MTV Uutiset seurasi Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa torstaina 20. lokakuuta

Putin julisti sotatilalain useille Ukrainalta valtaamilleen alueille, Venäjä evakuoi Hersonista ihmisiä – mikä sotatilanne on nyt? 9:07
Putin julisti sotatilalain useille Ukrainalta valtaamilleen alueille, Venäjä evakuoi Hersonista ihmisiä – haastattelussa Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 20. lokakuuta. 

  • Venäjä julisti sotatilalain neljälle miehitetylle alueelle Ukrainassa 19.10.
  • Venäjä on viime viikkoina tehnyt lukuisia iskuja infrastruktuuriin ja siviilikohteisiin
  • Zelenskyi: 30 prosenttia Ukrainan energialaitoksista tuhottu
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21. syyskuuta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämän artikkelin päivittäminen on päättynyt. Tuoreet tiedot Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa löydät tästä artikkelista.

23.40: Zelenskyi väittää Venäjän asentaneen räjähteitä vesivoimalan patoon

Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi sanoo Venäjän asevoimien miinoittaneen vesivoimalan padon Hersonin alueella Etelä-Ukrainassa. Asiasta uutisoi valkovenäläinen Nexta.

Zelenskyin mukaan räjähdys johtaisi nopeasti tulviin yli 80:ssa asutuskeskuksessa Hersonin alueella.

Padon räjäyttäminen vaikeuttaisi myös vedenjakelua eteläisessä Ukrainassa ja saattaisi estää veden käyttämisen Zaporizhzhjan ydinvoimalan jäähdyttämiseen.

22.28: Zelenskyi: Ukrainalla ei ole mitään tekemistä Kertshinsillan räjähdyksen kanssa

Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi sanoo, että Ukrainalla ei ole mitään tekemistä Kertshinsalmen sillan räjähdyksen kanssa.

– Emme todellakaan käskeneet sitä, ainakaan minun tietääkseni, Zelenskyi sanoo kanadalaisen CTV Newsin haastattelussa.

21.39: Yhdysvaltain ulkoministeriö: Iranin sotilaat auttoivat venäläisiä dronejen käytössä Krimillä

Yhdysvaltain ulkoministeriöstä kerrotaan, että Iranin sotilaita olisi ollut paikan päällä Krimillä auttamassa venäläisiä dronejen käytössä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Droneja käytettiin Kiovan pommituksissa kuluvalla viikolla.

20.27: Lymanista löytyi yli sadan ihmisen ruumiit, suurin osa siviilejä

They Kyiv Independentin mukaan Lymanin kaupungista on löytynyt alueen poliisin mukaan 146 ihmisen ruumiit. Kuolleista on lehden mukaan 111 siviilejä ja 35 sotilaita. Lisäksi Donetskin alueen vapautetuista asutuskeskuksista on löydetty 58 joukkohautapaikkaa, poliisi kertoo.

20.19: Uhka Venäjän uusista hyökkäyksistä Valko-Venäjän alueelta kasvanut

Ukrainan mukaan uhka Venäjän uusista hyökkäyksistä Valko-Venäjän alueelta on kasvanut.

Ukrainan pääesikunnan apulaiskomentaja Oleksi Hromovin mukaan Venäjän ja Valko-Venäjän poliittisen ja sotilasjohdon aggressiivinen retoriikka on kiihtynyt.

Viime viikon alussa Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka väitti Ukrainan valmistelevan hyökkäystä sen alueelle ja ilmoitti Venäjän ja Valko-Venäjän ottavan käyttöön yhteiset "alueelliset puolustusjoukot".

Viime lauantaina Valko-Venäjän puolustusministeriö puolestaan kertoi ensimmäisten venäläissotilaiden saapuneen Valko-Venäjälle osaksi maiden yhteisiä joukkoja.

20.00: Iranin tuki Venäjälle "valitettavaa", sanoo Britannian ulkoministeri

Britannian ulkoministeriö kritisoi Iranin tukea Venäjän sotatoimille Ukrainassa.

– Iranin tuki Putinin brutaalille ja laittomalle sodalle Ukrainaa vastaan on valitettavaa, ulkoministeri James Cleverly sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Britannia on ilmoittanut asettavansa pakotteita Iranin sotilasjohdolle ja yhtiölle, joiden se sanoo olevan mukana iranilaisten dronejen toimittamisessa Venäjälle.

– Tämä on selkeä todiste Iranin roolista globaalin turvallisuuden horjuttajana.

18.18: Ukraina: Uuden hyökkäyksen uhka Valko-Venäjältä kasvanut 

Ukrainan mukaan uhka Venäjän uusista hyökkäyksistä Valko-Venäjän alueelta on kasvanut.

Ukrainan pääesikunnan apulaiskomentaja Oleksiy Gromovin mukaan Venäjän ja Valko-Venäjän poliittisen ja sotilasjohdon aggressiivinen retoriikka on kiihtynyt.

Viime viikon alussa Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka väitti Ukrainan valmistelevan hyökkäystä sen alueelle ja ilmoitti Venäjän ja Valko-Venäjän ottavan käyttöön yhteiset "alueelliset puolustusjoukot".

Viime lauantaina Valko-Venäjän puolustusministeriö puolestaan kertoi ensimmäisten venäläissotilaiden saapuneen Valko-Venäjälle osaksi maiden yhteisiä joukkoja.

17.33: Tshetshenian johtaja Kadyrovin teinipojat sotivat Ukrainassa

Tshetshenian ohtaja ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin liittolainen Ramzan Kadyrov kertoo Telegramissa, että hänen kolme teini-ikäistä poikaansa sotivat Ukrainassa. Asiasta kertoo Newsweek.

Kadyrov kertoo poikien päässeen lähelle vihollisasemia ja antaneen tulitukea eteneville taistelijoille.

Kadyrovin pojat ovat 14-, 15- ja 16-vuotiaita.

14.31: EU lätkäisi Iranille pakotteita Ukrainassa tehtyjen lennokki-iskujen vuoksi

EU-maat ovat asettaneet uusia pakotteita Irania vastaan, kertoo EU:n neuvoston puheenjohtajamaa Tshekki. Pakotelistalle joutuu muun muassa kolme iranilaista henkilöä.

Pakotteet johtuvat Iranin Venäjälle toimittamista lennokeista, joita on käytetty viime viikkoina useisiin iskuihin Ukrainassa.

Niillä on isketty muun muassa pääkaupunki Kiovaan. Ukraina on jo ilmoittanut harkitsevansa diplomaattisiteiden katkaisua Iraniin.

Aiemmin tällä viikolla EU-maat asettivat uusia pakotteita Iranille 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuoleman takia. Pakotelistalle joutui jäseniä muun muassa turvallisuusjoukoista, jotka ovat tukahduttaneet Aminin kuoleman synnyttämiä protesteja. (STT)

13.24: Ukrainan armeija: Iranilaiset kouluttajat opettavat venäläisiä käyttämään kamikaze-lennokkeja

Ukrainan armeijan pääesikunnan mukaan iranilaiset kouluttajat opettavat venäläisiä joukkoja käyttämään kamikaze-lennokkeja, uutisoi Kyiv Independent. Sen mukaan Iranin johto on sopinut kouluttajien lähettämisestä. 

Lehden mukaan koulutus koskee iranilaisvalmisteisten Shahed-136- ja Arash-2-lennokkien käyttöä. 

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of Warin mukaan Venäjä on ostanut myös määrän Arash-2-lennokkeja, jotka ovat vielä tuhoisampia kuin Shahed-136-lennokit. 

12.32: ISW: Venäjällä asetetut valmiustilat osa Putinin näytelmää, jolla valmistellaan kansaa uusiin rajoituksiin

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti keskiviikkona sotatilan neljälle miehitetylle alueelle Hersoniin, Zaporizhzhjaan, Luhanskiin ja Donetskiin.

Ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi, että vaikka sotatila julistettiin virallisesti vain miehitetyille alueille, luo se pohjaa myös tuleville sotatoimien laajentamisille, kuten liikekannallepanolle ja sisäisille rajoituksille Venäjällä.

