Tyypillisimmät syyt aivovammoihin: "Joskus pienikin isku riittää" – älä sivuuta oireita

Tällaisia oireita aivovamma aiheuttaa 1:10
Videolla kerrotaan, millaisia oireita aivovammat aiheuttavat.

Tällä viikolla vietetään aivovammaviikkoa. Uutisaamussa keskusteltiin tyypillisimmistä aivovamman aiheuttajista sekä vauriosta kertovista oireista.

Joka vuosi noin 15 000 – 20 000 suomalaista saa aivovamman, mutta luvun arvioidaan olevan todellisuudessa huomattavasti suurempi. Aivovamman jälkitilan oireista, kuten väsymyksestä tai muistihäiriöistä, kärsii vähintään 100 000 suomalaista.

Tyypillisimpiä aivovammoja aiheuttavia tilanteita ovat putoamis- ja kaatumisonnettomuudet: ihminen esimerkiksi kaatuu polkupyörällä tai sähköpotkulaudalla ajaessaan. Seuraavaksi eniten aivovammoja syntyy liikenneonnettomuuksissa, jääkiekon ja ratsastuksen tapaisissa harrastuksissa sekä väkivaltatilanteissa.

– Aivovamma vaatii yleensä aina ulkoisen voiman ja aivotoiminnallisen häiriön tai rakenteellisen vaurion. Voimaa ei voi arvioida. Joskus pienikin voima tai isku riittää aiheuttamaan aivovamman, Aivovammaliiton projektikoordinaattori Julia Lindlöf sanoi Uutisaamun haastattelussa.

Alkoholi ja erityisesti humalahakuinen juominen kasvattaa tapaturmariskiä. Noin puolessa tapauksista aivovamman saanut henkilö on ollut alkoholin vaikutuksen alaisena.

Kaikkia aivovammoja ei tutkita ja diagnosoida. Herkimmin pimentoon jäävät lievät aivovammat. Esimerkiksi lapsena aivoihin tullut vaurio voi kuitenkin heijastua elämään vielä aikuisena, kun oppi ei tartu päähän. Päällepäin aivovamma ei välttämättä näy.

Miten aivovamma oireilee? Katso yllä olevalta videolta, milloin on syytä hakeutua lääkäriin.

Aivovammapotilaiden keski-ikä on noussut

Eniten aivovammoja sattuu nuorille eli alle 30-vuotiaille, miehille hieman naisia useammin. Viime vuosina potilaiden keski-ikä on noussut. Tämä johtuu Aivovammaliiton toiminnanjohtajan Päivi Puhakan mukaan siitä, että ihmiset elävät pidempään ja ovat aktiivisia vanhemmallakin iällä.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Iäkkäillä aivot ovat herkemmät vaurioitumaan ja vammoista toivutaan huonommin kuin nuorempana. Aivovammoihin ei ole suoranaista hoitoa tai lääkettä, vaan hoito on oireenmukaista.

– Valtaosa aivovammoista toipuu oireettomiksi, mutta osalle jää kyllä ihan loppuelämän haittaavia oireita, Puhakka sanoi Uutisaamussa.

Jälkioireet, kuten voimakas väsymys, sietokyvyn madaltuminen ja päänsärky, voivat aiheuttaa ongelmia esimerkiksi työelämässä ja parisuhteissa.

Alkoholi yhä useammin ikäihmisten aivovammojen taustalla 9:49
Katso koko keskustelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat