Uhkaava tulipalo kurikkalaisessa kenkätehtaassa vei yhden sairaalaan – osa tiloista paloi karrelle ja öljyä levisi ympäri lattioita

Etelä-Pohjanmaan Kurikassa syttyi vapunpäivänä puolenpäivän jälkeen tulipalo Ejendalsin kenkätehtaassa. Tehtaassa valmistetaan muun muassa Jalas-tuotemerkin kenkiä.

Pelastuslaitoksen mukaan palo syttyi useita laitteita sisältävässä teknisessä tilassa, jonka läpi kulki putkissa raaka-aineita ja öljyä. Koko noin 60 neliömetrin tila tuhoutui palossa täysin, ja kaikki siellä olleet laitteet paloivat.

–  Öljyputki oli poksahtanut viereisen tilan puolelle ja oli lähellä, että tuli karkaa. Siinä olisi mennyt tuhansia neliöitä hallia helposti, kertoo päivystävä palomestari Santtu Lahma Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Öljyä levisi yhteensä noin sadan neliömetrin alueelle. Automaattisen hälytysjärjestelmän ansiosta pelastuslaitos kuitenkin sai ilmoituksen palosta nopeasti ja sai palon sammumaan varsin alkuvaiheessa ennen sen leviämistä.

–  Se on iso halli ja olisi tullut suuri vahinko, jos paloilmoittimet eivät olisi pelanneet hyvin, Lahma sanoo.

Paikalla oli palon syttyessä yksi aliurakoitsija, joka altistui savulle. Hänet vietiin sairaalaan tarkastettavaksi.

Palon jälkiraivaukseen, tuulettamiseen ja lattialle valuneen öljyn poistamiseen meni pelastuslaitokselta useita tunteja.

Ylimääräisiä sydämentykytyksiä pelastuslaitokselle aiheutti se, että ensimmäisten tietojen mukaan palossa olisi ollut osallisena tehtaalla säilytettyä isosyanaatti-kemikaalia. Myrkyllisiä isosyanaatteja on useita erilaisia, mutta kaikki niistä palavat ja jotkut erittäin herkästi ja räjähtävästi.

–  Hyvin nopeasti selvisi, ettei ollut siitä (isosyanaatista) kyse. Se ei ollut palon syy eikä osallistunut tilanteeseen, Lahma kertoo.

Kello 18.42: Juttua päivitetty kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat