Ukraina-kohu yltyy: Valkoiselta talolta vaaditaan Trumpin puheluun liittyviä asiakirjoja oikeusteitse – "Näyttää siltä, että presidentti on valinnut uhman ja peittelemisen tien"

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kysyi presidentti Donald Trumpilta polittisesta myrskystä, joka on ollut käynnissä Trumpin valinnasta alkaen 3:59
Katso video: MTV:n kirjeenvaihtaja Mari Karppinen esitti presidentti Sauli Niinistön ja presidentti Donald Trumpin lehdistötilaisuudessa tiukkoja kysymyksiä

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin virkarikossyytetutkintaa johtava kongressin edustajainhuoneen komitea vaatii oikeusteitse Valkoista taloa luovuttamaan kohuttuun Ukraina-puheluun liittyvät asiakirjat tutkinnan tueksi.

Komiteaan kuuluvat edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff, valvontakomitean puheenjohtaja Elijah Cummings ja ulkoasiainkomitean puheenjohtaja Eliot Engel.

Puheenjohtajat kertovat lausunnossaan, että he ovat lähettäneet Valkoisen talon kabinettipäällikölle Mick Mulvaneylle kirjeen, jossa asiakirjoja vaaditaan luovutettavaksi.

Komitea kertoo lausunnossaan, ettei Valkoinen talo ei ole luvannut lähettää asiakirjoja vapaaehtoisesti tai edes vastannut komitean pyyntöihin, joten komitealle ei ole jäänyt muuta keinoa kuin vaatia asiakirjoja oikeusteitse.

– Lähes kuukauden kestäneen kieltäytymisen jälkeen näyttää siltä, että presidentti on valinnut uhman, estämisen ja peittelemisen tien, puheenjohtajat sanoivat lausunnossaan.

– Meistä on hyvin valitettavaa, että presidentti Trump on laittanut meidät – ja kansakunnan – tähän tilanteeseen, mutta hänen toimintansa ei ole jättänyt meille muuta vaihtoehtoa.

Vaadittavat asiakirjat liittyvät väitteeseen, jonka mukaan Trump olisi painostanut Ukrainan presidenttiä tutkituttamaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia.

Valkoiselle talolle annettiin lokakuun 18. päivään asti aikaa luovuttaa pyydetyt asiakirjat.

Lue myös:

    Uusimmat