Uhkatilanne kiertoradalla: Venäläinen satelliitti ja kiinalainen raketin osa törmäyskurssilla – vaarana massiivinen avaruusromupilvi

1:58
Video: Suomessa kehitetään ratkaisua avaruusromuun.

Venäläinen käytöstä poistettu satelliitti ja kiinalaisen avaruusraketin osa ovat törmäyskurssilla Maan kiertoradalla.

Törmäyksen mahdollisuudeksi on arvioitu 10 prosenttia. Törmäyksessä kiertoradalle saattaisi syntyä suuri määrä pienempää avaruusrojua.

Houston Chronicle kertoo Piilaaksossa toimivasta LeoLabs-yrityksestä, joka seuraa Maata matalalla kiertoradalla kiertäviä esineitä. 

Törmäysvaarassa olevat kappaleet painavat yhteensä noin 2500 kiloa ja ne saattavat ohittaa toisensa vain alle 20 metrin päästä. Tällöin myös mahdollinen törmäysvaara on ilmeinen.

LeoLabsin mukaan mahdollisella törmäyksellä olisi suuri merkitys avaruusympäristölle, koska siitä syntyisi niin paljon avaruusromua.

Maapallon kiertoradalla singahtelevasta avaruusromusta on tullut todellinen riesa ja vaaratekijä. Esimerkiksi kansainvälinen avaruusasema ISS on joutunut muuttamaan kurssiaan jo kolme kertaa tämän vuoden aikana välttääkseen törmäyksen avaruusromuun.

Nasan arvioiden mukaan kiertoradalla on yli 500 000 kappaletta, joiden koko on yli yhden senttimetrin ja noin 100 miljoonaa kappaletta, jotka ovat kooltaan yli millimetrin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja