Mainos

Tyttöystävänsä ampunut Pistorius vapautuu ensi viikolla – istui vankilassa alle vuoden

Urheilija Oscar Pistorius vapautuu vankilasta ensi viikolla – istuttuaan kymmenen kuukautta viiden vuoden tuomiostaan, kertoo The Independent

Eteläafrikkalaista pikajuoksijaa Oscar Pistoriusta syytettiin hänen tyttöystävänsä, malli Reeva Steenkampin ampumisesta. Pistorius tuomittiin törkeästä kuolemantuottamuksesta vuonna 2014.

Vaikka Pistoriuksen oikeudenkäynti kiinnitti koko maailman huomion ja oikeudenkäynti aiheutti tunnekuohuja, on Pistoriuksen aika vankilassa mennyt rauhallisissa merkeissä. Viranomaisten mukaan Pistorius on käyttäytynyt vankeusaikanaan erittäin hyvin.

Pistorius ei itse hakenut aiempaa vapautumista, mutta Kgosi Mampuru II -vankilan ehdonalaislautakunta suositteli, että hänet vapautetaan heti kun se on mahdollista. Pistorius vapautuu vankilasta perjantaina 21. elokuuta – täsmälleen kymmenen kuukautta tuomion julistamisen jälkeen.

Eri asia on se, pysyykö Pistorius vapaana. Hänen syytteensä odottavat edelleen marraskuussa alkavaa korkeimman oikeuden valitusoikeudenkäyntiä, jossa syyttäjät vaaativat Pistoriukselle tuomiota murhasta – tuolloin minimirangaistus olisi 15 vuotta vankeutta.

Valitusoikeudenkäynnissä viisi tuomaria päättää, tulkitsiko tuomari Thokozile Masipa lakia oikein jättäessään Pistoriuksen tuomitsematta murhasta. Masipa teki päätöksensä, vaikka todisteiden mukaan Pistorius ampui viisi kertaa lukitun oven läpi pieneen koppiin – siitä huolimatta, että hän tiesi kopin sisällä olevan jonkun.

Paluu urheilumaailmaan on vaikeaa

Pistoriuksen yksityisyyttä suojellakseen viranomaiset eivät aio kertoa hänen vapautumisestaan juuri mitään tietoja. Käytännössä entinen urheilija tulee vapauduttuaan elämään tarkassa "kotiarestissa" setänsä luona.

Hänen täytyy todennäköisesti suorittaa yhteiskuntapalvelua, ottaa tasaisin väliajoin osaa psyykkisiin tutkimuksiin ja olla juomatta alkoholia.

Pistorius ei myöskään saa matkustella, mikä vaikeuttaa hänen yritystään palata ammattiurheilijaksi. Rion vuoden 2016 paralympialaisten järjestäjätaho on jo kertonut, että Pistoriukselle ei myönnetä lupaa osallistua kisoihin, vaikka hänen ehdonalaisensa säännöt sen sallisivatkin.

Olympialaisten viralliset tahot eivät ole suostuneet kommentoimaan tilannetta.

Mikäli Pistorius ei syyllisty muihin rikoksiin, eikä häntä tuomita murhasta korkeimmassa oikeudessa, on hän suorittanut tuomionsa loppuun vuoden 2020 Tokion olympialaisiin mennessä.

Tuolloin hän on 33-vuotias, eli hän on oikeastaan ohittanut ammattisprintterin parhaat ikävuodet.

Murhatun äiti kommentoi vapautumista

Reeva Steenkampin äiti June Steenkamp kertoo tiedotteessaan, että hän ja hänen miehensä eivät hyväksy päätöstä Pistoriuksen aikaisesta vapauttamisesta.

Tiukkasanaisessa kirjeessään June Steenkamp ja hänen aviomiehensä toteavat, etteivät etsi kostoa tyttärensä kuolemalle, eivätkä halua Pistoriuksen kärsivän, sillä se ei tuo heidän tytärtään takaisin. 

Kirje jatkuu näin: "Kuitenkin, jos henkilö on tuomittu rikoksesta, tulisi hänen olla vastuussa teoistaan. Tilastot osoittavat, että yhteiskuntamme on koko ajan rikollisten ja murhaajien hyökkäysten kohteena. Kymmenen kuukauden vankeus ihmisen hengen riistämisestä ei ole tarpeeksi. Pelkäämme, että tämä ei luo oikeanlaista viestiä, eikä ole sellainen pelote kuin sen pitäisi olla."

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.