Ukrainan varapuolustusministeri: Ukraina hyökkää ja puolustaa samanaikaisesti eri suuntiin – MTV seurasi sotaa

MTV Santahaminassa – sotilasprofessori kertoo Ukrainan vastahyökkäyksestä 11:26
Käynnistääkö Ukrainan vastahyökkäys dominoefektin? Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori vastaa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 14. kesäkuuta 2023.

  • Tiettävästi ensimmäinen suomalainen on kuollut Ukrainan sodassa 
  • Zelenskyi: Ukrainan vastahyökkäys on käynnissä
  • Tass: Tuhansia ihmisiä evakuoitu Kahovkan padon tuhoutumisen vuoksi
  • Venäläiset sotabloggaajat: Ukraina hyökkää voimakkaasti Zaporizhzhjan alueella
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

 

23.43: Raivokkaita taisteluja Ukrainan eturintamilla – miinat hidastavat hyökkäystä etelässä

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maljar puhui keskiviikkoiltana Ukrainan televisiossa. 

– Ukrainan hyökkää useilla rintamilla, mutta myös Venäjä suorittaa hyökkäyksiä useisiin suuntiin. Me hyökkäämme ja puolustamme samanaikaisesti, mutta eri suunnilla. 

– Venäjä yrittää pysäyttää Ukrainan hyökkäykset lisäämällä ilmaiskuja ja tykistötulta. Vihollinen kättää myös aktiivisesti panssarintorjunaohjuksia ja itsemurha-droneja pysäyttääkseen hyökkäyksemme ja aiheuttaakseen vahinkoja.

Maljar jatkoi, että Ukrainan joukoilla on vaikeuksia edetä etelässä miinakenttien vuoksi, tästä huolimatta joukot hänen mukaansa etenevät hitaasti mutta varmasti. 

Ukrainan asevoimien mukaan Venäjä oli tehnyt 37 ilmaiskua ja tulittanut 32 kertaa Ukrainan joukkojen asemia ja alueita. Asiasta kirjoitti muun muassa CNN.

21.44: Valko-Venäjän oppositiojohtaja kehottaa maailmaa tuomitsemaan Venäjän taktisten ydinaseiden sijoittamisen Valko-Venäjälle

Maanpaossa oleva Valko-Venäjän oppositiojohtaja Sviatlana Tsikhanouskaya vetoaa globaalia yhteisöä "reagoimaan voimakkaasti" Venäjän taktisten ydinaseiden sijoittamiseen Valko-Venäjälle.

Valko-Venäjän presidentin Aleksandr Lukashenkon mukaan aseiden siirtäminen alueelle on alkanut ja Valko-Venäjä on jo saanut Venäjältä taktisia ydinaseita. Oppositiojohtaja sanoi, että hanke "luo vakavan uhan Valko-Venäjän alueelliselle turvallisuudelle ja asettaa meidät vaaralliselle tielle ydinvoiman eskaloitumiseen". Asiasta kirjoitti CNN.

17.30: Kyiv Independent: Tshetsheenijoukkojen komentajan kerrotaan haavoittuneen

Venäjän riveissä taistelevien tshetsheenijoukkojen komentajan Adam Delimkhanovin kerrotaan haavoittuneen. Asiasta uutisoi muun muassa ukrainalaislehti Kyiv Independent viitaten Venäjän kansallismielisen LDPR-puolueen välittämiin tietoihin.

On epäselvää, missä olosuhteissa hän haavoittui tai missä hän tällä hetkellä on.

Erään ukrainalaislähteen mukaan Delimkhanov olisi kuollut Zaporizhzhjan alueella käydyissä taisteluissa. LDPR on kiistänyt väitteen.

Delimkhanov on Venäjän duuman jäsen ja Tshetshenian johtajan Ramzan Kadyrovin läheinen liittolainen.

17.00: Stoltenberg: "Mitä enemmän Ukraina saavuttaa, sitä parempi käsi sillä on neuvottelupöydässä"

Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan mitä enemmän Ukraina saavuttaa, sitä todennäköisemmin Venäjän presidentti Vladimir Putin Stoltenbergin mukaan tajuaa, että hän ei voi voittaa taistelukentällä ja joutuu neuvottelemaan rauhan solmimiseksi.

– Mitä enemmän Ukraina saavuttaa vastahyökkäyksellään, sitä parempi käsi heillä tulee olemaan neuvottelupöydässä Venäjän kanssa, sanoo Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tiedotustilaisuudessa. 

Hän totesi, että Ukraina on saanut saavutuksia ja onnistunut vapauttamaan alueita venäläisiltä, mutta arvioi, että maan vastahyökkäyksen näkeminen sodan käännekohtana on toistaiseksi liian aikaista.

(STT)

15.30: Tass: Venäjän duuma hyväksyi lain, joka sallii vankien rekrytoimisen sotaan

Venäjän duuma on hyväksynyt lain, jonka nojalla maan puolustusministeriö voi rekrytoida vankeja taistelemaan Ukrainaan, kertoo Venäjän valtion uutistoimisto Tass Reutersin mukaan.

Aiemmin palkkasotilasryhmä Wagner on rekrytoinut huomattavan määrän vankeja rintamalle.

14.47: Venäjä: Ukrainan hyökkäykset epäonnistuivat kolmella suunnalla

Ukrainan hyökkäykset kolmessa suunnassa ovat epäonnistuneet viimeisen vuorokauden aikana, väittää Venäjän puolustusministeriö uutistoimisto Reutersin mukaan.

Venäjä väittää lisäksi ukrainalaisjoukkojen kärsineen raskaita henkilöstö- ja kalustotappiota.

Tietoja ei ole vahvistettu.

Sota-asiantuntijat ovat laajalti arvioineet, että Ukraina hyökkää parhaillaan ainakin kolmessa suunnassa: Etelä-Ukrainan Zaporizhzhjan ja Donetskin alueilla sekä Itä-Ukrainan Bahmutin kaupungin ympäristössä.

13.23: Putinilta yllättävä väite: Venäjä on menettänyt yli 50 panssarivaunua Ukrainan "massiivisessa" hyökkäyksessä

Venäjä on menettänyt Ukrainassa kesäkuussa 54 panssarivaunua, väitti presidentti Vladimir Putin tiistaina keskustellessaan Venäjä-mielisten sotabloggaajien kanssa.

Putin väitti samassa yhteydessä Ukrainan menettäneen kesäkuussa 160 panssarivaunua. Putin kuvailee Ukrainan hänen mukaansa sunnuntaina 4. kesäkuuta aloittamaa vastahyökkäystä "massiiviseksi".

Ukraina on väittänyt Venäjän menettäneen kesäkuun aikana 141 panssarivaunua, joista kahdeksan Putinin kommenttien julkisuuteen tulemisen jälkeen. Ukrainankaan väitteitä Venäjän kalustotappioista ei ole vahvistettu.

Putin on puhunut hyvin harvoin yksityiskohtaisesti Venäjän Ukrainassa kärsimistä tappioista. Presidentti Putinin antamien tappiolukujen luotettavuus on luonnollisesti kyseenalainen.

Vaikka Putinin antamia lukuja Venäjänkään antamista vaunutappioista ei ole pystytty vahvistamaan, lienee todennäköistä, ettei Putin ainakaan liioitellut maansa kärsimiä kalustotappioita, jollei hän sitten halunnut paisutella Ukrainan hyökkäyksen kokoa.

12.35: Useita siviilejä kuollut Venäjän iskuissa ympäri Ukrainaa

Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja 13 haavoittunut Etelä-Ukrainan Odessaan tehdyssä ohjusiskussa, viranomaiset kertovat.

Viranomaisten mukaan Venäjä iski satamakaupunkiin varhain tänään neljällä Kalibr-ohjuksella. Yksi ohjus osui vähittäiskaupan varastorakennukseen, jossa nyt tiedossa olevat kolme kuollutta olivat.

Aamulla myös Donetskin alueella kuoli kolme siviiliä Venäjän iskuissa, viranomaiset kertoivat. Ukraina kertoi myös, että eilen Koillis-Ukrainan Sumyssa lähellä Venäjän rajaa kuoli kuusi siviiliä, kun Venäjän joukot tulittivat kuorma-autoa.

Myös Venäjän eilen Kryvyi Rihiin tekemän ohjusiskun uhriluku on noussut. Iskussa kuoli tällä tietoa 12 ihmistä.

(STT)

12.03: Venäjä: Ukrainassa sotivan tsetseenidivisioonan komentaja on haavoittunut

Venäjän Ukrainassa taistelevien tsetseenijoukkojen korkea-arvoinen komentaja Adam Delimkhanov on haavoittunut, väittää Venäjän duuman parlamentin tiedotusosasto uutistoimisto Reutersin mukaan.

Delimkhanov on sekä Venäjän duuman jäsen että Venäjän kansalliskaartin tsetseenidivisioonan komentaja.

Tiedossa ei ole, miten Delimkhanov haavoittui tai kuinka vakava hänen tilanteesta on.

Delimkhanovia pidetään laajalti Ramzan Kadyrovin jälkeen merkittävimpänä tsetseeniviranomaisena, Reuters kirjoittaa.

10.08: USA julkaisi uusimman sotilasapupaketin sisällön

Yhdysvaltain puolustusministeriö on julkaissut tuoreimman Ukrainan sotilasapupaketin sisällön julkisen osan. Tiedossa ei ole, sisältääkö sotilasapupaketti myös muita kuin listattuja asioita.

Paketti sisältää muun muassa 15 Bradley-rynnäkköpanssarivaunua, kymmenen Stryker-panssariajoneuvoa, 22 miljoonaa kiväärinammusta ja kranaattia, ilmatorjuntaohjuksia, HIMARS-raketinheittimen ammuksia ja muita sotilasvarusteita.

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan apupaketin arvo on noin 325 miljoonaa dollaria.

Päivitystä korjattu 14.6. kello 11.58: Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan apupaketin arvo on noin 325 miljoonaa dollaria, ei 325 dollaria.

9.53: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 680 sotilasta ja kahdeksan panssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 680 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kahdeksan panssarivaunua, 11 panssariajoneuvoa ja 19 tykkiä tai raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.37: Brittitiedustelu: Venäjän ilmavoimat ovat heränneet torjumaan Ukrainan maahyökkäyksiä Etelä-Ukrainassa

Venäjän ilmavoimat ovat viimeisen kahden viikon aikana lisänneet taktisia ilmahyökkäyksiään Etelä-Ukrainassa, arvioi Britannian puolustusministeriö julkisessa tiedustelukatsauksessaan.

Syy lisääntyneille ilmaiskuille on ilmeinen, Britannia lisää. Kyse on "lähes varmasti" Ukrainan hyökkäysoperaatioiden lisääntymisestä Etelä-Ukrainassa.

Ukrainalla on maan eteläosissa käynnissä ainakin kaksi vastahyökkäysoperaatiota Zaporizhzhjan ja Donetskin alueilla.

Putinin hävittäjille ilmaherruus on vain unelma - asiantuntijat kertovat miksi ilmasota on kompuroinut 7:46
Putinin hävittäjille ilmaherruus on vain unelma – asiantuntijat kertovat miksi ilmasota on kompuroinut. Juttu on elokuulta.

9.34: Medvedev: "Moraaliset rajat" eivät enää estä Venäjää räjäyttämästä vedenalaisia kaapeleita

Venäjällä ei ole enää "moraalisia rajoja", jotka estäisivät sitä räjäyttämästä vihollisten vedenalaisia kommunikaatiokaapeleita, sanoo maan turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev Reutersin mukaan.

Medvedevin mukaan tilanne on tämä siksi, että länsimaat ovat hänen mukaansa vastuussa Nord Stream -maakaasuputkien tuhoutumisesta.

Varmaa tietoa Nord Stream -putkien tuhon syystä ei ole. Eri tahot ovat väittäneet, että taustalla voi olla joko Venäjä- tai Ukraina-mielinen toimija. Sekä Ukraina että Venäjä ovat kiistäneet osallisuutensa.

8.21: Panssariupseerit vertaavat Ukrainan hyökkäystä Kurskin suurtaisteluun: Kahden asian pitää riittää, jottei Ukrainalle käy kuin Saksan rynnäkölle

Ukrainan vastahyökkäyksellä ei ole "oikotietä onneen", toteaa panssariprikaatin ex-komentaja Pekka Toveri MTV Uutisten puhelinhaastattelussa.

Lausunto on Toverin arvio Ukrainan ilmeiseen haluun tehdä läpimurto Etelä-Ukrainassa. Jos operaatio onnistuisi, mullistaisi se taistelukentän: Venäjän maasilta Krimille olisi poikki ja Ukrainaa miehittävät venäläisjoukot olisi lyöty kahtia.

Edessä on kuitenkin noin 20–30 kilometriä venäläisten linnoitettuja, miinoitettuja ja raskaasti aseistettuja puolustusvyöhykkeitä. Ukraina on väittänyt edenneensä muutamia kilometrejä. Jos lausunto pitää paikkansa, ei Ukraina taistele vielä Venäjän pääpuolustusasemista.

– Ei ole Ukrainalla helppoa. Venäläiset perinteisesti osaavat linnoittaa ja suluttaa (miinoilla), Toveri summaa.

8.15: ISW: Ukraina on edennyt kolmella alueella

Ukrainan vastahyökkäys jatkuu ainakin kolmella rintamasuunnalla, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyar väitti, että ukrainalaisjoukot etenivät Itä-Ukrainan Bahmutin kaupungin pohjois- ja eteläpuolella 200–250 metriä viimeisen vuorokauden aikana.

Etelä-Ukrainan Zaporizhzhjan ja Donetskin alueilla Ukraina pääsi päivässä eteenpäin 500–1 000 metriä, väitti varapuolustusministeri. 

ISW kuvailee ukrainalaisjoukkojen etenemistä "rajoitetuksi". 

Suomen entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri totesi MTV Uutisille kuluvalla viikolla Ukrainan hyökkäyksen olevan vielä tunnusteluhyökkäysvaiheessa.

Toveri sanoi uskovansa, että hyökkäyksen pääsuunta selvinnee 1–2 viikon kuluessa.

7.05: Kolme kuollut ohjusiskussa Odessassa

Ukrainan armeija väittää kolmen ihmisen kuolleen Venäjän tekemässä ohjusiskussa Odessassa Ukrainan eteläosissa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Odessa on satamakaupunki, joka sijaitsee Mustanmeren rannalla.

20.22 Tass: Tsetseenijoukko puolustamaan Venäjän Belgorodia

Tšetšenian tasavallan presidentti Ramzan Kadyrov väittää, että Venäjän puolustusministeriön Zapad-Akhmat-pataljoonan taistelijat osallistuvat taisteluihin Belgorodin raja-alueilla.

Hänen mukaansa kahden alueen viranomaiset ovat jo kehittäneet tehokkaimmat raja-alueiden turvallisuutta parantavat yhteistyökeinot.

– Olen varma, että Zapad-Akhmat-pataljoonan hyvän taistelukyvyn vuoksi yksikölle asetetut tavoitteet saavutetaan ilman suuria ponnistuksia, sanoo Kadyrov.

19.57: Putin: Ukrainan tappiot ovat olleet massiivisia

Venäjän presidentti Vladimir Putin kuvaili tiistaina Ukrainan vastahyökkäyksessään kärsimiä tappioita massiivisiksi.

– Heidän tappionsa alkavat lähestyä luokkaa, jota voi kuvailla katastrofaalisena, Putin sanoi venäläistoimittajille.

Putinin mukaan Ukraina on pyrkinyt etenemään useilla eri alueilla eturintamassa.

Tiedotustilaisuudessa Putin myös sanoi Venäjän joukkojen kärsivän ammus- ja lennokkipulasta Ukrainassa.

(STT)

Lue lisää tiistain sotatapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat