Putinilta yllättävä väite: Venäjä on menettänyt yli 50 panssarivaunua Ukrainan "massiivisessa" hyökkäyksessä

Putinilta yllättävä väite Venäjän tappioista 1:02
Näin Putin kommentoi Venäjän tappioita keskustellessaan Venäjä-mielisten sotabloggaajien kanssa.

Venäjä on menettänyt Ukrainassa kesäkuussa 54 panssarivaunua, väitti presidentti Vladimir Putin tiistaina keskustellessaan Venäjä-mielisten sotabloggaajien kanssa.

Putin väitti samassa yhteydessä Ukrainan menettäneen kesäkuussa 160 panssarivaunua. Putin kuvailee Ukrainan hänen mukaansa sunnuntaina 4. kesäkuuta aloittamaa vastahyökkäystä "massiiviseksi".

Ukraina on väittänyt Venäjän menettäneen kesäkuun aikana 141 panssarivaunua, joista kahdeksan Putinin kommenttien julkisuuteen tulemisen jälkeen. Ukrainankaan väitteitä Venäjän kalustotappioista ei ole vahvistettu.

Putin on puhunut hyvin harvoin yksityiskohtaisesti Venäjän Ukrainassa kärsimistä tappioista. Presidentti Putinin antamien tappiolukujen luotettavuus on luonnollisesti kyseenalainen.

Vaikka Putinin antamia lukuja Venäjänkään antamista vaunutappioista ei ole pystytty vahvistamaan, lienee todennäköistä, ettei Putin ainakaan liioitellut maansa kärsimiä kalustotappioita, jollei hän sitten halunnut paisutella Ukrainan hyökkäyksen kokoa.

Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla 0:28
Räjähdys väitetyn venäläistankin kyljessä: Ohjus ehtii vain vilahtaa videolla. Ukrainan armeija julkaisi vahvistamattoman videon elokuussa 2022.

Hylättyjä Leopardeja

Venäjä on julkaissut Ukrainan vastahyökkäyksistä paljon julkisuutta saanutta kuva- ja videomateriaalia, joissa näkyy muun muassa tuhoutuneita, vaurioituneita tai hylättyjä Leopard 2A6-panssarivaunuja, Bradley-rynnäkkövaunuja ja Suomen Ukrainalle luovuttamia Leopard 2R -miinanraivausvaunuja.

Ukrainan kärsimistä länsikalustotappioista on keskusteltu runsaasti, mutta edes Venäjän itse julkaisema kuvamateriaali ei tue väitettä, jonka mukaan Ukraina olisi menettänyt kesäkuussa 160 panssarivaunua. Toki kaikista vaunutappioista ei ole tapana julkaista kuvaa.

Putin saattaa järjestelmällisesti puhua potaskaa Ukrainan kärsimistä tappioista kuvatakseen vastahyökkäyksen epäonnistuneeksi ja vaikuttaakseen länsimaiden antamaan aseapuun, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Entinen Venäjän armeijan upseeri, äärinationalisti Igor Girkin puolestaan ISW:n mukaan väitti, että Putinin kommentit Ukrainan tappioista ovat merkki siitä, että maan puolustusministeriö syöttää presidentille yhä valheellista tietoa taistelutapahtumista.

Palkkasotilasryhmä Wagnerin johtaja, puolustusministeriön kestokriitikko Jevgeni Prigozhin puolestaan totesi Ukrainan kärsimien länsikalustotappioiden olevan tavallisia taistelutappioita.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon, jossa väitetään Ukrainan Leopard 2 -panssarivaunun tuhoutuneen Zaporizhzhian alueella 0:50
Tuhoutunutta, vaurioitunutta ja hylättyä Ukrainan panssarikalustoa Zaporizhzhjan alueella. Yhdysvaltalaismedia Washington Post sanoo vahvistaneensa Venäjän puolustusministeriön julkaiseman videon aitouden. Video on julkaistu 9. kesäkuuta.

Putin: "Julkisuuden henkilöt" vaativat liikekannallepanoa

Putin sanoi sotakommentaattoreille, että jotkut venäläiset "julkisuuden henkilöt" vaativat maahan uutta liikekannallepanoa, mutta presidentin mukaan "tänään" sille ei ole tarvetta.

Venäjä julisti syksyllä liikekannallepanon, jonka avulla se pystyi täydentämään raskaita tappioita kärsineitä yksiköitään.

Venäjä-tuntijoiden mukaan toinen liikekannallepano on poliittinen riski, jonka Putin mieluummin välttäisi. On myös väitetty, että Venäjällä on käynnissä jatkuva niin sanottu hiljainen liikekannallepano, minkä lisäksi maan armeija pyrkii jatkuvasti rekrytoimaan vapaaehtoisia.

Sotilasprofessori kertoo karttojen avulla, mitä Ukraina tekee seuraavaksi 3:11
Sotilasprofessori kertoo karttojen avulla, mitä Ukraina tekee seuraavaksi.

Toveri: 1–2 viikossa Ukraina hyökkää voimalla

Sota-asiantuntijat ovat laajalti katsoneet Ukrainan aloittaneen aiempaa voimakkaammat maahyökkäykset Etelä-Ukrainan Zaporizhzhjassa ja Donetskissa kesäkuun ensimmäisen viikonlopun aikana. 

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on myöntänyt vastahyökkäyksen olevan käynnissä.

Ukraina hyökkää Etelä-Ukrainan lisäksi ainakin Itä-Ukrainan Bahmutin ympäristössä. 

Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) arvioi tällä viikolla MTV Uutisten puhelinhaastattelussa, että Ukrainalla tekee tässä vaiheessa tunnusteluhyökkäyksiä.

– Ei ole nähty keskitettyä voimankäyttöä. Näkyy maksimissaan kompanian hyökkäyksiä. Pataljoona on minimi, jolla tehdään vaikutusta. Se, mihin isolla voimalla isketään, selviää 1–2 viikossa, hän jatkaa.

Ukraina julkaisi videon: Venäläisten väitetään pakenevan asemistaan Zaporizhzhjassa 1:00
Ukraina on julkaissut videon, jossa se väittää näkyvän, miten venäläisjoukot pakenevat Zaporizhzhjan alueella vastahyökkäyksen aikana kesäkuussa. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat