Mainos

Uhkasi hallita miljardi vuotta ja väitti parantavansa aidsin – tällainen on maanpaossa oleva Gambian ex-presidentti

Yli 20-vuotisen valtakautensa aikana Gambian entinen presidentti tuli tunnetuksi monenkirjavista lausunnoistaan, rakkaudestaan luksuselämään sekä armottomasta suhtautumisestaan vähemmistöihin.

Yahya Jammeh nousi valtaan vain 29-vuotiaana sotilasvallankaappauksen seurauksena. Johtajakykyjensä lisäksi hän kertoi omaavansa myös lääketieteellisiä kykyjä – vuonna 2007 hän väitti Sky Newsin haastattelussa keksineensä Jumalan lahjana yrttilääkkeen aidsiin.

– Kenelle haluatte minun vakuuttavan, että voin parantaa aidsin? Minulla ei ole velvollisuutta selittää mitään kenellekään, joka ei halua ymmärtää, presidentti totesi haastattelussa.

AIDSin lisäksi presidentti Jammeh kertoi, että hänen keksimillään yrttilääkkeillä pystyttiin parantamaan myös astmaa ja epilepsiaa. Kyvyt tosin olivat rajalliset. Brittilehti Independent kertoo, että presidentti paransi kyvyillään AIDSia ainoastaan maanantaisin ja torstaisin. Perjantaisin ja lauantaisin hän paransi astmaa.

Jammehin presidenttikausi päättyi 22 vuoden jälkeen viime viikon perjantaina, kun hän viimein suostui luovuttamaan vallan joulukuussa presidentiksi äänestetylle Adama Barrow’lle. Presidenttikausi osoittautui Jammehin uhkauksia lyhemmäksi, sillä vuonna 2013 hän oli ilmoittanut BBC:n mukaan hallitsevansa Gambiaa ”vaikka miljardi vuotta, jos Jumala suo”.

Jammehin aikakauden loppu tuo oletettavasti helpotusta Gambian vähemmistöille, sillä presidentti Jammeh on muun muassa uhannut mestauttaa homoseksuaaleja ja pidätyttänyt useita ihmisiä noituudesta epäiltyinä.

Luovuttuaan vallasta ja lähdettyään suurieleisesti lentokoneella maanpakoon Gambiasta Jammeh otti mukaansa paitsi useita luksusautoja, myös hulppeat 11 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria rahaa. Varat tosin napattiin valtion kassasta, kertoo uuden presidentin erityisavustaja Mai Ahmad Fatty.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.