Ukraina 2014: Kun pienet vihreät miehet tulivat – Venäjän härski operaatio Krimillä tyrmistytti kaikki

Viisi vuotta sitten uutistoimituksissa seurattiin epäuskoisina Krimin tapahtumia. Moskovan – aluksi näkymätön – toiminta yllätti kaikki, muistelee tapahtumia seurannut MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen.

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa Maidan-aukion mielenosoitukset olivat jatkuneet vuodenvaihteen ja tammikuunkin yli. Ukrainan päätös yllättäen vetäytyä EU-lähestymissopimuksesta oli ollut kiovalaisille liikaa.

Kaikissa ulkomaantoimituksissa tiedetään, mitä tällaisissa tilanteissa usein tapahtuu. Paine kasvaa, kunnes se joko laantuu pois tai purkautuu väkivaltaisesti. Ukraina päätyi jälkimmäiseen.

Siviilien verilöyly tyrmistytti Suomessa asti

Helmikuussa 2014 Ukrainan silloisen presidentin Viktor Yanukovychin mitta tuli täyteen metelistä. Hän ensin määräsi Ukrainan turvallisuusjoukot hälytystilaan ja näkyvästi kaduille. Kun toimi ei lopettanut liikehdintää, helmikuun 18. päivä presidentti määräsi avaamaan tulen.

Seurasi tyrmistyttävä verilöyly. Helsingin Pasilassa hämmästeltiin julmuutta, jolla turvallisuusjoukot toimivat. Sala-ampujat tulittivat katoilta kaduilla pakenevia siviilejä.

Kolme päivää myöhemmin vastahankaisen näköinen presidentti ja oppositio, EU:n ja Venäjän välityksellä, allekirjoittivat poliittisen välirauhan. Venäjä kuitenkin kieltäytyi vahvistamasta sopimusta.

Sitten Ukrainan presidentti katosi.

Yölliset kokoukset

Myöhemmin selvisi paljon asioita, joista ei heti tiedetty.

Moskovassa presidentti Vladimir Putin oli epäilemättä seurannut Ukrainaa herpaantumatta. Ison naapurimaan vaappuminen kohti länttä oli Putinille selvästi liikaa. Naapuri on tehtävä jollain tavalla toimintakyvyttömäksi, kuten Georgia aiemmin.

Taktikkona Putin varmasti arveli, että paras tapa on rampauttaa Ukraina. Samalla voisi napata takaisin Ukrainalle 50-luvlla lahjoitettu Krimin niemimaa, joka on strategisesti aivan liian tärkeä.

Helmikuun 22. päivän iltana Putin kokosi turvallisuusjärjestöjensä ydinpiirin yöksi kokoukseen päättämään, mitä Ukrainan kanssa tehdään. Putinilla oli ilmeisesti jo suunnitelma valmiina, sillä myöhemmin Venäjän puolustusministeriön kunniamerkissä Krimin palauttamisesta oli päivämäärä operaation alulle: 20.2.

Tuona päivänä Krimin venäläismielinen korkeimman oikeuden puhemies Vladimir Konstantinov ilmoitti Moskovassa, että hän ei sulje pois Krimin "irrottautumista" Ukrainasta, jos Krimillekin ulottuneet Maidan-levottomuudet kasvavat ja "tilanne pahenee".

Pasilassa oli vaikea ymmärtää, että Konsantinov oli juuri sanonut aivan suoraan, mitä pian tulee tapahtumaan.

Vihreät miehet saapuvat

Ulkoapäin nähtynä tilanne muuttui yhä kaoottisemmaksi, mutta itse asiassa Putinin suunnitelma oli jo täydessä vauhdissa.

Helmikuun 23. päivä Krimillä oli sekä Venäjän- että Ukrainan-mielisiä mielenosoituksia. Kaksi päivää myöhemmin venäläismieliset piirittivät Krimin alueparlamentin, tukenaan joukkoja Venäjän Krimin-tukikohdasta. Jostain syystä venäjämieliset pääsivät selvästi niskan päälle.

Lopulta, 27.2., nähtiin ensimmäiset – kuten myöhemmin sanottiin –  pienet vihreät miehet.

He eivät olleet kovin pieniä, mutta hyvin ammattimaisia. Tämä uudenkankeisiin vihreisiin tunnuksettomiin asepukuihin ja huippuvarusteisiin sonnustautunut sotilasjoukko valtasi aamuyöllä Krimin alueparlamentin ja nosti salkoon Venäjän lipun.

Salainen äänestys

Lännessä ei oikein osattu uskoa, mitä silmät näkivät. Voisiko Venäjä olla niin härski, että se junailisi Krimin valtausta? Sehän olisi kaikkien kansainvälisen politiikan pelinsääntöjen vastaista.

Kyllä, Venäjä oli juuri niin härski.

Venäjän kannattajat Krimin parlamentissa pistivät toimeksi. Hermeettisesti sulkemassaan parlamenttitalossa ryhmä järjesti äänestyksen, jossa päätettiin kansanäänestyksestä Krimin liittämisestä Venäjään. Yksikään riippumaton taho ei päässyt todistamaan päätökseen johtanutta äänestystä.

Jopa Venäjän uutistoimisto Itar-Tass sanoi, että äänestystuloksessa oli paljon kyseenalaisia piirteitä.

Samana päivänä Ukrainan syrjäytetty presidentti Viktor Yanukovych palasi julkisuuteen Venäjällä. Viikon pakomatkan jälkeen hän syytti Ukrainaa vallankaappauksesta ja sanoi olevansa yhä Ukrainan laillinen johtaja.

Juuri kukaan ei ottanut miestä enää vakavasti.

Vain alku

Seuraavana päivänä vihreät miehet sulkivat keskeisiä valtaväyliä ja ottivat haltuunsa lentokentän ja tv-aseman. Uutistoimisto AP lähetti kiireisen uutiskuvan näistä sotilaista, jotka ajelivat Krimillä huomattavan nykyaikaisen näköisillä panssaroiduilla miehistönkuljetusajoneuvoilla, täysin avoimesti. Myöskään ajoneuvoissa ei ollut tunnuksia.

Samalla Venäjä antoi Ukrainalle nootin, jossa käskettiin olemaan vastustamatta Krimin liittymistä Venäjään, tai muuten Venäjä miehittäisi koko maan.

Helmikuu vaihtui maaliskuuksi. Hallitsija Krimin niemimaalla oli vaihtunut. Moskovassa iloittiin.

Venäjän operaatio mantereella, Ukrainan itäosassa, oli vasta alkamassa.

Lue myös:

    Uusimmat