukset tai lennokit räjähtävät väitettyjen venäläisalusten tai -aluksen kyljessä.

Videon kuvausaikaa tai -paikkaa ei ole vahvistettu. Tiedossa ei myöskään ole, miten suuria vaurioita väitetyt hyökkäykset aluksella tai aluksille aiheuttivat. Venäjä ei ole tiettävisti kommentoinut tapausta.

Alusten kyydissä oli Ukrainan tiedustelun väitteiden mukaan sekä miehistöä että kalustoa, kuten BTR-82-panssariajoneuvo.

Venäjä on käyttänyt sodan aikana Serna-aluksia muun muassa kaluston kuljettamiseen Ukrainan Käärmesaarelle, jota se miehitti viime vuoden aikana.

Venäjä on julkisten tietojen mukaan rakentanut omaan käyttöönsä yhteensä kaksitoitsa Serna-alusta. Toukokuussa 2022 Ukraina raportoidusti tuhosi Bayraktar TB2 -dronella yhden Serna-aluksen Käärmesaarella.

Ukraina iskenyt voimalla Mustallamerellä

Ukraina on tehnyt loppukesän ja syksyn aikana useita hyökkäyksiä Venäjän Mustanmerenlaivastoa vastaan. Ukrainan kohteina ovat olleet muun muassa sota-alukset, merivoimien infrastruktuuri ja myös laivaston komentokeskus.

Ukraina on Krimillä ja Mustallamerellä hyökännyt lisäksi myös Venäjän strategista ilmapuolustusta, kuten S-400-ilmatorjuntajärjestelmiä, vastaan. 

S-400-ohjusjärestelmän kantama on jopa liki 400 kilometriä, joten niiden peittoalue on merkittävä. Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) on pitänyt S-400-järjestelmien tuhoamista erityisen merkittävänä, sillä se on avannut ilmatilaa Ukrainan iskuille.

– Venäjällä on perinteisesti vahva ilmapuolustus, koska niiden ilmavoimat ovat täysin alivoimaiset länteen verrattuna, Toveri kertoi MTV Uutisille syyskuussa.

Lisää Toverin näkemyksiä Ukrainan tekemistä ohjus- ja dronehyökkäyksistä voi lukea tai katsoa alla olevasta linkistä tai videosta.

Ukraina on kiihdyttänyt iskujaan Mustallamerellä – Pekka Toveri arvioi sotatilannetta 6:19
Näin Pekka Toveri kommentoi Ukrainan Mustanmeren hyökkäyksien kiihtymistä syyskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat