Ukraina vaatii kumppaneiltaan selitystä siitä, miksi Puolassa epäillään ukrainalaisohjusta – itse valmis todistamaan iskun "venäläisjäljistä"

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Puolan ohjusräjähdystä 3:15
Katso myös: Näin presidentti Sauli Niinistö kommentoi Puolan ohjusräjähdystä

Ukrainan turvallisuusneuvosto kertoo odottavansa kumppanimailtaan lisätietoa siitä, miksi ne epäilevät Puolan räjähdyksestä Ukrainan ilmatorjuntaohjusta. Lisksi se haluaa mukaan ohjustutkimuksiin.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Muun muassa Puolan presidentin Andrzej Dudan ja Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Puolassa kaksi ihmistä eilen tappanut ohjus tuli todennäköisesti Ukrainan ilmapuolustuksesta, kun Ukraina suojautui Venäjän hyökkäykseltä.

Ukraina on syyttänyt räjähdyksestä suoraan Venäjää.

Ukraina haluaa mukaan Puolan ohjustutkintaan 

Ukraina vaatii myös pääsyä paikalle Puolan itäosaan.

– Ukraina pyytää välitöntä pääsyä räjähdyspaikalle, Ukrainan kansallisen puolustusneuvoston sihteeri Oleksi Danilov kirjoitti Twitterissä.

Danilovin mukaan Ukrainan puolustusministeriön ja rajavartiolaitoksen edustajien tulisi päästä paikalle ja osallistua tapahtuman tutkintaan.

Danilovin mukaan Ukraina on valmis luovuttamaan todisteita "venäläisjäljistä", jotka koskevat Venäjää vastaan esitettyjä syytöksiä.

Saksa puolestaan ilmoitti tänään keskiviikkona, että se voi lähettää omia Eurofighter-sotilaskoneitaan auttamaan partioinnissa Puolan yllä.

– Voimme tehdä näin vaikka huomisesta lähtien, jos Puola sitä haluaa, sanoi puolustusministeriön edustaja Christian Thiels.

Thielsin mukaan partiolennot voitaisiin tehdä saksalaistukikohdista käsin, eikä koneita tarvitsisi näin siirtää Puolaan. Partioitava alue sovittaisiin erikseen Puolan kanssa.

Saksan puolustusministerin Christine Lambrechtin oli määrä keskustella asiasta puolalaiskollegansa kanssa vielä tänään.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz varoitti aikaisemmin tänään tekemästä hätäisiä johtopäätöksiä, mutta muistutti samalla, ettei tuhoja olisi tapahtunut, jos Venäjä ei olisi hyökännyt Ukrainaan.

Puolan presidentin mukaan sekä Puolan että Yhdysvaltojen on hyväksyttävä se, Ukraina osallistuu tutkintaan.

Naton pääsihteeri Stoltenberg: Syy joka tapauksessa Venäjän

Vaikka esimerkiksi Jens Stoltenbergin mukaan Puolassa eilen kuolemat aiheuttanut ohjus tuli todennäköisesti Ukrainan ilmapuolustuksesta, Ukrainaa ei voi syyttää tapahtuneesta.

Stoltenberg puhui medialle tiedotustilaisuudessa tänään keskiviikkona Brysselissä sen jälkeen, kun Naton neuvosto eli järjestön korkein päättävä elin oli kokoontunut.

Hän sanoi, että asiaan liittyvät tutkimukset ovat yhä kesken.

Stoltenberg muistutti tilaisuudessa, että Venäjä on hyökännyt Ukrainaan laittomasti eikä puolalaisia uhreja olisi tullut ilman sotaa.

Stoltenberg totesi, että näin ollen hänellä ei ole tietoa laittomasta hyökkäyksestä Nato-maan alueelle. Tämä vaikuttaa hänen mukaansa siihen, miten Naton tulee toimia.

– Meillä ei ole tietoa, että tämä olisi ollut laiton hyökkäys tai että Venäjä suunnittelisi hyökkääviä sotilaallisia toimia Nato-maita vastaan, Stoltenberg sanoi.

Hän muistutti, että Nato on vahvistanut jo läsnäoloaan liittokunnan itäisissä osissa. Stoltenbergin mukaan ohjuksen iskeytymistä Puolaan ei voi myöskään pitää Naton epäonnistumisena, mikäli kyseessä ei ollut hyökkäys, joita vastaan Nato on varautunut puolustautumaan.

Lue myös:

    Uusimmat