Putinin sanavalinnat jättivät oven raolleen uusille rajoituksille, "jos ne nähdään pakollisiksi sotatilan aikana".

Lisäksi lukuisat Venäjän alueet asetettiin eri asteisiin "valmiustiloihin", mukaan lukien keskinen federaatiopiiri, jossa pääkaupunki Moskova sijaitsee. Valmiustilan aikana viranomaisilla on enemmän oikeuksia puuttua muun muassa ihmisten liikkumiseen ja kokoontumiseen.

Putin ei kertonut yksityiskohtaisesti, mitä Venäjällä asetetut valmiustilat pitävät sisällään, mutta myönsi aluehallinnoille ja kuvernööreille hätätilan nojalla laajat oikeudet valmistella listaa asioista, jotka ne näkevät tarpeellisiksi toimiksi. Putin antoi lauantaihin asti aikaa pyyntöjen toimittamiseen.

ISW:n mukaan toimet tulevat todennäköisesti ainakin osittain suoraan Kremlistä, mutta näin ne vaikuttavat tulevan aluehallinnoilta.

Kyse voi olla Putinin vastuunpakoilusta, sillä hän siirtää kansalaisiin kohdistuvat, todennäköisesti epämieluisiksi koetut rajoitukset muiden viranomaisten niskoille.

9.36: Venäjän vetäytyminen Dnepr-joen länsipuolelta nojaisi ponttooniveneisiin 

Venäjän hyökkäystä Ukrainaan johtavan komentajan Sergei Surovikinin kommentit Hersonin alueen "vaikeasta tilanteesta" viittaavat luultavasti vetäytymissuunnitelmiin, arvioi Britannian sotilastiedustelu.

Brittitiedustelu arvioi, että venäläisviranomaiset harkitsevat vakavasti joukkojensa suurta vetäytymistä Dnepr-joen länsipuolelta.

Tiedustelun mukaan Venäjä joutuisi turvautumaan pitkälti ponttooniveneisiin jokea ylittäessään. Ukraina on jo aiemmin onnistunut vaurioittamaan Antonivkan siltaa, joka toimii pääväylänä joen yli lähellä Hersonin kaupunkia.

Brittitiedustelu pitää komentajan tiistaina kertomia negatiivisia uutisia hyökkäyksestä erittäin epätavallisina.

Myös ajatushautomo Institute for the Study of War arvioi Surovikinin puheiden pohjustavan vetäytymistä, joka jättäisi Hersonin kaupungin ukrainalaisjoukkojen käsiin.

08.07: EU valmis asettamaan lisää pakotteita Iranille lennokkien takia

Iranille on todennäköisesti luvassa lisää EU-pakotteita, koska maassa valmistettuja lennokkeja on käytetty Ukrainan sodassa.

Financial Times -lehden mukaan EU-johtajat pääsivät maanantaina jo periaatesopimukseen siitä, että Iranille asetetaan pakotteita Venäjälle toimitettujen hyökkäyslennokkien takia. Iranilaisvalmisteisia lennokkeja on käytetty Venäjän tekemissä iskuissa ympäri Ukrainaa.

EU:n ulkosuhteista vastaavan Josep Borrellin edustaja Nabila Massrali sanoi eilen, että EU on saanut kerättyä tarpeeksi todisteita Irania vastaan ja on valmis vastaamaan tiukasti Iranille.

EU-maat kokoontuvat tänään huippukokoukseen Brysselissä.(STT)

8.05: ISW: Venäjä aikoo iskeä Kakhovkan vesivoimalaan 

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi, että Venäjä pyrkii vaikuttamaan informaatioympäristöön perustellakseen Hersonista vetäytymistä.

Osana tätä vaikuttamista Venäjä muokkaa olosuhteita otollisiksi iskulle Kakhovkan vesivoimalaan.

Hyökkäyssodan johtoon asetettu uusi komentaja Sergei Surovikin väitti tiistaina venäläismedian haastattelussa, että Ukraina suunnittelisi iskua vesivoimalan padolle, mikä voisi aiheuttaa tuhoisan tulvan Hersonin maakunnassa.

ISW:n mukaan tämä on osa Venäjän pyrkimystä luoda narratiivia ja syyttää mahdollisesta iskusta Ukrainaa. Padon tuhoamalla Venäjä uskonee voivansa perustella joukkojensa vetäytymistä, ja estää tai hidastaa ukrainalaisjoukkojen etenemistä joen yli.

Tällä Venäjä kykenisi peittelemään kotiyleisöltään joukkojensa nöyryyttävää epäonnistumista ja se saisi lisätukea tarinalleen Ukrainasta "terroristivaltiona, joka tappaa siviilejä".

5.05: Ukraina kannustaa kansalaisiaan vähentämään sähkönkulutusta – suuri osa energiainfraa tuhoutunut iskuissa 

Valtion energiayhtiö Ukrenergo tiedotti keskiviikkona, että torstaista alkaen se tarvitsee kansalaisilta "ymmärrystä ja tukea" ja että sähkönkulutusta saatetaan rajoittaa aamuseitsemän ja iltakymmenen välisenä aikana.

Yhtiö pyysi ihmisiä lataamaan puhelimet ja varavirtalähteet, varaamaan vettä, taskulamppuja ja pattereita aamuseitsemään mennessä sekä varautumaan viilenevään säähän lämpimillä sukilla ja peitoilla sekä halauksilla perheen ja ystävien kesken.

Kyiv Independentin mukaan myös presidentin kansliasta kerrottiin eilen, että tästä päivästä alkaen sähköntuotanto on hyvin rajoitettua ja että sähkökatkojen todennäköisyys kasvaa, jos kulutus ei vähene vastaamaan tuotantoa.

Venäjän ohjus- ja lennokki-iskut ovat tuhonneet Ukrainan energiantuotantolaitoksia. Kyiv Independent kertoo, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi aiemmin tällä viikolla noin kolmanneksen maan voimalaitoksista tuhoutuneen tai vahingoittuneen Venäjän iskuissa.

Keskiviikkoiltaisessa viestissään kansalle Zelenskyi sanoi, että Venäjä oli päivän aikana jälleen tuhonnut kolme voimalaitosta. Hän painotti, että hallinto tekee kaiken voitavan palauttaakseen energiantuotannon tavanomaiselle tasolle.

– Se kuitenkin vie aikaa ja vaatii yhteisiä ponnisteluja. Huomenna (torstaina) niitä tarvitaan vielä aiempaakin enemmän.

Presidentti lupasi sekä hallituksen että aluehallintojen antavan asiasta lisätietoa ja ohjeistusta. Yleisviesti on hänen mukaansa se, että sähkön kuluttamisessa täytyy olla erityisen varovainen aamuseitsemästä alkaen.

Presidentti lupasi hallinnon valmistautuvan kaikkiin mahdollisiin skenaarioihin talven varalle. Oletuksena hänen mukaansa on, että Venäjä kohdistaa iskujaan voimalaitoksiin niin kauan kunnes Ukraina kumppaneidensa avulla kykenee ampumaan alas kaikki vihollisen ohjukset ja lennokit.

(STT)

KESKIVIIKKO 19.10.

23.51: Yhdysvalloissa nostettu syytteitä teknologian laittomasta viennistä Venäjälle

Yhdysvalloissa kymmenkuntaa henkilöä ja useita yhtiöitä syytetään osallisuudesta teknologian laittomasta myynnistä ja viennistä Venäjälle, kertoo Yhdysvaltain oikeusministeriö.

Ministeriön mukaan kyseessä on teknologiaa, jotka voivat olla siviili- tai sotilaskäyttöön.

Osa tuotteista on löydetty Ukrainasta. Toinen osa taas saatiin kiinni ennen kuin se saapui Venäjälle.

23.27: Biden: Putin vaikeassa tilanteessa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo, että Vladimir Putin on uskomattoman vaikeassa tilanteessa.

– Minusta se heijastaa sitä, että hänen ainoa käytettävissä oleva keinonsa on yksittäisten Ukrainan kansalaisten pahoinpiteleminen ja yritys pelotella heidät antautumaan.

Bidenin mukaan antautumista ei ole tulossa.

Voit lukea lisää keskiviikon tapahtumista Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan tästä artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat